kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Amíg még járhatóak az utak

2011.06.02. 11:05 - fehér emi

Abyei-ből elmenekült gyerekek a déli Warrap államban, segélyre várva. Fotó: Isaac Billy

A segélyszervezetek szerint eddig több, mint 76.000 ember menekült el az Abyei régióból délre, főként Warrap államba. Az élelmiszerosztás, egészségügyi elsősegély, sátorlapok osztása, családjuktól elszakadt gyerekek keresése intenzíven zajlik. Különösen amiatt kell igyekezniük a szervezeteknek, mert az esős évszak a nyakunkon van, és a legtöbb út járhatatlanná válik Dél-Szudánban, ami lehetetlenné teszi a  segítségnyújtást.

Tovább nehezíti a munkát, hogy Dél-Szudánban benzinhiány van, mivel néhány hete lezárták az észak-déli határt. Mondhatni, Észak-Szudán nem enged benzin- és élelmiszer-szállítmányokat délre. Igaz, hogy Dél-Szudán termeli az ország olajkészletének 73 százalékát, de nincs finomítójuk, sem kikötőjük, ahonnan exportálhatnának, így Kartúmra vannak utalva.

Abyeiben napok óta csönd van, bár kiderült, az északi hadsereg, a SAF (Sudan Armed Forces) őrizet alatt tart vagy 40 dél-szudáni dinkát, akik nem tudtak elmenekülni a két héttel ezelőtti bombázáskor, melynek során Kartúm elfoglalta a várost. Azóta a csoport egyik felét szabadon engedték tegnap, de olyan 15 embert még őrizet alatt tartanak ismeretlen helyen.

Időközben pedig észak és dél megegyezett arról, hogy július 9., Dél-Szudán függetlenné válása után létrehoznak egy demilitarizált övezetet a határ mentén. Kartúm kategorikusan kijelentette, hogy az ENSZ jelenlegi békefenntartó missziója, az UNMIS, veheti a kalapját július 10-vel. Egyesek szerint igyekeznek elérni, hogy egyáltalán ne legyen nemzetközi jelenlét a vitatott területeken, így Abyei, Kék Nílus és Dél-Kordofán államokban.

ENSZ-őrjárat Abyeiben, ahol csak fosztogatók jártak a város bevétele óta. Fotó: Stuart Price

A két utóbbi államban szintén feszült a hangulat, hiszen Kartúm ultimátumot adott a déli hadseregnek, az SPLA-nek (Sudan People's Liberation Army), hogy vonuljanak vissza az 1956-ban (britek által) megállapított határ alá. Ez részben azért nem fog megtörténni, mert az SPLA kordofáni és kék-nílusi csapatai főként helyiekből állnak, tehát ők nem fognak felpakolni és délebbre költözni.

Mindez a feszkózás egy volt, amerikai különmegbízott szerint azért történik, mert diktátorunk, Omar el Besír igyekszik lekötni a hadsereg figyelmét, hisz jó ideje katonai puccstól tart. És persze jobban szeretné Dél-Szudán függetlenségét elodázni, de mint a dél elnök, Salva Kiir mondta, "kedves lenne, ha észak elismerné a függetlenségünket, de igazából nincs szükségünk az áldásukra".

Címkék: hír emberek szudán menekültek segélyszervezet besír abyei

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr302951060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása