kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

A DDT árt, a ló használ az egészségnek

2009.01.11. 08:00 - fehér emi

Találkoztam Jane-Anne-nel, aki tizenhat éve él Szudánban, van nyolc gyereke, tizenhat lova és egy farmja. Az egész azzal kezdődött, hogy befogadott beteg és éhező lovakat, és helyrehozta őket. Ma pedig sérült gyerekeknek tart velük terápiát. Azt mondja, azért bíznak meg benne a szudáni nők, mert tudják, hogy neki is van egy saját, vegyszerfelhő miatt sérült gyereke.

Reggel érkeztünk a Bahri településen álló, Miracles Sudan nevű farmra. Mivel tél van, hűvös és szeles az idő, délelőtt olyan tizenöt fok lehet – Jane-Anne szerint a helyiek ezt olyan hidegnek találják, hogy inkább csak tizenegy körül kezdenek a foglalkozásra szállingózni.

A legtöbb gyereket cerebrál paresis miatt hozza az anyja a lovasterápiára, mondta a negyvenöt körüli brit nő. Ezt a szindrómát magyarul agyi eredetű mozgászavarnak vagy újszülöttkori agysérülésnek hívják. Jane-Anne szerint Szudánban – ahol minden 1000 gyerekből 112 ötéves kora előtt meghal – a cerebrál paresis legfőbb okai a gyerekkorban szerzett betegségek, amelyek amúgy gyógyíthatóak lennének.

A kép nem a farmon, hanem Kartúmtól másfél órányira északra készült

Elmesélte, hogy amikor a farmján élő gondnok családba megszületett a hetedik gyerek, pár héttel később benézett a kunyhójukba. A csecsemő addig nem látott napfényt, és amikor Jane-Anne felvette, rájött, hogy a gyerek lázas, és rángógörcse van. Erre a brit nő megkérdezte az anyát, hogy látta-e a gyereket orvos. „Nem,” felelte, „mert ez isten műve.” Állítólag azért nem vitte ki a gyereket a kunyhóból, nehogy szemmel verjék, a lázas görcsöket meg büntetésnek tulajdonította.

Jane-Anne azonnal elvitte a kórházba a csecsemőt, ahol egy hónap alatt valamennyire javult az állapota, de a láz miatti agykárosodása megmaradt. Ez pedig azzal egyenlő, hogy a családja szégyelli, hogy a társadalom megbélyegzi és, hogy intézményes oktatásban sem igen részesülhet. Ezt a brit nő is megtapasztalta a saját, sérült gyerekével, akinek az egészsége egész más módon károsodott.

Még nem tudta, hogy gyereket vár, amikor séta közben egy permetezőkocsi telibe kapta egy egész DDT-felhővel. Elmesélése szerint pár percig levegőt sem kapott, és még napokig köhögött. Néhány hét múlva kiderült, hogy terhes. Jane-Anne meg van győződve róla, hogy a lányának az agya a rovarirtószer miatt – amit külföldi országok bőkezűen elajándékoztak, miután ők maguk már betiltották – károsodott. Két szomszéd nő, mondta, ugyanabban az időszakban szült, és mindkettejük gyereke meghalt. Jane-Anne az angliai kezeléseknek köszönte, hogy a sajátja életben van.

Egy fekete, teljes testet és egész arcot fedő nikábba burkolt nő egy négyéves körüli kislányt hozott a lovasterápiára. A gyerek arca mosolyra húzódott, amikor felsegítették a lóra az önkéntes karjába. Azt mondják, hogy az állat mozgásának az energiája végigvezetődik a beteg gyerekek testén, ezáltal erősíteni lehet az izmaikat. A legnagyobb eredmény, mesélte a farm több önkéntese, az volt, amikor egy gyakorlatilag mindenfajta önálló mozgásra képtelen kisfiú néhány hónap múlva egyedül megült a székben, a saját körére várva.

Címkék: emberek nők egészségügy szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr27869857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.11. 09:33:06

" Erre a brit nő megkérdezte az anyát, hogy látta-e a gyereket orvos. „Nem,” felelte, „mert ez isten műve.” Állítólag azért nem vitte ki a gyereket a kunyhóból, nehogy szemmel verjék, a lázas görcsöket meg büntetésnek tulajdonította."

Vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy az ilyen babonaságok eltűnjenek a világból? Lesz ilyen valaha is?

És ez még csak a passzív eset. Olyan is van, amikor az anya maga deformálja el a gyerekét:

agyvihar.blogter.hu/293565/mellvasalas


süti beállítások módosítása