kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Dárfúrban májustól lehet igazán nagy gond

2009.03.28. 21:25 - fehér emi

És akkor most a szudániak gyűlölik a hawadzsákat? – kérdeztem az amdzsad (azaz a furgon jellegű taxi) vezetőjét a fehérek iránti érzelmekről. Nem, mondja, nem mindegyik gyűlöli őket. Viszont ez az Omar el-Besír elnök nagyon remek. „Olyan igazi férfi,” tette hozzá mindkét öklét maga elé lendítve, a háborús és emberiség elleni bűnök miatt körözött elnök erejét és bátorságát hangsúlyozva.

Besír az ICC-döntésének közzététele óta három külföldi országba utazott, az elfogását reszkírozva. Járt Eritreában, beugrott a baráti Líbiába, a kettő között pedig az egyiptomi elnökkel tárgyalt – aki figyelmeztette arra, hogy nem kellene hagyni a Gázai övezetbe irányuló fegyverek Szudánon keresztül való csempészését. Hoszni Mubarak ezt azután közölte, hogy a héten az ország keleti részében először amerikainak, majd izraelinek hitt légierők lebombáztak egy csempész-szállítmányt, ami miatt több tucat ember meghalt.

Noha Kartúmban a helyzet szinte változatlan – ugyanúgy járunk munkába, az éttermek ugyanúgy nyitva vannak, a tuktukosok ugyanolyan őrülten vezetnek, viszont a társadalmi élet jelentősen megcsappant –, Dárfúrban egyre nő a feszültség. A nemzetközi segélymunkások elrablása után megöltek egy békefenntartót Nyalában, és egy kanadai non-profitnak dolgozó szudánit, állítólag azért, mert el akarták rabolni a szatellit telefonját. Aztán pedig minimum két ember életét veszítette, amikor fegyveresek felgyújtottak egy nyugat-dárfúri menekülttábort.

Március 24-én megszületett az első, az ENSZ és a kormány által közösen végzett felmérés, mely azt volt hivatott felbecsülni, hogy mi vár a dárfúri menekülttáborok lakóira a külföldi non-profitok kirúgása eredményeképp.

Március 11. és 19. között a két fél szakértői mind a három dárfúri államban igyekeztek felmérni a tiszta víz, élelem, egészségügyi ellátás és higiénia témakörét. A kormány ugyan azt állítja, hogy a helyi non-profitok betöltik a kirúgott külföldiek után hagyott űrt, viszont a felmérés szerint négy héten belül gondok akadhatnak a vízellátásban (jelenleg 850.000 emberhez jut el tiszta víz), és a közegészségügyi viszonyok is erősen romolhatnak.

Április végéig kb. 1,1 millió menekült kap majd élelmiszer-segélyt a szudáni élelmezési bizottságoknak köszönhetően, amelyek segítik az ENSZ Világélelmezési Programját (WFP) az elosztásban. Viszont májustól nagy bajban lesz mindez a sok ember, hacsak a WFP nem talál partnereket, amelyek részt vesznek a segély elosztásában, állítja a felmérés.

Majdnem 700.000 ember kellene, hogy kapjon alapanyagot sátorkészítéshez az esős évszak beköszönte, azaz május előtt, de ez csak akkor lehetséges, ha új partnereket talál az ENSZ logisztikai szervezete, valamint megszerzik a disztribúciós listákat. A jelentés szerint a táborokban a programtervezéés -értékelés és a gyakorlati szakértelem is elveszett.

Mindeközben több táborban is kitört a fertőző agyhártyagyulladás, és szünetel az alultáplált gyerekek, a várandós és szoptató anyák élelmezése. John Holmes, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettese azt mondta, hogy a kormány lépései leginkább sebtapaszt jelentenek a problémára, nem hosszú távú megoldást.

Címkék: ensz szudán menekültek dárfúr besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr391031950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

variable speed 2009.03.29. 03:30:20

dafurban legalább van villany, vagy nincs??
Haiti-ben sokkal több éhezö és kilátástalan körülmények között élö ember van, és 1992 óta nincs villany, a szemetet nem viszik el az utcán szeméthegyek vannak.

Locke 2009.03.29. 11:15:35

Fölösleges arról beszélni, hogy vannak-e rosszabb helyek a világban mint Darfur. A lényeg ott van, hogy a világ nem ismeri fel, hogy a kor legnagyobb problémája jelenleg a menekülttáborokban élő milliók nyomorából születő dühödt terror mindenki ellen, akiről úgy gondolják - vagy akiről elhitetik velük - hogy ő életük kilátástalanságának okozója.
Érthetetlen, hogy míg a nyolcvanas évek óta szinte minden nemzetközi szintű konfliktus forrása olyan területen volt, ahol évtizedek óta folyó etnikai jellegű harcok lehetetlenítették el a normális életet, addig a világ, és a tehetetlen, semmire sem jó ENSZ minden mással foglalkozott, csak azzal nem hogy ezeket a feszültségeket feloldja.
Lassan ideje lenne tudomásul venni, hogy nem bújhat el egyetlen nemzet sem a határai mögé, mert ahhoz már túl kicsi lett a föld.

Nofret 2009.03.29. 11:30:41

variable speed: Azt tudod, hogy Darfur akkora, mint Franciaország?? És több, mint 7millióan lakják? Villany?? Még ivóvizük sincs nagyon, azért is kilométereket kell gyalogolniuk...

szedbattrú 2009.03.29. 12:02:55

Ha az a 7 millió nem hal éhen akkor hány gereket hoznak a világra a következő 5-10 évben? Őket hogyan fogják eteni és felnevelni? Rabszolgák vagy zsoldosok esetleg további éhező "menekültek" lesznek.
Most komolyan milyen szülő az, aki olyan világba szül gyereket ahol semmi jövő nem vár rá??

Nofret 2009.03.29. 12:06:21

szedbattrú: nagyon sok nő Darfúrban nem azért szül gyereket, mert akarja, hanem mert az őket terrorizáló milicisták (Janjaweed) módszeresen és rendszeresen megerőszakolják őket. pl. éppen akkor, amikor elhagyják a menekülttábor területét, hogy vízért menjenek. Ebből rengeteg gyermek születik és valóban nem tudják etetni őket. Amúgy meg: NO COMMENT

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.03.29. 13:32:39

Nem vagyoks e Szudán se Haiti specialista és nincs sok értelme a nyomort top listázni, de infóim alapján nem hinném, hogy pillanatnyilag humanitárius kataszttrófailag Darfúrt bármi is "alulmúlná."

szedbattrú 2009.03.29. 14:12:33

Nofret ! Ok ezzel nem számoltam. De akkor is, ha nem lehet ott mondjuk atomot robbantani, akkor a kaja és gyógyszer mellett osszanak már fogamzásgátlót könyörgöm!
Amúgy elég hüje kifejezésnek tartom a "humanitárius katasztrófát" de ha belegondolunk ez leginkább azt jelenti olyan helyen élnek emberek ahol nem kéne.
Afrikát csak az fogja kihúzni a szarból ha a jelenlegi 4% éves népességnövekedés -2-3% ba fordul rövid időn belül(azonnal)
Ez meg ugye nem, lesz tehát nekik reszeltek. Ha nem darfur akkor ruanda vagy libéria stb.

HgGina 2009.03.29. 16:00:04

@Hakkar: dehogy az a legnagyobb probléma, hogy sok az éhező, nyomorgó. Az a baj, hogy túlnépesedtek az adott terület eltartóképességéhez viszonyítva. A túlnépesedésre a természet pedig kitalálta az éhenhalást. Ez ilyen egyszerű.És jól is van ez így.

A pár évvel ezelőtti cinami is ott tarolt igazán, ahol a túlnépesedett tömeg kiirtotta a partvégő mangrove-erdőt. ezért a nagy vizet nem volt ami megfogja.
A természet (ha úgy jobban tetszik: Természet) nagyobb úr az emberiségnél.
Ha kell, büntet.

Callidus 2009.03.29. 19:32:12

HgGina

Nagyon furcsa nagyon hidegrazas szaladt vegig bennem a hozzaszolasodat olvasva.

Hanyan lehetnek meg a vilagban akik igy gondolkoznak?

Mennyi lehet szazalekban?

Tenyleg vege annak a fogalomnak hogy humanity?
Es ezzel nekunk is?

A Kárpátok Ostora 2009.03.29. 19:57:22

@szedbattrú:
És az milyen ember, aki kényelemből nem szül
gyereket, vagy csak kettőt, pedig fogy a népesség, a társadalom öregszik és pár év múlva összeomlik a kérészéletű jóléti állam intézménye? Nem kellene feketén-fehéren látni a dolgokat. Mi (az európai civilizáció en bloc) egyszerre viselkedünk irracionálisan és természetellenesen, lassan vége azoknak az időknek, amikor még oszthattuk az észt.

Callidus 2009.03.29. 20:22:33

az europai es afrikai civilizacio kulonbsegei elhanyagolhatoak.

Egy faj vagyunk es a fold nevu bolygon elunk.

Az ember.

Minden mas csak tobb szaz eve elavult mesterseges szabalyrendszer.

Minel hamarabb megerti ezt minel tobb ember, annal nagyobb eselyunk van tulelni a mar a letunket is fenyegeto veszelyeket.

szedbattrú 2009.03.29. 21:32:29

@Moldávia Bánata: És az milyen ember, aki kényelemből nem szül - környezetbarát

Nofret 2009.03.29. 23:55:28

Húha, őszintén, nem számítottam rá, hogy ilyen vélekedéseket olvashatok itt. Fogamzásgátló?? Egy iszlám országban, ahol a saria van érvényben? A nők életükben nem láttak ott fogamzásgátlót. És ha láttak volna és használnák, az egész társadalom kiközösítené őket, mert ott- a Nyugattal ellentétben-- szégyen, ha valaki nem akar gyereket. Olyan helyen élnek, ahol nem kéne? Dr.Mengele biztos örülne ezeknek a mondatoknak.
Moldávia Bánata- teljes mértékben egyetértek! Ráadásul, azt ne felejtsük el, hogy az egész fekete kontinens nagyon jól megvolt a fehér emberek nélkül, a bajok akkor kezdődtek, amikor az első európai oda betette a lábát....


süti beállítások módosítása