kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Új állam születik

2011.02.07. 21:55 - fehér emi

 A Dél-Szudáni Népszavazási Bizottság publikálja az eredményt

Dél-Szudán hivatalosan is az elszakadásra szavazott, jelentették be ma este egy kartúmi eseményen, amelynek ünnepélyes hangvételét egy nő zokogása zilálta fel kissé.

Az nem újdonság, hogy Dél-Szudán 2011. július 9-től új állam lesz, hiszen az előzetes ereményeket egy hete tudjuk. A végső, hivatalos eredményt ma reggel prezentálta a népszavazást lebonyolító szudáni bizottság Omar El-Besír elnöknek, aki elfogadta azt.

Az eseményen részt vevő és felszólaló küldöttek, többek között az Arab Liga, az Európai Unió és az ENSZ békefenntartó missziójának képviselője mind gratuláltak a Dél-Szudáni Népszavazási Bizottságnak ahhoz, hogy irtózatosan kevés idő alatt és logisztikai akadályokat leküzdve, az eredetileg tervezett időpontban lebonyolította a folyamatot.

A felszólalók a szudáni népnek is gratuláltak, akik (többnyire) fegyelmezetten viselkedtek az elmúlt hónapok alatt, melynek köszönhetően a szavazás viszonylag feszültségmentesen zajlott.

Az ünnepélyes hangulatot és a népszavazási bizottság elnökének mondanivalóját egy férfi felkiáltása zavarta meg. A közönség soraiban ülő, dél-szudáni férfi azt kiabálta, hogy a szudáni továbbra is egy nép marad, egyazon apával és anyával.

Ezt követően egy észak-szudáni nő hangos jajveszékelésben tört ki, azt fájlalva, hogy az országának egy része elszakad, noha neki délen is vannak rokonai.

Az, hogy a népszavazásra jogosultak mintegy 97%-a részt vett a szavazásban (3,72 millió ember), és kb. 98%-uk Dél-Szudán elszakadására adta le voksát, nem véletlen. Ezt a jogot a 2005-ös békeszerződés írta elő a dél-szudániak számára. Az a szerződés, ami kétszer húsz évnyi polgárháborút zárt, mely során a déliek a függetlenségért, az arab-muzulmán vezetőség kirekesztő kormányzása ellen küzdöttek – mintegy két és fél millió halottat hagyva maguk mögött.

Dél-Szudán függetlenségét már 1953-ban beígérték, ahogy a brit-egyiptomi uralom a végéhez közeledett (1956). Ám ez nem így lett, így az északba való beolvadástól félő dél-szudániak 1955-ben kirobbantották a polgárháborút, ami egy 11 éves tűzszünettel 2005-ig tartott.

 A békeszerződés azt tűzte ki céljának, hogy a koalíciós kormánynak az ország egységét hat év alatt vonzóvá kellene tennie. A jelenlegi ábra szerint ez nem történt meg, és a dél-szudániak továbbra is marginalizáltnak, lenézettnek érezték magukat, és várva-várták, hogy szavazócédulájukat az urnába dobhassák.

Dél-Szudán fővárosában, Jubában hetek óta ez a felirat fogadja az ide érkezőt: Üdvözöljük Afrika legújabb országában.

A valódi születésnap július 9. Addig pedig még egy miriád kérdésre választ kell találniuk a testvéreknek.

Címkék: afrika politika hír népszavazás szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr292645525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása