kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Szudán dühös - két héttel a döntés után

2009.03.21. 10:20 - fehér emi

 „A szudáni emberek meg vannak sértve és dühösek,” kommentálta a Nemzeközi Büntetőbíróság döntése után kialakult helyzetet egy szudáni lányismerősöm. Ezzel a március 4. óta folyamatosan zajló, többnyire ugyan békés kartúmi tüntetésekre utalt, amelyek Omar el-Besír elnököt támogatják. A konfliktus azonban nem merül ki abban, hogy a szudániak szerint a nemzetközi közösség pikkel rájuk, ugyanis elemzők, az ENSZ és non-profit szervezetek azt állítják, többmillió dárfúri menekült van veszélyben, miután a kormány kiebrudalt 16 segélyszervezetet a térségből.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a hónap elején elrendelte a szudáni elnök letartóztatását hét rendbeni - háborús és emberiség ellen elkövetett - bűntettek miatt. Erre a kormány villámgyorsan úgy reagált, ahogy senki sem gondolta: 13 nemzetközi segélyszervezetet és három szudánit kiutasított a Dárfúri régióból, közűlük néhányat Kartúmból és Dél-Kordofán államból is. Arra hivatkozva, hogy ezek a non-profit szervezetek hamis információt adtak ki az ICC-nek, elkobozták az adathordozóikat, beleértve a személyes laptopokat, iPodokat, fényképezőgépeket, és lefoglaltak komplett irodákat.

Eleinte azt gondolták a segélymunkások, hogy ez átmeneti állapot, és visszahívják majd őket. Az ENSZ keményen lobbizik még most is a kormány döntésének visszafordításáért, de nem sok sikerrel. Kartúm a második héten kijelentette, hogy a munkát szudáni non-profitok veszik majd át, és egy éven belül az összes nemzetközi szervezet el kell, hogy hagyja az országot.

A nagy kérdés az, hogy hogyan lesznek képesek a helyi szervezetek átvenni olyan NGO-k munkáját, amelyek több évtizede vannak a terepen, és a dárfúri menekültek ellátásának úgy negyven százalékát biztosították. Ráadásul az ENSZ is meg van lőve, hiszen például a Világélelmezési Program (WFP) gyakorlati munkáját partnere, a CARE végezte eddig, amelynek el kellett hagynia nemcsak Dárfúrt, de Kartúmot is. Erre Besír azt mondta az egyik tüntetés alkalmával, hogy semmi gond, az NGO-k tegyék le szépen a segélycsomagokat a repülőtéren, aztán majd a helyi szervezetek szétosztják azokat.

Namost a héten úgy reagáltak erre néhány menekülttábor lakói, hogy nem fogadták el a kormánytól érkező segélyszállítmányokat, sem a benzint. Az ICC főügyésze, az argentin Ocampo pedig azt nyilatkozta, hogy Omar el-Besír tulajdonképpen elismeri, hogy népirtásért felelős azzal, hogy nem engedi vissza a segélyszervezeteket Dárfúrba.

Az Afrikai Unió és az Arab Liga pedig továbbra is azon igyekszik, hogy elérje az ENSZ Biztonsági Tanácsánál az elfogatóparancs felfüggesztését.  Erre nem olyan sok esély van, tekintve például, hogy Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete - aki végignézte a ruandai mészárlást, ezért egy kicsit talán elfogult - egyértelműen Besírt vádolja a jelenlegi patthelyzet miatt. „Besír elnök okozta ezt a krízist, és azonnal gyógyírt kellene találnia rá,” idézi a Reuters Rice-ot.

A környező országok többsége arra hivatkozik, hogy az ICC-döntés rosszkor jött, mert destabilizálja a térséget és megakasztja a dárfúri békefolyamatot. Viszont pénteken például a szomszédos Uganda, vagy Burkina Faso is amellett érvelt, hogy Szudán vissza kellene, hogy hívja a segélyszervezeteket.

Amint szudáni barátaimtól megtudtam, ők a végsőkig támogatni fogják az elnököt. Nem feltétlenül azért, mert kedvelik, hanem azért, mert ő az országuk hivatalban lévő elnöke. (Mellesleg ő az első hivatalban levő elnök, aki ellen az ICC elfogatóparancsot adott ki.) És sokan azt is elhiszik, hogy mindez újabb kísérlet arra, hogy a Nyugat re-kolonizálja Afrikát, és rátegye a kezét Szudán olajára. Amíg a cenzúrált média ezt szajkózza, valamint azt, hogy a Dárfúrban megerőszakolt nők igazából prostituáltak, addig elég sokan lesznek, akik ezt elhiszik. Kettős mércére hivatkozva pedig megkérdőjelezik, hogy Bush ex-elnököt miért nem vonta senki kérdőre Irakkal kapcsolatban, és hozzáteszik, hogy „Gáza lángokban áll”, de ott sem tesz semmit az ICC.

Viszont ha azt gondolnánk, hogy a szudáni lakosság száz százaléka az elnököt támogatja, tévednénk. Pénteken jött a hír, hogy a Kartúmi Egyetemen tüntető diákokat acélrudakkal verték meg a Nemzetbiztonság által támogatott társaik, és négyüket őrizetbe is vették. A múlt héten pedig Dél-Kordofán államban rendőrök megsebesítettek több mint tíz diákot, akik szintén az ICC mellett tüntettek.

Ami viszont még a kb. 1,5 millió, élelmiszer és orvosi ellátás nélkül maradt dárfúri menekült helyzeténél is talán sokkal félelmetesebb az az, hogy az ICC-konfliktus veszélybe sodorhatja a nagyon gyenge lábakon álló észak-déli békét. A kormány a déli, fél-szuverén kormánnyal való konzultálás nélkül rúgta ki a nemzetközi szervezeteket. Elemzők szerint nem kell sok ahhoz, hogy az ország visszacsússzon a polgárháborúba – amiből kettő is volt nekik az utóbbi ötven évben. Összehasonlításképpen: a második, 22 éves háborúban  mintegy kétmillió ember halt meg, míg Dárfúrban az ENSZ becslése szerint hat év alatt körülbelül 300.000. A kartúmi kormány ebből tízezret ismer el.

Címkék: politika szudán icc menekültek dárfúr segélyszervezet besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr731014296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

markoferko 2009.03.22. 02:36:12

Extensive petroleum exploration first began in Sudan in the mid-1970s. Significant finds were made in the Upper Nile region and commercial quantities of oil began to be exported in October 2000, reducing Sudan’s outflow of foreign exchange for imported petroleum products. Today, oil is an important export industry in Sudan. Estimates suggest that oil accounts for between 70% and 90% of Sudan's total exports. The primary importers of Sudanese oil are Japan, China, South Korea, Indonesia, and India.[2][3]

Most of Sudan's oil reserves are located in the Muglad and Melut rift basins in the south of the country.[4] Oil fields in the south, such as those at Heglig and in the state of Unity, are linked to the country's refineries via pipelines. The two largest oil pipelines are the Greater Nile Oil Pipeline, which travels 1,600 kilometres from the Unity oil field to Port Sudan on the Red Sea via Khartoum, and the PetroDar pipeline, which extends 1,380 kilometres from the Palogue oil field in the Melut Basin to Port Sudan.[5][6]

Crude oil from the Muglad Basin is known as "Nile Blend" and is refined at the Khartoum crude oil refinery. In 2006, the China National Petroleum Corporation upgraded the Khartoum refinery, doubling its capacity to 100,000 barrels per day (16,000 m³/d). Oil from the Melud Basin is known as "Dar Blend" and is refined at the Port Sudan Refinery, which has a capacity of 21,700 barrels per day (3,450 m³/d). In 2005, the Sudanese government contracted Petronas to build a new refinery at Port Sudan.[4]

Sudan's crude oil output is predicted to peak in 2008, although current revenue levels may be sustained for a decade or more.[7]

nagyon sok olaj van szudanban. es kettos szopoagon van a kormany: egyfelol csokkent a nyersolaj felvasarlasi ara, ami miatt estek e bevetelei, masfelol meg szinte az osszes olaj del szudanban talalhato (85% korul). ugye 2011-ben del-szudan referendumot fog tartani a fuggetlensegrol, (igennel fognak szavazni) es lenyegeben bevetel nelkul fog maradni szudan.

velemenyem szerint az ICC faszsagot csinalt. bashir reakcioja az ngo-k picsanrugasara maximalisan ertheto, hisz o mar semmit, de abszolut semmit sem veszithet. ha ebbe belehal meg felmillio ember, es ot csak utana fogjak el, akkor mi lesz? ketszeres helyett haromszoros eletfogytiglant kap. tipikus esete annak, amikor feher jogaszok okosak akartak lenni, de nem ment

egyebkent meg nem fogjak lecsukni. az afrikai unio mar bejelentette, hogy nem varjak el tagjaiktol, hogy kiadjak az ICC-nek, Kina is hasonlo szellemben nyilatkozott. maximum ezentul nem o, hanem a kulugyminisztere jar az ensz kozgyulesre. az eszaki, amugy is gyenge ellenzeknek meg vegkepp betettek ezzel a lepessel, a lakossag ugy tunik osszezar az elnok mogott. szoval azt az elfogatoparancsot vissza kene vonni, persze presztizsveszteseg miatt nem fogjak megtenni. ez ugyanugy veszelyezteti a darfuri menekultek eletet, nem?

ongol

Dirky 2009.03.22. 10:39:16

Ezeknek az olajtartalékoknak azonban csak közvetett hatása van Darfúrra, mivel Nagy-Darfúr területének csak a déli részén van koncessziós terület, messze nem az a leggazdagabb remélt forrás egyébként sem.

Az ICC-döntés meghozói valószínűleg teljesen tisztában voltak azzal, hogy nem várhatják Basír tényleges elfogatását: inkább az volt a célja a lépésnek, hogy a belpolitikában indítson el valami erjedést, amire egyébként Turábi ismételt elengedése utalhat is. A baj csak az, hogy az NGO-k kitiltásával megnőtt egy Csád vagy CAR felé induló menekülthullám kockázata, illetve az előbbi lázadói aktivitása. Nem véletlen, hogy Csádban az EU helyett az ENSZ vette a missziót.

Maga Basír felelőssége meg érdekes kérdés. Egyrészt ő azért nem egyszemélyi diktátor, elég jól körülhatárolható elit van mögötte. Másrészt a 2003/04-es dzsandzavíd akciókat ugyan elég biztosan a kormány indította el, de utána eléggé kicsúszott a kezükből a helyzet, beindultak a törzsek közti konfliktusok is stb. Az ő személyes felelősségre vonása pedig nem sokat változtatna az északi elit és Dél és Darfúr közti konfliktuson, azoknak jóval mélyebb okai is vannak.

A halottak száma pedig nagyon vitás kérdés, mivel a konfliktus elején még helyszíni becslés sem nagyon van, csak a táborok visszakövetkeztetett mortalitási statisztikái. A 300.000 körüli számot a legtöbb szakértő elfogadja, de azon komoly vita van, hogy ebből hányan vesztették életüket erőszakos úton, illetve hányan éhezés, betegségek stb. miatt. Mivel a népszámlálási adatok nem teljesen megbízhatóak, ráadásul a konfliktustól függetlenül is lenne egy humanitárius vészhelyzet a térségben, ezek elég komplex kérdések.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.03.24. 14:26:07

"inkább az volt a célja a lépésnek, hogy a belpolitikában indítson el valami erjedést, amire egyébként Turábi ismételt elengedése utalhat is."

Magyarul az ENSZ célja, hogy egy gátlástalan, viszont pragmatikus katonai rezsimet egy masszívan iszlamista társaság váltson fel Szudánban?
Hm... Turabi szvsz. önmagában garancia az Észak-Dél háború újbóli kirobbanásához.

Dirky 2009.03.24. 16:08:05

@ikaljan: Ahogy most állnak a dolgok, menni fog az nélküle is. A döntés politikai célját pedig én sem teljesen értem, de az tűnik az egyetlen értelmes magyarázatnak, hogy ettől valamilyen kedvező változást vártak a szudáni belpolitikában. Amire azonban szerintem is igen kicsi az esély, mivel még ha Basír tényleg menne is, ez maximum csak egy arccsere lenne legjobb esetben is.


süti beállítások módosítása