kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Lázadómarketing és a média

2010.10.08. 19:25 - fehér emi

Két napja beszéltem Istvánnal. Egyeztettünk arról, hogy két hét múlva jön Kartúmba El-Faserből, és mielőtt továbbutazna Magyarországra, iszunk egy kávét. Ez viszont várat magára addig, amíg az emberrablók úgy döntenek, hogy az egyetlen darfúri magyar elég publicitást hozott nekik, majd elengedik.

Néhány fegyveres csütörtök éjjel betört Istvánék észak-darfúri házába, és három férfit betuszkolt egy UNAMID autóba, az ENSZ-Afrikai Unió (UNAMID) szóvivője, Kemal Saiki szerint.

Kettejük el tudott menekülni, ámde a harmadikat, Istvánt, a csomagtartóba zárva vitték magukkal. Később az enszes autót megtalálták, és jelenleg keresik a magyar férfit.

A megdöbbentő az, hogy emberrablások a viszonylag biztonságos El-Faserben nem, csak fegyveres autólopások szoktak történni. Nem véletlen, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának El-Faseri látogatása napján történt az incidens. A többtucat darfúri lázadócsoport célja általában pusztán az, hogy nemzetközi figyelmet szerezzen magának, amit az ENSZ azzal ellenpontoz, hogy a rebellis csoportnak még csak a nevét sem hozzák nyilvánosságra, és – hivatalosan – semmilyen anyagi követelést nem teljesítenek feléjük.

A fogvatartottakat nem ritkán több hétig vagy akár 100 napig fogvatartják, mint a UNAMID két munkatársa esetén, akiket augusztuban raboltak el a nyugat-darfúri Zalingeiben. Az emberrablók gyakran többmillió dollárt követelnek, vagy azt, hogy a kormány fejlessze végre Darfúr egészségügyét, oktatását és általában a rettentő silány infrastruktúrát – amelyet a 2003 óta zajló konfliktus maga után hagyott a körülbelül kétmillió menekülttel (internally displaced persons) együtt.

Mindez rettentő negatív médiakörnyezetben történik, amelyben nap mint nap megjelenik valamiféle elemzés arról, hogy Szudán közel áll egy esetleges újabb konfliktushoz.

Az olyan áltudományos és álbennfentes firkászok, mint Nicholas Kristof, pedig részletesen, napra pontosan lebontott teóriákat gyártanak egy újabb népirtás kezdetéről. Vérlázító, ahogy Kristof a kartúmi kormány által felbérelt lovas milíciák támadásáról ír, és százezrek életét követelő konfliktust vetít elő.

Úgy tűnik, mintha a nemzetközi média nyálcsorgatva várná, ahogy a "muzulmán, arab észak" falvakat éget fel és kalasnyikovval felszerelkezve lemászárolja a "keresztény, fekete afrikai dél" népességét, amint azok 2011. január 9-én népszavazást tartanak arról, hogy különváljanak-e és saját országot hozzanak létre.

Naivitást félretéve, lehetséges, hogy lesznek konfliktusok, főként az olajban gazdag, a 2005-ös békeszerződés óta különleges státuszt élvező Abyei környékén. Abyeiben szintén népszavazást tartanak majd januárban arról, hogy a város maradjon-e jelenlegi státuszában vagy Dél-Szudánhoz tartozzon-e.

Mindebből a főváros, Kartúm, persze nem sokat észlel. A mintegy 40 milliós ország, mely Afrika legnagyobbja, többi területéhez képest Kartúm maga a tejjel-mézzel folyó Kánaán, ami nem is meglepő az olajból belepumpált pénzeknek és (főként kínai és arab) befektetéseknek köszönhetően.

Arról pedig csak elmélkedni lehet, hogy vajon merre mozdul el az ország januárban, hiszen mintegy másfél millió dél-szudáni él északon évtizedek óta – hiszen ide menekültek a mintegy negyven évig tartó polgárháború során. És nem valószínű, hogy mindannyian készek feladni az itteni egzisztenciájukat Dél-Szudán korrupt politikusai, földútjai és hevenyészett fúrt kútjai miatt még akkor sem, ha a politikusaik szerint északon mindig csak "másodosztályú polgárok maradnak".

Vigyázó szemét a világ egy ideje, legalábbis Hillary Clinton felelőtlen kijelentése óta – mely szerint az ország egy "ketyegő időzített bomba" – Szudánon tartja. Nem lesz itt baj, valahogy úgyis megegyeznek. Bármennyire is érdekében áll a világ tehetősebb felének, hogy folyjon a vér, ha lehet, patakokban.

Címkék: média politika hír szudán dárfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr502356882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.10.08. 20:04:03

"Bármennyire is érdekében áll a világ tehetősebb felének, hogy follyon a vér, ha lehet, patakokban."

Ez egy eléggé blöffszerű kijelentés, hogy ne azt mondjam: hazug.
A fejlett világ békét szeretne, mert akkor virágzik a kereskedelem, és gyűl a pénz (a fegyverkereskedelem csak kevés embernek hoz hasznot), és elég megterhelő a békefenntartók kiküldése is.
Szóval, összességében ez egy rossz blogbejegyzés.

Tuvalu 2010.10.08. 20:23:26

Szerintem lehet igaz a blogbejegyzés, de valóban nincs nagyon alátámasztva.
Az is igaz, hogy mivel ott él, így szubjektív, leírhatatlan érzésekből jobban érezheti a helyzetet.

Számomra inkább az a kérdés, hogy ha a népszavazáson el akar szakadni dél, akkor ezt a központ miért foganá el békésen?

Tudom hogy hosszú út volt elfogadni már azt is hogy legyen népszavazás, de akkor is...

De januárig tényleg nem logikus egyik fél részéről se az erőszak eszkalálása.

zazie123 2010.10.08. 21:29:06

a bejegyzés ugy rossz ahogy van. Sudan - hol jomagam is eltem - nem a beke sziget. Emberek!: Diktatura! A unamid celjai ellentetesek a kormanyeval amely tamogatja a janjawid miliciakat, a nemezetkozi kozvelemeny altal terroristanak minositett csoportokat! eroszakos (szelsoseges) iszlamizacio folyik. A deli (kereszteny) teruletek bekes jolete a blogot jegyzo holgy korabbi irasaibol is kitunik, egyfajta azonosulas jeleit tapasztalhatjuk a fiatalka es bajos gyermeken.
Mas: a deli elszakadas lehetoseget a Kozpont elfogadta, ha a nep ugy szavaz!
Mas: A blog elmossa a Bashir-Thurabi diktatura aldozatait, kiknek szama nem ezrekben merheto!!!!! Gyerekek , nok halnak meg ezer szamra ehen vagy eroszakos uton mikozben a kormany aktivan segedkezeik hozza.
A kormany ertheto modon ellenkezik a 28 ezer kulfoldi katona darfuri jelenlete ellen (kompromisszum: az afrikai unio bevonasa) Ki nem tenne ezt? A kormany ertheto modon ellenkezik a deli , olajban gazdag teruletek levalalasa miatt, hiszen ezt mar eladtak a kinaiaknak , kik hallgatolagos beleegyezesukkel fegyveresen orzik azokat.
Mas: Hajdu ur mi a banatert jelenti be titkos akciojat a medianak a magyar tusz kimentesere, ki EGYENI MUNKAVALLALO! Ez sajnos nem ugy megy mint a filmekben vagy a sikerkonyvekben!!!!!!!!!!!!
ne feledjuk: magyar kontingens nincs szudanban!
A szerencsetlenul jart Pap ur az ENSZ alkalmazottjakent vett reszt az esedekes operacioban, itthon csak a csaladja tudott errol.
A szegeny Pap fogja ennek a levet meginni meg a sok remennyel indulo uj magyar kormany , mert a szocik erre biztos raindulnak es szetcincaljak a dolgot
Remeny: szakembereket is igenybe vesznek es a vezetes is tisztaba teszi a dolgot! Kulonben gond lesz

Blogger Géza 2010.10.09. 00:40:21

"Mindez rettentő negatív médiakörnyezetben történik, amelyben nap mint nap megjelenik valamiféle elemzés arról, hogy Szudán közel áll egy esetleges újabb konfliktushoz."

Mintha összekevernéd az okot az okozattal. Attól ritkán lesz polgárháború egy országban, hogy a nemzetközi sajtó ettől tart.

Amúgy ennek az egész posztnak se füle se farka, nem lehet tudni, mire is akarsz kilyukadni.

paranoid T.R. marcipan 2010.10.09. 00:59:52

Kristof egy tudatlan, szenzációhajhász seggfej.

@Blogger Géza: nem lesz, van. az a lényeg, h minél nagyobb a nemzetközi cirkusz, annál több pénzt követelhetnek, annál jobban azt gondolják, figyelnek rájuk. az ok-okozat itt rendben van.

bár nem hiszem, hogy nem lesz ott baj...

Kicsi Lacika 2010.10.09. 01:17:24

És mi a helyzet Kartúmban? Oda el lehet utazni?

Novák Györgyné 2010.10.09. 06:24:11

@Kara kán: valami sortévesztésben olvassa gazdasági híreket t. kara kán forúmos társam. A "szegény fegyverkereskedelem" érdekének esődleges szempomtját vitatni igen naiv tévedésnek túnik. Az un. békefenntartás ma már ugyancsak nagy üzlet bizonyos körökben. Sajnos mai világunkat azok a hivatkozozz kevesek igazgatják, akikről Kara kán úgy gondolja, h. kevesen élevezik a háborúskodás hasznát. Szűk réteg, az lehet, de övéka hatalom és a PÉNZ_PÉNZ-PÉNZ . A nemzeti villiongásokat nagy
stratégiai érzékkel élesztik, csomópontról-csomópontra. A II.VH
befejezése/?/ óta nem volt egyetlen nap, amikor béke lett volna
a földkerekségen. Hogyan is van ez? Egyszerű gondolkodású tömegek folyamatos lázítása és fegyverekkel tömése. Nálam ez a magyarázat. Ti hogy gondoljátok? Manyi

gibson 2010.10.09. 09:10:48

Próbálok rájönni, hogy ez a se füle se farka bejegyzés hogyan kerülhetett ki az Index címlapra, a vezető hírek közé...

offshoreceg · http://www.offshoreceg.info/ 2010.10.09. 10:44:04

"Nem lesz itt baj, valahogy úgyis megegyeznek. Bármennyire is érdekében áll a világ tehetősebb felének, hogy folyjon a vér, ha lehet, patakokban."

Ez mekkora általánosítás! És kire gondolsz Japánra vagy Szingapúrra? Esetleg Izlandon várják az emberek a patakvért? Inkább az a szomorú, hogy nem vár senki semmit, le se xarják az egészet.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2010.10.09. 11:03:21

@Kara kán: a fegyverkereskedelem pont elég gazdagnak hoz hasznot ahhoz, hogy gőzerővel gyártsák a puskákat...

gonosz fehér ember 2010.10.09. 11:07:01

"Az emberrablók gyakran többmillió dollárt követelnek, vagy azt, hogy a kormány fejlessze végre Darfúr egészségügyét, oktatását és általában a rettentő silány infrastruktúrát – amelyet a 2003 óta zajló konfliktus maga után hagyott a körülbelül kétmillió menekülttel (internally displaced persons) együtt. "

Linkelnél egy ilyen felhívást?! mondjuk hogy a közrendet fenntartani akaró magyar ensz delegált elengedéséért cserébe az a követelés, hogy "a kormány fejlessze a silány infrastruktúrát".
Annyira nevetséges ez a gyermeki naivitás! Minden afrikai erkölcsileg megfellebezhetetlen tiszta szándékú ember aki csak azért nem boldogul mert az egész világ fehér népessége abban érdekelt hogy kifossza. És ő csak a becsületes boldogulás érdekében polgárháborúzik.

Fel kéne ébredni! 50-60 éve szabadok az afrikai országok! ideje lenne nem a gyarmati időszakra mutogatni.
Ez olyan mintha mi a szovjet megszállókat hibáztatnánk, mondjuk a gyurcsányi 6 katasztrófális év miatt.
Persze mennyivel egyszerűbb ez: minden fehér rossz náci pusztuljon -> minden fekete rendes jóravaló ember

Kedves Fehér Emi találj magadnak inkább egy férfit ;)

Gabi 2010.10.12. 14:18:24

@zazie123: Kedves zazie123!
egy olyan kérdésem lenne feléd - írtad, éltél Szudánban -, hogy hazaköltöztél már Magyarországra, itthon vagy?
válaszod előre is köszönöm és remélem nem zavartalak meg kérdésemmel!
Üdvözlettel: Gabi

2010.10.21. 19:37:26

@zazie123: Tisztelt kommentelő!
Semmiféle titkos akciót nem jelentettek be. Nyíltan érkeztek antiterrorista szakemberek a fővárosba, hogy segítsenek. Nem akcióba mentek!
Papp úr munkavállalásáról nagyon is sokan tudtak itthon, s nem csak a családja!....
Sem a szocik, sem más párt - mint az érzékelhető az elmúlt 3 hétben - nem "indultak rá" az ügyre és nem "cincálták szét" azt....

Ennyit az Ön bejegyzése értékéről.

2010.10.21. 19:49:53

@gonosz fehér ember:
>>Linkelnél egy ilyen felhívást?! mondjuk hogy a közrendet fenntartani akaró magyar ensz delegált elengedéséért cserébe az a követelés, hogy "a kormány fejlessze a silány infrastruktúrát".<<

Egy mondatban ennyi sületlenséget - óh - hogyan sikerült összehozni?
1. Papp úr nem a közrendet akarja/ta fenntartani. (Sem nem békefenntartó.)
2. Nem ENSZ-delegált. És főleg nem magyar ENSZ-delegált.
Hanem (nem hazai állami háttérrel támogatottan) pályázati úton nyert el egy munkahelyet az ENSZ-ben. Ezáltal ENSZ alkalmazottá vált, akinek Szudánban van a munkahelye.

Tanácsolom - de inkább mégsem .... felesleges, úgysem értené.

gonosz fehér ember 2011.01.07. 21:57:32

@:
Egy mondatban ennyi sületlenséget - óh - hogyan sikerült összehozni?
1. Papp úr nem a közrendet akarja/ta fenntartani. (Sem nem békefenntartó.)

Te sötétebb vagy mint az átlag szudáni:(

„55 éves vagyok, nyugdíjas katonatiszt, a békefenntartás az életem – kezdte beszámolóját a tegnap Magyarországra érkezett Papp István. – Pont azok raboltak el, akik leszerelésével foglalkozom.”

no comment - gondolkozz egy kicsit!
Ja! hogy ahhoz agy is kéne? Hát akkor így jártál


süti beállítások módosítása