kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Meghozták a döntést Abyei határairól

2009.07.22. 12:25 - fehér emi

Jó ideje nem posztolok szudáni politikáról, részben mert akit érdekel, el bírja olvasni máshol, másrészt meg azért, mert rettentő kiszámíthatatlan. Hetente írhatnék ugyan például olyasmiket, hogy két külföldi (egy ír és egy ugandai) segélymunkást elraboltak Dárfúrban, és kétmillió dollárt követelnek értük, vagy hogy az Afrikai Unió leszögezte, nem teljesíti a Nemzetközi Bíróság felé a kötelességét, azaz nem tartóztatja el Szudán elnökét, Omar el-Besírt.

Most viszont kénytelen vagyok posztolni Abyei kapcsán, amely városnév egyenlő az olajjal és megtestesíti a 2005-ös békeszerződés (Comprehensive Peace Agreement, CPA) egyik legnagyobb kihívását. Abyei különleges adminisztratív státuszt élvez a CPA óta, és hallatán néhány ENSZ-vezető fejében kigyúl a narancsszínű vészjelzés. A hágai döntőbíróság ma délelőtt határozott a város határairól, és a kelet-nyugati határt kicsit máshol húzta meg.

Arról sem emlékeztem meg korábban, hogy Dél-Szudán továbbra sem ismeri el a tavalyi népszámlás eredményeit, melyek a 2010 áprilisára halasztott (egyesek szerint soha meg nem valósuló) elnökválasztás körzeteinek alapját képezik. Vagy éppenséggel arról, hogy Salva Kiir, Dél-Szudán elnöke, Szudán elnökhelyettese a múlt héten azt nyilatkozta a 2011-es népszavazás kapcsán, hogy Észak és Dél mostani, erőltetett egységénél még az elszakadás is vonzóbb opció.

A hágai döntőbíróság mai határozata arra vonatkozott, hogy az Abyei Boundaries Commission vajon túllépett-e mandátumán, amikor a kilenc ngok dinka fejedelemség körül húzta meg a város határait 2005-ben, nagyobb, olajban gazdag területet adva Délnek. Ugyan a bíróság ezt nem írta felül, de a kelet-nyugati határt igen.

Abyeiben nem véletlen, hogy mindenki készenlétben áll, és az ENSZ megnövelte a békefenntartók létszámát a térségben. Túl friss a tavaly májusi összecsapások emléke. Akkor Abyeiben az északi Sudan Armed Forces (SAF) és a déli Sudan People’s Liberation Army (SPLA) összecsapásában több tucat ember meghalt és becslések szerint majd' 50.000 ember menekült el a város környékéről – nagy részük ráadásul nem oly rég szivárgott vissza a városba a polgárháború végetértével.

Szombaton az ENSZ főtitkár szudáni különmegbízottja, Ashraf Qazi arra szólította fel az SPLA-t, hogy vonja vissza katonáit Abyei térségéből. Értesülések szerint ugyanis az SPLA a szomszédos Agok környékén kezdte állomásoztatni csapatait, amely a két fél által tavaly aláírt cselekvési terv megszegése lett volna.

Figyeljük csak a reakciókat. Ugyan mindkét fél azt nyilatkozta, hogy tartja magát a békeszerződéshez, de ebben az országban bármi a visszájára fordulhat egy szempillantás alatt.

Címkék: afrika politika hír szudán besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr371260274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása