kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

'A Nyugat újra leigázza Afrikát'

2008.09.18. 01:18 - fehér emi

Az egyik szerdai hír (újabb dárfúri lövöldözések mellett) az, hogy Algéria és Szudán el akarja érni az ENSZ Biztonsági Tanácsánál az el-Besír elleni büntetőeljárás késleltetését. Az AFP szerint mindezt az algír külügyminiszter, Mourad Medelci jelentette be az állami rádióban hozzátéve, hogy a két ország július óta erről a tervről konzultál. Vagyis azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) népirtással vádolta meg a szudáni elnököt. Azt tulajdonképpen teljes homály fedi, hogy történik-e egyhamar bármi érdemleges, a BT pedig akár egy vagy több évvel is elhalaszthatja az ICC további vizsgálódását vagy a per kezdetét. Most kiderült az is, hogy Franciaország talán támogatná is az eljárás jegelését. Július óta mindkét oldal megszólalt: az emberi jogi szervezetek azt fájlalják, hogy az ICC puhapöcsködik, számos afrikai ország (Líbiával és Dél-Afrikával az élen) azt vizionálja, hogy a Besír elleni per konfliktust váltana ki az egész régióban. A másik szerdai hír szerint pedig egy tömeggyilkosság miatt perbe fogott szudáni miniszter azt nyilatkozta, hogy mindez valójában Afrika „új leigázására” tett lépés.

Ahmed Haroun, aki visszautasítja a tömeggyilkosság vádját, azt nyilatkozta a Reutersnak, hogy az ICC Besír elleni lépése az egész régióban zűrzavart okozhat. A humanitárius ügyekért felelős szudáni minisztert és egy katonai vezér társát pont egy éve helyezte vád alá a Büntetőbíróság. Haroun nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a szudáni kormány meg fogja találni a kellő lépéseket az ország megvédésére, ha az elnök ellen valóban elfogatási parancsot adnak ki. A miniszter szerint a Nyugat kemény fellépése tovább ösztönözné a dárfúri lázadókat és életben tartaná a konfliktust, mivel mindenfajta törvényes rend felbomlana.

Személyesebb témákra terelve az ügyet: ma lesz a végső, kötelező telefonos interjúm. Talán megkérdezem, hogy szerintük milyen lépésekre készüljek fel, ha az ICC mégis kitartana.

Címkék: hír szudán icc besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr90668914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása