kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Választások: csak a csalódottság

2010.04.13. 21:23 - fehér emi

Két választási körzetben jártam ma és végighallgattam egy helyi megfigyelő kiábrándult beszámolóját. Rettentő lehangoló volt. A Huda álnéven nyilatkozó nő kijelentette, hogy az, amit mi választásoknak nevezünk, nem valók másra, mint egy illegitim rezsim legitimizálására.

Kartúm egyik tehetősebb negyedében, Amaratban találkoztam a harmincegynéhány éves önkéntes megfigyelővel, akinek nem ez volt az első szavazóköre. Ahol kezdett, ott egy szintén helyi megfigyelő férfi elkezdett ordibálni vele, hogy miért jegyzetel folyamatosan, és ki akarta vitetni a helyiségből.

Huda szerint a férfi, aki a kormányzó, Besír-féle National Congress Party támogatója volt, valójában azon parázott be, hogy ő meglátta a férfi kezében tartott listát. (A kép Hudát ábrázolja.)

„Nála volt a szavazókör regisztráltjainak névsora, de a nevek mellet fel volt tüntetve az is, hogy az illető melyik párt szimpatizánsa,” mondta Huda. „Nem kézzel mellé írva, hanem az egész lista nyomtatva.”

Félelmetes. Ahogy az is, hogy egy csomó ember, aki regisztrált, nem találja magát a listán. Vagy az, hogy a tinta, amely elvileg két hét után kellene, hogy lekopjon, szinte azonnal lemosható.

Egy másik szavazókörben, a meglehetősen szegény Dim negyedben, a huszonéves Mai arról beszélt, hogy korábban abban reménykedett, a választások válatozást idéznek majd elő. Hozzátette viszont, hogy a szavazók nagy része idősebb, 50 és 70 év közötti, míg a fiatalok otthon maradnak.

Mai, aki a Dim-beli szavazókörben önkénteskedett

„Többségük úgy véli, hogy ha a végeredmény úgyis nyilvánvaló, akkor minek fecsérelje erre az idejét,” mondta Mai.

Ha fiatalok nem is, a katonaság, a rendőrség, és egyéb, a kartúmi kormány által mozgósítható entitások nagy számban szavaztak.

És fognak szavazni még két napig, hiszen a helyi OVB meghosszabbította a választásokat két nappal. Mindeközben pedig olyan bénázások történnek, hogy a szavazóközökben elfogy a szavazócédula, vagy az egyes körzetek cédulái összekeverednek, mellékesen kiderül, hogy az eddig leadott szavazatokat is rossz papíron adták le a szavazók, és némely szavazókör nyitására órákat kell várni.

Nem mellékes: északon nyolc, délen tizenkettő külön listára kell szavazni. Csoda, ha még Dél-Szudán elnöke, Salva Kiir is rossz helyre dobja be a szavazatát?

Gyűlnek a szavazatok

De tényleg sajnálom a nyitott gondolkodású, reformra kész szudániakat. Helyi kollégáim nagy része cinikus mosollyal legyint és közli, nem szavaz. Vagy ha szavaz is, mégis kire, amikor a pártok nagy része bojkottál és nincs erős ellenzéki elnökjelölt sem?

Mikor Hudát kérdeztem arról, hogy legalább a demokratizálódás felé tett lépésként értékeli-e az eseményeket, kategorikus nemmel válaszolt. „A szudáni elit jól tudja,” mondta, „hogy a választások mennyire tele vannak visszaélésekkel.”

Kár, hogy huszonégy évet kellett várni rájuk.

Címkék: politika emberek szudán besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr251919034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása