kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Ruanda: nájlonzacskó nincs, fejlődés van

2009.08.19. 08:00 - fehér emi

Az első pozitív benyomás Ruandában akkor ért, amikor betettem a lábamat az országba. A csomagfelvétel és telefonkártya-vásárlás után lelkesen vetettük volna ki magunkat a kigali reptér mellett húzódó főútra, hogy matatura* szálljunk, de egy széles mosolyú fiatalember az utazótársam által lóbált zacskóra bökött: no plastic bags. Hihetetlen, de az egész országban tilos a műanyag szatyor használata 2005 óta.

Környezetbarát taxi

Szudánban megszoktam, hogy álmomból iszonyatosan kitartó legyek raja vagy évekkel ezelőtt elhasznált és az utcáról a sivatagi szél által az erkélyen szendergő testemre repített nejlonfecnik és a tegnapi újság maradéka kelt fel, így a csoda erejével hatott a tiszta közterek látványa. Míg Kartúmban a boltos sértésnek veszi, ha a négy árucikket nem négy, csupán egy zacskóba kérem pakolni, Ruandában barna papírzacskóba csomagolnak, ésszel.

Egy ország fejlődését nyilván nem a polietilén foszlányok tömegén kell mérni, de a tízmilliós (és Magyarországnál három és félszer kisebb) ország remekül teljesít, már amennyire egy tíznapos turistalátogatás alatt fel bírtam mérni. Csupán tizenöt évvel a népirtás után – amikor 100 nap alatt csaknem egymillió tutszit és mérsékelt hutut mészárolt le a kormány által támogatott milícia, az Interahamwe – az ország tudatosan törekszik az újjáépítésre és a múlt feldolgozására.

A népirtás legnagyobb emlékhelye a fővárosban áll

David, a Nyungwe erdőben megismert turistavezetőnk mással nem tudta magyarázni azt, hogy ma nincs se tutszi, se hutu, se twa, csak ruandai, mint isten közbenjárásával. És persze minden tisztelet Kagame elnöké, aki betiltott bármiféle utalást a törzsi származásra, és a korábban használatos személyi igazolványt is eltörölte.

Ruandát az afrikai fejlődés modelljeként emlegeti egy friss Newsweek-cikk is, Kagame karakán vezetésének tulajdonítva a dicsőséget. Míg röpke három és fél óra alatt fel- és leszaladtunk a 3711 méteres Bisoke vulkánról a Virunga Nemzeti Parkban, Placid, a vezetőnk szintén erről győzött meg. „Kagame elnök azt mondja, hogy Ruanda a te országod, és ha te nem teszel meg érte mindent, akkor más sem fog,” hangoztatta. „Mozgass meg minden követ, és ha biztosan tudod, hogy egyedül lehetetlen elérni a célodat, csak akkor kérj segítséget,” foglalta össze Placid az elnök véleményét a nemzetközi segélyekről.

Ruanda felismerte a természeti adottságaiban rejlő lehetőségeket – az Afrika Svájcaként is emlegetett és a Dian Fossey által kutatott gorilláiról elhíresült ország nem szégyenlős, amikor a turistáktól pénzt kell beszedni. A parkok belépti díjától a vezetők fizetségén át a szálláshelyekig minden sokkal, de sokkal drágább, mint a régió bármely más országában, de legalább van látszatja. A parkok bevételének öt százalékát Placid elmondása szerint a helyi közösségekbe forgatják vissza és a fennmaradó rész a kormányé, amely teljes iskoláztatásra és általános egészségügyi ellátásra törekszik.

Aranyhíd a Kivu-tavon

A Kongói Demokratikus Köztársasággal határos Kivu-tó partján az ember apró víkendházakat vizionál a környező dombokra, amire tíz-tizenöt éves távlatban meg is van az esély. Igaz, hogy a vidék csemetéi éppolyan maszatosak, mint a kongói menekültek és egyszál pólójukat a lyukak tartják össze – a fejlődés itt is tagadhatatlanul centralizált és a lakosság nagy része krumpli- és bio-rovarirtó termesztéséből él. És oka kell, hogy legyen annak is, hogy a degeszre tömött buszon a nyolcéves forma, vadidegen kiskölyök egyre szorosabban fogja az egyetlen muzungu kezét.

*A matatu Kelet-Afrika közkedvelt tömegközlekedési eszköze, 12 főre kalibrált minibusz, amely ritkán indul el a fedélzetén 16 utasnál kevesebbel. Plusz a csomagok.

Címkék: afrika vista személyes ruanda

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr901320514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akitnemnevezunkneven 2009.08.19. 17:12:39

Egy dolog a sajnálatos a cikkel kapcsolatban.Hogy senki nem méltatta idáig egy jó szóra sem.Talán mert nem lehet fikázni??

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.08.19. 17:29:22

Én méltatom, ez egy nagyon jó cikk. Se korrupt kormány, se IMF, irigylem ezt az országot. Persze, megérdemlik a víg esztendőt ;)

knorbert 2009.08.19. 18:13:19

majd ha Magyarországon is kiirtja az egyik pol. oldal / egyik etnikum/stb. a másik pol. oldalt / másik etnikumot/stb., akkor talán itt is eljön a normális gondolkodás, cselekvés ideje.

De jó lenne, ha a mészárlás nálunk kimaradna...

a_tom 2009.08.19. 18:53:37

@akitnemnevezunkneven:
Ezzel csak részben értek egyet. Biztos örül az író ha pár jó szót hall, de azért ha 8-10 óra alatt sem születik komment még nem kell aggódni. Bár ha már beírtál és hiányolod a méltatást, te magad legalább megtehetted volna...
Ezzel szemben viszont ha már a cikket nem tudtad, egyből lefikáztad az olvasókat, gratulálok...

Örülök hogy fejlődnek, sose gondoltam volna hogy ilyen gyorsan feldolgozzák a konfliktust. A műanyagzacsi tilalom is tetszik :) Szimpatikus az elnök is, nem messiáskodik, nem ígéri hogy majd megold mindent, nem beszél rébuszokban, egyszerűen teszi a dolgát és a néptől is ezt várja el. Remélem a korrupció se túl sok, mert ez csak akkor fog működni.
Egyébként mi a fene az a bio-rovarirtó termesztés???

fehér emi 2009.08.20. 08:11:57

@a_tom: bio-rovarirtó alatt a pyrethrumot értettem, amely egy krizantémfajta. en.wikipedia.org/wiki/Pyrethrum

Ruanda a növény nagy részét az Egyesült Államokba exportálja, ahol feldolgozzák.

"Rwanda produces the best refined pyrethrum in the world that scores between 70% and 80% of pure active ingredients and if the project is given more support it will give big returns to the country," pyrethrum project coordinator, Aimable Shema said.
www.busiweek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=731&Itemid=2

akitnemnevezunkneven 2009.08.25. 19:17:33

@a_tom: A gratulációt szívesem veszem,mivel a fikázás terén nem értem el semmi komolyat idáig,s nem szerepel az első ötéves tervemben sem...:)


süti beállítások módosítása