kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Újabb erőteljes offenzíva Észak-Dárfúr ellen?

2008.09.14. 16:54 - fehér emi

Erőteljes földi- és légitámadást indított a szudáni kormány észak-dárfúri ellenálló támaszpontok és faluk ellen szombat reggel, írja az AlertNet a lázadók beszámolójára hivatkozva. Ez nem az első összecsapás az elmúlt hetekben, amelyet Kartúm persze igyekszik kicsit más színben feltüntetni. A szudáni hadsereg egyik szóvivője azt közölte az állami tévében, hogy a katonák valójában a segélyszállítmányokat akarták megvédeni a felfegyverkezett lázadóktól, de összecsapást egyáltalán nem említett. Azért is fura, hogy Kartúm szítja a feszültséget, mert nyár közepe óta azon igyekszik, hogy engesztelje a nemzetközi közvéleményt: nem nagyon szeretnék, ha elnöküket, Omar Haszan El-Besirt nemzetközi büntetőbíróság elé állítanák népirtás vádjával.

A felkelők támaszpontjai mellett falukat is bombáztak a repülőgépek, mondja a Sudan Liberation Army (SLA, Szudáni Felszabadító Hadsereg) Unity frakciójának egyik tagja. Sok civil menekül a térségből, írja a BBC is. Más beszámolók szerint a kormány célja a fontos utak és területek megszerzése még azelőtt, hogy megkezdődnének az új béketárgyalások az Arab Liga és a nemrég kinevezett ENSZ-Afrikai Uniós mediátor, Djibrill Bassole részvételével.

Az összecsapások viszont közben tovább hátráltatják a nemzetközi szervezetek munkáját, és az ENSZ World Food Programje például a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a segélyeket, ha a biztonsági helyzet nem javul. Csak ebben az évben több mint száz, segélyeket szállító járművüket térítették el a lázadók, 43 sofőrjük és 63 kamionjuk még mindig nem került meg. Egyébként augusztusban a német Welthungerhilfe nevű élelmezési szervezet is leállította dárfúri munkáját, ami úgy 450.000 éhes embert érint a térségben.

Címkék: hír összecsapás dárfúr segélyszervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr18663044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása