kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Aztán megérkeztek a nádpálcás rendőrök

2008.11.14. 11:37 - fehér emi

Kezdetben még nem gyanakodtam semmire, amikor hirtelen megszakadt a zene, mert elég gyakran adódik áramszünet. Aztán feltűnt, hogy három, uniformisos rendőr kering a tetőteraszon a DJ pult és a lépcsőlejárat között, miközben a tömeg szudáni része a kijárat felé igyekszik, a többiek meg csodálkozó tekintettel lézengenek.

„Nem kellett volna, hogy egyáltalán idejöjjön”, mondja a haverom a szudáni lányra utalva, akit az egyik rendőr a kocsi felé ráncigál a karjánál fogva. Miközben hajnali négykor távolodunk a fele-fele arányban szudáni és nemzetközi, tetőteraszos buli helyszínéről, csak tátogatom a számat. „Welcome to Sudan”, teszi hozzá N., „talán nem fizettek a szervezők eleget a rendőrségnek.”

Az elején tényleg úgy tűnt, hogy a kékruhások talán csak körülnéznek és eltesznek párszáz dollárt, és bár az említett, csinos szudáni lány is nyugtatgatta a kedélyeket, az emberek többsége a párját keresve húzódott a lépcső felé.

Bulit szervezni ugyanis nem lehet, főleg olyat nem, ahol turbánban szolgálja fel az alkoholt az alkalmi pincér.

A Koránon alapuló sharia jogrenszer szerint – amelyet 1983-ban vezetttek be Szudánban és a segítségével hatékonyan kizártak minden nem-muszlimot a politikából – alkoholt fogyasztani tilos. Ha valakit rajtakapnak, akkor korbácsütéssel büntethetik. Ettől még persze a lakosság nagy része iszik, csak zugban.

A meglepően jó buli váratlan vége tehát az lett, hogy a nádpálcás rendőr leterelte az embereket a teraszról, míg a szemfülesebb helyiek elbújtak az üres ház valamelyik elhagyatott lakásában. Lent, az ajtó előtt egy kisteherautó állt, a platón egy valódi fegyvert tartó rendőrrel, és összeszedtek néhány, kevésbé szerencsés szudánit. Háromnegyed órával később az egyik főúton láttuk viszont a kocsit, ahogy szirénázva viszi a bűnösöket a rendőrörsre.

A többségük valószínűleg ott is töltötte az éjszakát, és abban reménykedett, hogy ma lesz, aki elég pénzt fizet értük.

Én csak annak a nőnek adtam a kocsi ablakából pénzt, aki hajnali fél ötkor a csecsemőjével a karján lézengett az egyiptomi büfé előtt. Három szudáni font neki nagy összeg, és bármennyire is ellenzem, hogy a fehérember fenntartsa a koldulást, adnom kellett neki. Ilyen önző vagyok.

A hír a nagyvilágból meg az, hogy Besír szerdán teljes tűzszünetet jelentett be Dárfúrban. Ban Kimun üdvözölte a döntést, de ennek oka érthetetlen, hiszen egyértelműen csak a Nyugat előtti tetszelgésről van szó. Szánalmas próbálkozás arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság halassza el az elnök elleni vádemelést.

Címkék: kultúra iszlám szudán besír kartúmi gyönyörök

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr64768612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommygun 2008.11.14. 14:19:13

Én ezt nem értem. Az iszlám a legtoleránsabb vallás, a béke vallása, és a muszlim országokban élő keresztényeknek és zsidóknak arany élete van. Az iszlám nem kirekesztő és nem rasszista. Ez biztos így van, hiszem maguk a muszlimok állítják. És ők sosem hazudnak. (Ezt is ők maguk állítják, tehát el kell fogadni.) Még hogy kizárják a nem-muszlimokat a politikából! Micsoda rasszista, intoleráns kijelentés!

nono 2008.11.14. 14:51:49

fura, hogy ott ilyen eszközökkel él a hatalom. Itt az uraink szolidabbak, bár nem tudom, hogy ez-e az oka annak, hogy itt vagy ott gazdagabbak a gazdáink.

berzerker 2008.11.14. 15:18:29

a szudáni bulizásról tavaly volt egy jó cucc:
danielfromhungary.blogspot.com/2007/11/kosz-khartmban.html

nagy élet lehet ott:-)

ikaljan 2008.11.16. 13:44:17

Azért megkérdezném, hogy Szudán alelnöke milyen vallású...

ikaljan 2008.11.16. 13:57:33

Hm... megjegyzem, hogy evvel itthon is találkozhatsz...csak itt a rendőrség nem kis pohárkában, hanem bélyeg, cigi, vagy kis fehér porocska alakjában keresi az ilegális kábítószert. Akit meg elkapnak evvel, az itthon is börtönbe kerül.

etetetek 2008.11.17. 18:22:11

ikalja. lasd korabbi (mai ) bejegyzesem! ne utlegeld a gyermeket!
fiatalka erezhetoen. nem tud sokat es tapasztalatlan a tersegben. szamara marad a buli es az idegeket rezgeto alizgalom , mit elerhet sokfele uton. remelhetoleg ki fogja noni. ha nem akkor marad a korabbi bejegyzesben jelzett frei stilnal, szinvonalon. akkor pedig ki torodik vele? haz fog jonni es kapcsolatzai reven eleri a media hatteret es meg " szakerto " is lehet belole
ha ezt az utat valasztja! ha nem akkor vallalnia kell a gyotrelmes napi valosagot es a bodito mediamegjelenes hianyat. a legnagyobb baj, hogy a bejegyzesek felrevezetok: a vallassal, a terseggel, az emberekkel kapcsolatban! nagyon remelem, hogy az ifjunak tuno szerzo kepes lesz ezen valtoztatni. ha nem : lasd a korabbi bejegyzesem. ott a helye! maga dont rola!

kippkopp 2008.11.17. 20:58:37

Lassan már egy gerillablog lesz itt, eskuszom. Nem tul elegans...

Fragol 2008.11.17. 23:20:55

Ikaljan és etetetek, az egy dolog, hogy nektek nincs jobb szórakozásotok, mint "mert én úgyis jobban tudom" alapon beírkálni az eléggé beszűkült és megkockáztatom: az irigységtől (hogy aktuálisan nem ti vagytok ott) megsárgult gondolataitokat, de hadd tegyek fel egy kérdést: szerintetek az nem szánalmas, hogy ilyen magatok kreálta "fórumokon" osztozkodtok olyan dolgokon, amiről lerí, hogy csak nosztalgiából olvassátok és azért szóltok hozzá a témához, hogy kitűnjön, "bizony, ti is jártatok ott" és ez a tény már önmagában determinálja, hogy alázni lehet mást.
Igen, lehet, hogy az illető blog írója kevésbé tájékozott úgy a vallás, mint az általatok beszélt (???) nyelvet illetően, de az már nem bírt elgondolkodtatni titeket, hogy ahhoz, hogy Fehér Emi megismerhesse mindezt, ahhoz ezek az élmények is hozzájárulnak. Ezenkívül olyan oldaláról is bemutatja az adott várost és a szervezetet, ahol dolgozik, amiről nekünk, olvasóknak nincs elképzelésünk. Az erről az oldalról bemutatott dolgok (pl. bulik) is éppúgy hozzájárulnak a szervezetről, témáról alkototott képünkhöz, amellett, hogy magunktól is tudjuk, hogy nem éppen a leghatékonyabban működő szervezet.
Én sem szeretem, ha valamit olyan oldalról mutatnak be, ami nem valós képet ad, ugyanakkor nem gondolom, hogy ennél a blognál ez a kijelentés megállná a helyét. Ugyanis ezekből az általatok "bulvár"-nak ítélt információkból olyan oldaláról ismerhetem meg Khartoumot, ahogy máshonnan nekem pl. nem lenne módom. Utánaolvashatok a vallásnak (bár az iszlámmal barátságos viszonyt tartok fenn), a néprajznak, a földrajznak, de a mindennapokat csak az ilyen leírásokból ismerhetem meg.
A másik kérdésem az, hogy miből gondoljátok, hogy a szerző a médiában akar elhelyezkedni és hogy ezt a közlési formát (blog) ahhoz szeretné felhasználni, hogy az általatok ezek szerint olyan jól ismert Story-k és Frei műsorok producereit meggyőzze? Netán magatokból indultatok ki? Vagy talán a média bármilyen, alacsony színvonalú megjelenési formája annyira meghatározó az életetekben, hogy mást már el sem bírtok képzelni? Hogy talán van, akit ez hidegen hagy?
Ennek a blognak - akármennyire is rá akarjátok húzni, és úgy tűnik, nagyon egymásra találtatok ti ketten - nem az a célja, hogy valótlanul és szenzációhajhászan mutassa be az adott közösséget és földrajzi helyet, egyszerűen csak ad egy képet a szerző mindennapjairól, amiről senki nem állította, hogy 24órában tudományosságról fog szólni. Ugyanis Fehér Eminek itthon maradtak barátai és a családja, akiknek ez a blog is egy lehetőség arra, hogy halljanak felőle.
Köszönöm, hogy végigolvastátok, zárszónak annyit szeretnék írni, hogy egészségetek megőrzése érdekében jobb, ha abbahagyjátok eme blog olvasását, bár kétlem, hogy mindennapjaitok jobbak lennének ennek felhagyásával, hiszen kommentjeitek alapján olyan embernek tűntök, akik abban találnak (és ami talán a nagyobb baj, hogy KERESNEK is) örömöt, ha nagyeszű sündisznók :D módjára csámcsoghatnak valamin. Nem vagytok semmivel sem jobbak a mai médiánál, akik ugyanezt teszik, mindegy nekik, hogy kiről van szó és mi a téma, a lényeg, hogy károghassanak valamin.
Ha eddig nem volt világos: nem kötelező olvasni az újabb és újabb, buta és színvonaltalan, bulvár blogbejegyzéseket.
Fragol

etetetek 2008.11.18. 09:16:11

Fragol: indulatos megjegyzesed megertem es elfogadom. ezennel elenezest kerek a holgytol! egeszsegemre vonatkozo ertelmezhetetlen bejegyzesedre nem tudok reagalni. sok szerencset a blog szerzojenek es tovabbi erdemi tudositasokat a sudanra nem jellemzo, a helyi lakossag altal egyaltalan nem ismert eletrol, "bulikrol". azt hiszem mindenki szamara elfogadhato, hogy ennek semmi koze nincs a sudani problemahoz es csak egy nagyon-nagyon szuk kivaltsagos reteg szamara adatott meg. Nincs koze tovabba az NGO-k munkajahoz sem (ha a szandek ennek felvillantasa, akkor hamis es karos kepet ad) mert az nem bulikbol all! remelem ez elfogadhato. a "bulvarosodas " veszelye ott lebeg a blog folott. csak a joszandek vezerelt a begyejzesekkel, amit mindenkinek vallalni kell, ha nyilvanossag ele mereszkedik. A fene se akarja, hogy kitunjon: jartam, pontosabban dolgoztam ott es sok mas vacak helyen. egyebkent nem csak en jartam és jarok ilyen helyekre. azt sem titkolom, hogy ertek hozza. mi masert hivna a UN vagy egy-egy nagyobb NGO melozni. megis azt hiszem Sudan problemajanak meg nem ertesehez, a felszin mikroszkopikus karcolgatasaval hozzajarulnak az eddig leirtak, pedig ez egy lehetoseg lenne a valosagos kep kozelitesere. nyilvan ez feleosseg. felelosseg, mert ha hamis kepet adunk egy vegtelenul nehez helyzetben elo neprol, orszagrol, akkor ki fog majd segiteni , bar a magyar szervezeteknek csak hebe-hoba jut eszebe Sudan, Kongo, Zimbabwe (!), Somalia, stb. igy a kerdes csak koltoi.
Igerem, tobbet nem fuzok semmi megjegyzest a bloghoz egyben minden jot kivanok a szerzonek es csaladjanak ugy is mint "nagyeszű sündisznó" ami egyebkent kedves nepmesei elem, igy nem veszem sertesnek :))

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.11.18. 22:03:59

Kedves Fragol és fehér emi!

Szeretném leszögezni, hogy nem "szórakozni" próbálok, vagy provokálni. Egyszerűen érdekel Afrika, (Darfur meg különösen, részben személyes okokból).

Azt gondolom, hogy blog forma éppen arra szolgál, hogy valakinek véleményét, tapasztalatait elolvashassuk, és az olvasók reagáljanak rá, beleadva a közös tudást is, az ismeretek új szintjére eljutva. És ez konkértan éppen a szerzőnek segíthet legtöbbet, aki az egészet "élesben" tapasztalja.
Azt hiszem egy kezdeti jókívánságon túl összesen három megjegyzésem volt a bloghoz.
1. azt gondolom, ha eminek valaki segít lefordítani, hogy a hajnalban hallott "üvöltözés" mit jelent, egyértelműen az ő hasznára válik. Én így láttatlanban 99%-ot adok annak, hogy egyszerűen egy müezzint hall, esetleg egy hajnali zikr-t, ami akár hathat félelmetesen is, de ha ezt ő is megérti, akkor legalább megnyugszik. Ha viszont tényleg valami gázról van szó, akkor meg elemi érdeke, hogy megtudja, mi az.

2. a másik két megjegyzésem valóban vitát generáló volt, azt hiszem azonban tényszerűségét illetően egyikre sem lehet panasz. Személyes éle nem volt a dolognak, egyszerűen szerettem volna egy kicsit más szemszögből is megvilágítani a poszt egy egy állítását.

3. Természetesen a továbbiakban megvárom a blogszerzőjének véleményét.
Ha a blogot barátainak szóló beszámoló-oldalnak szánja, vagy bántja, hogy valaki egyes kérdésekben nem ért vele egyet, esetleg konkrét tárgyi tévedést igyekszik jelezni, mert a blogot más célra szánta, természetesen nem fogok több bejegyzést írni.
Persze ettől függetlenül továbbra is lelkes olvasója maradok élménybeszámolóinak.

Üdv,
ikaljan

Fragol 2008.11.19. 00:23:47

Sziasztok újra. Azt kell, hogy mondjam, egyik szemem sír, a másik meg nevet. Ugyanis egyrészt sajnálom azt, hogy ilyen drasztikus komment (amit tegnap írtam) kell ahhoz, hogy elgondolkoztasson titeket azon, hogy miért is e rosszindulatúság, másrészt pedig örülök neki, hogy így reagáltatok rá.
Abban viszont egyetértek, hogy egy-egy ilyen fórum (ill. egyáltalán az, hogy valaki vállalja a nyilvánosságot) helyet ad a vitákra, és ennek helye van, kell is, hogy az ember épülhessen belőle, ütköztethesse saját véleményét a másikéval. Én csupán amiatt tettem meg tegnapi lépésemet, mert már elviselhetetlennek tartottam a hangvételeteket, Ikaljan és Etetetek. Ciao

fehér emi 2008.11.19. 07:17:51

Gyerekek, ízi!
Mindenkinek megvan a joga, hogy véleményt formáljon, még akkor is, ha elhamarkodottan általánosít a habubról és rólam.

Csók.

Tisza Cipőgyár 2008.11.19. 22:40:01

mikor lesz a kovetkezo poszt??

Suleikha 2008.11.21. 10:50:34

Kedves Feher Emi!

En nagyon orulok a blogodnak es mindig nagyon lelkesen olvasom. Egyetertek azzal, hogy egy blognak az eletrol kell szolnia, aminek igenis szerves resze a baratsag, szerelem, ismerkedes,kavezas, csakugy mint a munka es a hivatasunk. Ha csak munkarol, meg Szudan politikai helyzeterol irnal, en peldaul rendesen aggodnek. Azt ugyis ossze tudod foglalni egy tudomanyos cikkben ha arra kerul sor. Szerintem fontos, hogy az eletunk teljes legyen es orulok, hogy te igyekszel teljes eletet elni - es hogy ezt megosztod velunk.

Szoval csak folytasd ahogy eddig, jo valos kepet kapni a helyzetrol es orulok, hogy nem egy ujabb letisztitott CNN elemzest olvasok, hanem egy Inside Story-t az Al Jazeera-tol... :)

Suleikha 2008.11.21. 14:28:21

Tommygunnak: ahogy en tapasztalom, az iszlam egyebkent valoban egy tolerans vallas, ami tiszteletre es elfogadasra tanit. Csak a fundamentalista szelsosegesek atmagyarazzak a Korant es az iszlam altaluk sokaknak igy valami teljesen mas. En egy muszlim orszagban elek ahol az al-Kaida egyik alcsoportja emberek ezreit treningezi es egy ongyilkos merenylonek allitolag most mar az azonnali mennybe jutason kivul 70 szuzet igernek (korabban 7-rol szolt a fama). Es ez nem versenyezhet sajnos az itteni kilatastalansaggal es nyomorral - ezt hasznaljak ki azok akik az iszlamot terrorra es haborura hasznaljak. Tok elitelendoen.

ek 2008.11.30. 00:23:55

suleikha: jol koveted a "tavolbol" is a hazai szlenget! csak azt aruld el melyik orszagban elsz kedvesem? vagy melyik keruletben, ha megis a hazai tajekra vetett a sors?
kell ez a jatek ide?


süti beállítások módosítása