kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Az elnök hőzöng, a nílusi naplemente csodás

2008.11.09. 07:05 - fehér emi

Az egyik pillanatban úgy érzem, hogy szétdurran a fejem a sok információtól, amiket Szudánról szerzek – főleg a haveri kapcsolatok segítségével –, de legtöbbször mégis az a benyomásom, hogy csak a felszínt kapargatom, és soha nem is lesz ez másként. Biztos segítene, ha beszélném az arabot, meg különösen az, ha nem egy kartúmi irodában pocolnék az időm nagy részében. Emiatt is különösen felemelő, amikor beülök egy – nem megjelölt – autóba engedélykérés nélkül és azt mondom N. barátomnak, hogy persze, vigyél, ahová akarsz. Így érkeztem a fülbemászó nevű Jebel Aulia településnél épült, 3500 méter hosszú gáthoz pont naplementére. Mindeközben persze folytatódik a hangulatkeltés a nemzetközi jelenlét, az ICC és a Nyugat ellen. Egyik hajnalban például olyan hangosan és rekedten szólalt meg az imám, hogy hirtelen azt hittem, az én konténeremben ül.

Miután a délelőtti órákban szétizzadtam magamat a piacon (leírás hamarosan következik), és kezdetleges arabtudásommal igyekeztem kiigazodni a grapefruit-, hibiszkusz- és paradicsomárak között, megnéztem pár albérletet. (Igen, még mindig ez a téma.) Aztán pedig négy órakor kocsiba pattantunk és elindultunk Dél-Nyugat, Jebel Aulia másnéven Jabal Awliya felé.

A harminc perces út alatt sokat izmosodhatott a bicepszem, mert görcsösen szorítottam a kapaszkodó fület. A felfestés nélküli, egy oda-egy vissza sávosnak elképzelt úton nem ritkán úgy döntött egy szudáni sofőr, hogy ő márpedig akkor is előzni fog, függetlenül attól, hogy mondjuk épp egy teherautóról volt szó és mi meg épp jöttünk szemből. Hírhedten rosszul vezetnek egyébként a helyiek: behajtanak az egyirányú autóútra szemből, kicseleznek, előznek, levágnak kanyarokat és mindeközben nem nagyon néznek tükörbe. De szerencsére a húsz éve itt élő N. ura volt a helyzetnek és csak néha integetett.

Mielőtt leparkoltunk volna a szudániak egyik kedvenc piknikezőhelyeként is ismert duzzasztógátnál, N. megkérdezte, hogy van-e nálam sál. Kulturális tapintatosságból legtöbbször hordok magammal ilyesmit, de eddig még nem használtam fejfedőként. Viszont miután a kb. öt méter széles gátra ráhajtva egy katona megkért, hogy rakjam el a fényképezőgépemet úgy, hogy egyáltalán nem lobogtattam és halvány gőzőm sem volt, hogy hogyan láthatta meg az ölemben, nem tiltakoztam semmiféle sál ellen.

A Fehér Nílusnál álltam, ami, ismerjük be, önmagában elég megindító élmény már csak a hatalmas víztömeg miatt is. A gát – amit az egyiptomiak építtettek 1937-ben az asszuáni gát vizének duzzasztására –  egy tavat alakított ki, és a folyót itt cseppet sem olyan, mint Kartúmnál, ahol homokszínű és érdektelen. Mellesleg a fővárosban folyik egybe a Kék és a Fehér Nílus. Jebel Auliánál (ami valami olyasmit jelent, hogy a Jó ember dombja) tengerkék a színe, és a ragyogó napfényben a helyiek a több tíz méteres szákokkal foglalatoskodnak: állítólag 15 ezer tonnányi halat fognak ki itt évente.

A legszebb kép az volt, ahogy az egyik horgász a vízen járt. A gát egyik támasztópillérén besétált egész messzire, és ott lógatta a botot a vízbe. Nagy nyilvánosan inkább nem vettem elő a gépemet, csak akkor, amikor visszaültünk a kocsiba, és vártuk a naplementét.

Közben elcsíptünk egy ladikost, aki körbeladikozott minket egy tízméteres körben, és csak bámultam a kék vizet, a bíbor égalját, meg a félholdat, ami már délután fél öttől ott halványkodott az égen, a virító nappal együtt. A naplementét a partról akartuk ugyan nézni, de összevárták az egy irányba haladó kocsikat a gáton, ezért az autóból ülve bírtam csak a lemenő napba meredni. Mikor a víz széléhez érkezett, olyan két másodperc kellett neki csak, aztán máris alámerült.

Mi meg szívtunk Kartúm felé visszamenet, és utólag gondolkoztam el azon, hogy hogyan kommandózhatnék be például a Jebel Aulia-i menekülttáborba, ha egyáltalán létezik még. Egyébként pedig a héten vagy 150 szudáni újságíró egynapos éhségsztrájkot folytatott a cenzúra ellen. Tényleg érdekel, hogy mivel mit lehet ebben az országban elérni (nem sokat), de egyelőre az egyik szudáni haverom véleménye tűnik igaznak. „A kormány tagjai iszonyú okosak. Amerikában tanultak, amit most minden rossz forrásának neveznek, viszont nagyon tudják, hogy hogyan kell játszani.” El Besír legutóbb az ország keleti részében azt nyilatkoztatta ki a népnek, hogy „Amerika, Franciaország és az Egyesült Királyság is a cipőm talpa alatt vannak”. Nem kell félni attól, hogy őt bíróság elé állítják, és mindenki próbálja meg bekapni a könyökét. Mármint a sajátját.

Címkék: vista személyes szudán besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr20757811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

etetetek 2008.11.09. 11:25:45

nem egeszen ertem ezt a hibiszkusz dolgot. minek akartal hibiszkuszt venni a szuk al markaziyan (ha egyaltalan odajarsz, mert az a legnagyobb zoldsegpiac a fovarosban) a blog nem rossz, de erzekelheto az arab hianya (felrertesek, felreforditasok, stb.) ami megertesi problemakhoz vezet. azert ha tudsz iratkozz vel a unmis kozpontjaban , valamilyen kamu indokkal - 1 un gepre el fasherba vagy nyalaba esetleg zalengieba, mert juba es khartoum nem ad valos kepet az ottani helyzetrol. a szallast rendezd le elore hivatalos uton, mert kulonben nagy pofara eses lesz. az enszes radional dolgozik 1 kedves magyar lany o talan segithet, bar en tobb honapos ottani munkam soran sem tudtam vele szemelyesen osszefutni csak telefonon beszeltunk. azert az elozmenyeket olvasva: kivetelezett helyzetben vagy. szinte iriigyellek :))
ne feledd megnezni a piramisokat : eszakra khartoumtol kab 100 km. JA! es menj el a szouk el saabiyara ahol minden vackot nagyon olcson meg tudsz venni ami az elethez kell (alkudj). legyel joban a unamid unmis alvallakozoikent dolgozo repulos cegekkel! sok mindent be tudnak szerezni a kinshasai, jubai, entebbei kanyarjaikbol ..., ami khartoumban nincs.

fehér emi 2008.11.09. 12:14:28

Igen, a szuk al-Markazin vettem hibiszkuszt (karkadét) és azért, mert finom és jó a torokfájásra. Egyébként hidegen sokkal jobban ízlik, olyan, mint a friss must.

És persze, hogy kivételezett helyzetben vagyok. Lelkifurdalásom is van tőle, pedig fehérként ki nem az Afrikában. Köszi a tippeket, piramisok betervezve, a félrefordításokat meg nyugodtan javítsd ki.

etetetek 2008.11.09. 13:54:29

nem akartalak megbanti az arab hianya miatt, nem is javitgatok. ha le akarsz menni darfurba akkor menj be a unmis kozpontba es az aerops nal kerj nyomtatvanyt. kicsit maceras a 2-3 alairas beszerzese, de megoldhato. nyalaban, el fasherban a un tud szallast adni (kis elozetes egyeztetes utan) , zalengieban van a helipad mellett kozvetlenul 1 unamid katonai tabor ahol van 1 patentom , 1 fekete srac aki minden logisztikai dolog felelose. ott a faluban nem kapsz szallast, nem is ajanlom, eleg zsduvas hely, csak a unamid jarorokkel tudsz a helipadtol bejutni, ami napi 2x megy altalaban (keresztul az ottani ref campen, ahol meg a kocsibol sem tudsz fotozni mert a katonak is felnek) ha meg valami ajandekot akarsz venni magadnak, itthoni csatoltaknak es nem tudsz atmenni ugandaba v. kongoba, akkor menj el a souk el saabiyara (talan nepi piacnak lehet forditani). amint kiersz a foutvonalra (szemben butorosok, matracosok, agyasok stb. uzeletei) fordulj jobbra a Nilus fele es az egyetem utani eles balkanyarban az ut mewllett allnak a fafaragok, ekszeresek, stb ahol kozvetlenul a keszitotol vasarolhatsz cuccot alku utan nagyon olcson. ha nyalaba mesz feltetlenul keresd meg a helyi soukot ahol mindenfele talizmant meg sok-sok vackot lathatsz, vehetsz es kostold meg a baobab szorpot, ami mar elhullajtotta mostanra a leveleit es csak keso nyaron kezd el viragozni megint.

etetetek 2008.11.09. 14:01:07

ja en feherkent voltam 5 honapot darfurban, khartoumban a unamid nal, de sajnos soha nem sikerult jo helyekre eljutnom. talan egyszer khartoumban a nemet klub uszodaja volt. egy fel nap ejtozes .... a francba! a tobbi csak rohanas , repkedes, meg minden ...
vigyazz magadra es sok szerencset! en csak jovore megyek vissza. most targyalok a szerzodesemrol. de lehet, hogy nem sudanba, pedig azt mar megszoktam. Ja! es ha lejutsz darfurba keszulj a szokasos hoingadozasra! nappal 42-46C, ejjel 6-10C! ergo vigyel valami halozsakot, kulsen ha satorban alszol (zalengie vagy a csadi hatar melletti unamid tabor)
a fotozassal pedig CSAK OVATOSAN! KONNYEN KIUTASITANAK!

Tisza Cipőgyár · http://www.tiszacipogyar.hu 2008.11.09. 17:14:35

Tenyleg, most jutt eszembe, nalunk ugy hivjak a hibiszkuszt vagy inkabb karkadét hogy Szudani rózsa

ikaljan 2008.11.16. 13:39:36

Hm...
"Mindeközben persze folytatódik a hangulatkeltés a nemzetközi jelenlét, az ICC és a Nyugat ellen. Egyik hajnalban például olyan hangosan és rekedten szólalt meg az imám, hogy hirtelen azt hittem, az én konténeremben ül."

Az, hogy a helyiek hajnalban imádkoznak (mint mindig), és ezt egy imára hívás előzimeg (mint mindig) szerinted tényleg a nyugatiak elleni hangulatkeltés, vagy csak félreírtál valamit?
Ha az előbbi, szerintem sürgősen gyere haza...

fehér emi 2008.11.16. 16:08:00

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, de azt sem szeretem, amikor félremagyarázzák a szavaimat. Az elmúlt hetekben az imák ideje, hangossága és jellege még az arabul nem értők számára is félreérthetetlenül megváltozott.

Ma hajnalban ismét arra ébredtem, hogy az imám eszeveszettül üvölt, és nem én vagyok az egyetlen, aki úgy érzi, hogy feszültebb a hangulat. Kollégám, aki 3 éve van itt, úgy írja le ezt az imára hívást, hogy "ranting".

Beállítom az órámat legközelebb 4.15-re és felveszem diktafonra a hanganyagot, hogy bemérhesd, mennyire vagyok hülye.

ikaljan 2008.11.16. 18:03:49

Van egy jó hírem. Holnap kb másfél perccel későbbre állíthatod be az órádat. Tekintve, hogy az imák ideje a nap járásától függ. (szóval az, hogy az imák ideje változik, annyira ne lepjen meg)
De ha berakod a hangfelvételt, szívesen lefordítom neked.

etetetek 2008.11.17. 17:34:26

ikaljan! ne piszkald ezt az artatlan gyermeket!
az ima az ima! nem kell neki ertenie! ha pedig beveszi a tarsai suletlenseget az a kezdetek nehezsege, majd kiepiti a sajat szuroit ha lesz ra ideje es kepessege. bar, ahogy latom nem lesz ebbol semmi, sajnos. valahogy az az erzesem, hogy egy kereskedelmi tv-n futo frei anyagot fogunk kapni itt (van aki szereti) amitol hanynom kell. kulsen ha eszembe otlik a derek star sudani, jemeni , saudi (a moszkvai fiaskot nem is emlitem) "veszelyes tudositasa, amin minden ott jart rohogott es ezzel egyidoben orjongott a felrevezetes, szandekos (?) csusztatasok es tudatlansag miatt. talan a blog szerzojenek is el kellene gondolkoznia azon : mirol es mennyit akar irni? atcsuszik a bulvaros temakba? (zold dervisek hazaja, akikkel nem tudok ugyan beszelni, de nagyon zordak es veszelyesek, + itt rendorok is vannak, + meleg van, + itt vannak helyi torvenyek, + itt van helyi kultura, + helyi tradicio, + stb. de sajnos ezekrol nem tudok semmit ill. hallottam valamit valakitol aki egyebkent nagyon vagany srac, bla, bla, bla es meg 1x bla)) vagy es megalapozza magat a story, bors, stb 4.-5. oldalan egy rovid idore vagy valoban kihasznalja az ott-tartozkodast (ahol minden habostorta feltet ellenere meg lehet talalni a valosagot). ez nagy kerdes ami nem az olvaso kerdes, mert az max hagyja a fenebe es es a konnyebb oldalhoz fordul: bekapcsolja a tv-t ahol fiala ur szabadon ciganyozhat es felhet a szadesz ugyvivoje elott, ki meg virtualis omgyilkossagot is megkockaztat a melybe ugrasaval. ez is 1 ut , ha nem is a mindenki szamar elfogadhato.
szabad a valasztas
az biztos , hogy a legkozelebbi utamra m,eg nem vinnem el a szerzot. tan meg tul fiatalka, eretlenke, meg bulizni akar esw nem eszetlen, a vilagot befolyasolo dolgokkal torodni. legyen ez a blog az index-e, remelve, hogy ha a szinvonal esesenek tenedenciaja marad akkor a lap aljan talalhato gyozike rovatba kerul


süti beállítások módosítása