kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Abyei egyre forróbb

2011.05.22. 15:08 - fehér emi

Misseriya nő Dél-Kordofánban

Abyei kérdését a békeszerződés átmeneti időszakának öt éve alatt nem sikerült megoldani. Most úgy tűnik, soha nem is tisztázza már diplomatikus úton Észak és Dél-Szudán azt a kérdést, hogy hová is tartozzon az olajban gazdag, a két régió határán fekvő térség.

Viszont a feszültség csak nő, miközben mindkét fél ígérgeti, hogy betartja a januári és márciusi megállapodást és kivonja felvegyverzett milíciáit. Két hete déli katonák (SPLA) rálőttek zambiai békefenntartókra, majd múlt csütörtökön egy ENSZ-konvojra, amely északi katonákat (SAF) szállított. Azóta mindkét fél a másikat vádolja, pénteken pedig állítólag északi haderők Abyei várost bombázták.

Hogy ki lőtt először, egyáltalán nem világos. Van olyan összeesküvés-elmélet, mely szerint az északi kormány milíciákat bérelt fel a konfliktus kirobbantására, amiért aztán az SPLA-t hibáztatja. Nem volna meglepő, ha ez volna az igazság.

Egy friss tanulmány írója szerint észak arra fogja használni Abyei körötti káoszt, hogy elodázza Dél-Szudán függetlenedését.  Magyarul, körbe-körbe futunk.

Címkék: politika hír szudán abyei

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr802923775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása