kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Dél-Kordofán fővárosa össztűz alatt

2011.06.09. 07:21 - fehér emi

Kadugli menekültek az ENSZ-tábor melletti védett területen. Fotó: Tina Turyagyenda

Bekövetkezett, amitől tartottunk. Hétfő óta az észak és dél határán fekvő Dél-Kordofánban heves összetűzések alakultak ki az SPLA (Sudan People's Liberation Army) Dél-Szudánhoz kötödő, főleg núba származású fegyveresei és Észak-Szudán csapatai között.

Miközben Abyei szellemvárossá vált és a területről máig mintegy 100,000 ember menekült a szomszédos déli államokba, főként Warrap Államba, június 6-án ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy rendőrörsöt Kadugliban, Dél-Kordofán fővárosában.

Erre a Sudan Armed Forces (SAF) és észak milíciája, a Popular Defense Forces (PDF) megtámadta a várost, és aznap éjjel lövöldözést és bombázást lehetett hallani, eddig hat halottról számoltak be. Szerda délutánig mintegy hatezer ember menekült arra a védett helyre, amelyet az ENSZ békefenntartó missziója (UNMIS) állított fel a Kaduglitól kb. 15 kilométerre fekvő tábora mellett.

"Nagyon rossz a helyzet," mondta Mohamed Rahal núba törzsfőnök, mikor telefonon hívtam kedden. "Nem tudtunk még bemenni a piacra, hogy kiderítsük, mi történt, de lövöldözést lehetett hallani."

Azóta csitult a harc, mondta tegnap, és a nők és gyerekek nagy része az ENSZ-hez menekült, amely helyi munkatársait és non-profit szervezetek stábját is kimenekítette a városból kedden.

Dél-Kordofán kiemelt terület, amelynek a 2005-ös békeszerződés (Comprehensive Peace Agreement, CPA) egy szánalmas csontot vetett: bár a núbák az SPLA oldalán harcoltak és a terület jelentős veszteségeket szenvedett el a polgárháborúban, a CPA pusztán egy tétova "népi konzultációt" írt elő számukra, hogy felülvizsgálják hat év eredményeit . Ez viszont nem jött létre, az államban előforduló folyamatos problémák miatt.

Az akadályok egyike az volt, hogy a kordofáni kormányzóválasztást tavaly áprilisban elhalasztották, mivel az SPLM (Sudan People's Liberation Movement) nem ismerte el a 2008-as népszámlálás eredményét. Az idén májusban lezajlott választásban viszont Ahmed Harun nyert, akit a Nemzetközi Bíróság háborús bűnökkel vádol és az SPLM nem ismerte el győzelmét, választási csalásra hivatkozva.

Mint mindig, most is várakozó állásponton vagyunk. A legrosszabb verzió, ha a konfliktus átterjed Kordofán más pontjaira, majd Kék Nílus államra, amely ugyan papíron északhoz tartozik, SPLA-terület és a kormányzója SPLM-színekben nyomul. A dél-szudáni kormány valósznűleg ölbetett kézzel fog ülni egészen július 9-ig, amikor a régió önálló országgá válik, azután meg ki tudja.

Címkék: hír szudán menekültek abyei dél kordofán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr112969693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popocatepetl 2011.06.09. 15:29:38

"Bekövetkezett, amitől tartottunk."

Már aki. Én pld reméltem.


süti beállítások módosítása