kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Bombázás Kordofánban és Abyei mellett

2011.06.18. 12:16 - fehér emi

Szinte már meg sem lep, amikor azt hallom vagy olvasom, hogy az észak szudáni légierő megbombázta az Abyeihez közeli Agok települést, és hogy ismét bombázzák a dél-kordofáni Kaduglit.

Az agoki offenzívát hadgyakorlatként írta le a Sudan Armed Forces (SAF), és nem nagyon zavarta  őket, hogy a bomba az ENSZ-tábortól 150 méterre csapódott be. Kartúm egyértelmű megfélemlítési kampányt folytat, és bár az ENSZ békefenntartók eddig sem tettek sokat az Abyei katasztrófa és a Dél-Kordofáni etnikai tisztogatás ellen, egyre kevésbé tudnak.

Agok a vitatott határ déli oldalán fekszik Warrap államban, és Abyeiből május vége óta több mint 15,000 dinka ngok származású ember menkült ide. Eddig sem volt egyszerű humanitárius segélyt juttatni nekik, viszont a bombázás óta a legtöbb szervezet kimenekítette a munkatársait a térségből.

Dél-Kordofán pedig őrület. Noha az ENSZ nagyon óvatosan fogalmaz, Szudán-elemzők mint pl. Eric Reeves kertelés nélkül népirtásként írják le a kordofáni núbák ellen folytatott hadjáratot. Mintegy 50,000 ember menekült a szélrózsa minden irányába Kadugli környékéről az elmúlt két hét alatt, míg a SAF és Kartúm milíciája, a Popular Defense Forces (PDF) házakat égettek fel, bennük nőkkel és gyerekekkel, bombázták Kaduglit és a déli erők egyik központját, a Núba-hegyekben fekvő Kaudát.

Núba ismerőseim pedig arról számoltak be, hogy nevük a kadugli repülőtéren kifüggesztett feketelistán szerepel. A repteret egyébként egy hete a SAF ellenőrzése alá vont, kizárva a humanitárius és ENSZ gépek landolását. Ismerősöm szerint azért került fekete listára, mert núba és a Sudan People Liberation Movement (SPLM) szimpatizánsa.

A núbák a '90-es években már megtapasztalták a "béketáborokat", ahová az északi erők zárták őket és csak akkor kaptak élelmet, ha áttértek a muzulmán hitre. Dél-Kordofán a 2005-ös békeszerződést ellenére rendkívül feszült gócpont maradt, és sokan megjósolták, hogy Dél-Szudán függetlenedésével a núbák lesznek az új "dél-szudániak", egy jogfosztott népcsoport. De a Szudánt alaposan ismerő szerző, Julie Flint azt is előrevetítette hónapokkal ezelőtt, hogy a núbák harcolni fognak Kartúm ellen még akkor is, ha a jubai kormány – mellyel politikai szövetségben álltak – cserbenhagyja őket.

Címkék: politika hír szudán menekültek abyei dél kordofán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr622994721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása