kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

A JEM közölte, hogy hamarosan támad

2008.12.23. 23:20 - fehér emi

Gyors híradás: az Igazság és Egyenlőség Mozgalom, azaz a JEM, december 22-én bejelentette, hogy támadásra készül a kormány támaszpontjai ellen. Ez az a dárfúri lázadócsoport, amely májusban keresztülhaladt az országon (ami kb. huszonhatszor akkora, mint Magyarország), és megtámadta Kartúm északi részét, Omdurmant.

Az elmúlt héten több katonai parádé is zajlott, Besír kedden egy légibemutatón is részt vett. Egyes források szerint a katonai előhozakodás annak része, hogy az ICC döntése előtt Kartúm megmutassa, mije van, de a kormány tagadja, hogy a felvonulásoknak bármi köze volna Dárfúrhoz vagy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz.

Ma órákon keresztül beszélgettem egy szudáni fiatallal, aki szerint Besírnek mennie kell. Viszont még most is zsong a fejem az értékes ajándékokról (pár kocsi, ház) szóló beszámolóktól. A vezető erők többek között ilyesmivel némítják el az ellenvéleményeket.

És ma úgy tűnt, hogy jön egy habub. Reggel óta hatalmas szél fújt, a portól nem lehetett látni az eget. De végül nem érkezett, csak a fesztültség maradt meg.

Címkék: politika hír szudán icc dárfúr besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr4839234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása