kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Grapefruitlé és babpüré: taib

2008.10.14. 17:03 - fehér emi

A tegnapi biztonsági bevezetés után, amelyen kb. két órán keresztül a lehetséges terrorista- és egyéb veszélyekkel fosattak minket, elkövettünk egy kisebb vakmerőséget. Ketten lányok végigsétáltunk egy olyan tízenöt perces utat a félsötétben – inkább sötét, mint nem, mert a nap komolyan lenyugszik háromnegyed hétkor egy pillanat alatt, közvilágítás meg nem nagyon van. Szóval hiába voltunk mindketten hosszúnadrágban, a vállaimat pedig még sál is fedte, nagyon egyértelmű lehetett, hogy két nyugati nő keres magának kaját este nyolc után. Amikor otthon minden macsó füttyentésre azonnal beintettem, még nem tudhattam, hogy milyen, ha az összes kocsi, tuktuk és teherautó rádudál vagy rávillogtat az emberre.

Végül egy egyiptomiak által üzemeltetett pékségben kaptunk egy-egy ajándék sütit és eligazítottak egy sarkon túli étterembe, ami nem volt ott. Inkább hazafelé vettük az irányt, és örültünk az ismerős élelmiszerboltunk látványának. Itt végül bevásároltunk kecskesajtból, pitából és gyümölcsléből, összesen hat szudáni fontért (hatszáz forint). Azt sem gondoltam volna, hogy grapefruit- vagy bármilyen más gyümölcs levéből egyszerre meg tudok inni három decinél többet, de tegnap este tizenöt perc alatt elfogyasztottam egy egész literrel, ma pedig ugyanezt hasonló eredménnyel ismételtem.

A különféle geo-, politikai- és biztonsági tréningek közötti szünetben beugrottam egy szendvicsért: egy fontért (száz forint) kaptam kiflibe kent babpürét, amire kértem még padlizsánkrémet is (ez sokkal savanykásabb, mint otthon) plusz egy fontért. A kísérletem, hogy megnyerjem magamnak a büfést, nagyjából sikerült: háromszor próbáltam némileg eltérő kiejtéssel mondani azt a szót, hogy „taib”, ami azt jelenti, hogy „jó”. Amikor végre megértette, rákérdezett, hogy honnan jövök, majd rávágta, hogy a mobilját Magyarországon gyártották. Mondhatni, egy újabb bizonyíték a finn-magyar rokonságra.

Címkék: személyes kaja nők szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr99713771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.10.14. 17:34:14

Ebben mi volt a vakmerőség?

Nyugi, bármit mondhatnak a tanfolyamon, a Kartúm belvárosa talán biztonságosabb éjjel kettőkor is, mint néhány európai nagyváros éjszaka!

A Taib helyett ilyenkor inkább a: Kvaisz-t, vagy esetleg ebben a kontextusban a tamam-ot használd, gesztussal együtt jobban megértik.

Ha érdekel Észak-Szudán akkor ajánlom figyelmedbe:

nubia.blog.hu/

és

sirasok.blog.hu/2008/03/27/elfelejtett_istenek_elfeledett_szentelyek_2_apedamak_es_amun_templomai_naqaban

Kellemes akklimatizálódást!

MSafiri 2008.10.16. 08:58:37

Probaljatok ki a LAZIZ-t, az Amarat Centertol par meterre a sarkon van, allati jo a Tamiya, es ejjel is lehet enni. Vagy a Solitaret, de oda mar anno is csak laptoppal engedtek be :). Anno volt egy pizzeria is a Ryad-i oldalon, ahol egy sziciliai srac volt a chef, onnan vettuk a pizzat karacsony este. A repuloter melletti uton volt egy Koreai etterem, az is finom volt. Afra mellett volt egy Etiop, van ott mit enni.

Biztonsag: Semmi veszely nem volt, meg akkor sem amikor John Garang meghalt, pedig akkor eget KHT belvarosa.

Mas: ha tudjatok nezzetek meg a Blue Nile Sailing Club-ot, van ott egy hajo amit meg anno Kitchenre hozott KHT-ba, hogy megbosszulja Gordon halalat. Utana nezzetek meg Ombdurmanban a Mahdi sirjat, O olette meg Gordont, meg az eredeti erodoites is latszik. Churchill is volt arra fele. Ha elmentek a IV. Cataract-hoz, ott meg lehet latni, azt hiszem, a masik hajo maradvanyait, amit ott futott zatonyra. A piramisokat se felejtsetek el.

Karikasostor:

Igazad van, a MSF valoban jo kis szervezet, ezert is kapnak tolem minden honapban egy kis penzt.

Salam


süti beállítások módosítása