kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Szudánból nem lesz Egyiptom, se Tunézia

2011.01.30. 20:19 - fehér emi

Kartúmi tüntetők és rendőrök 2011. jan. 30-án (Forrás: Twitpic)

Annak ellenére, hogy tegnap éjjelig 14 ezren csatlakoztak egy Facebook oldalhoz, amely tüntetésre buzdította a kartúmi fiatalokat, nem sok minden történt. Bár néhány egyetem diákjai kimentek az utcára, a rendőrség csírájában elfojtott mindent, ami Tunézia vagy Egyiptom példájára emlékeztetne.

Az észak-szudáni megmozdulások sokkal inkább az interneten történtek, mint 3D-ben. A magas élelmiszerárak, a személyiségi jogok és vallásgyakorlás korlátozását, az iszlám félreértelmezését, a nők elnyomását megkérdőjelező fiatalok egész nap a Facebookon lógtak ugyan siránkozva és létrehoztak egy tömegkövető oldalt is, de a tüntetés hamvába halt.

Ahogy a Sudan Tribune egyik újságírója fogalmaz, ez várható volt, több okból is. A nemzetközi közvélemény valószínűleg nem támogatná a rendszer teljes felforgatását pont most, a 2005-ös békeszerződés finisében. Ennek hozadéka egyébként Dél-Szudán most már félhivatalos elszakadása: a népszavazást lebonyolító szudáni szervezet ma bejelentette az előzetes ereményt, mely szerint a szavazók több, mint 99 százaléka az új Dél Szudán megszületésére szavazott.

Ígyhát Dél-Szudánnak sem érdeke a káosz, ráadásul a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött elnök, Omar el-Besír katonai diktatúrája elég erősnek tűnik. A kis tüntetéskezdeményeket ma rövid időn belül feloszlatták könnygázzal és gumibotokkal, a diákokat bezsuppolták és jópárat meg is vertek -- az egyiküket olyan súlyosan, hogy állítólag műteni is kellett.

A kérdés, hogy meddig fognak még tűrni a szudániak, illetve, hogy össze tudnak-e szervezni egy alapos megmozdulást.

Címkék: politika népszavazás szudán besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr982626073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2011.01.30. 22:56:03

Az a baj, hogy ha mernének komolyabb ellenállást és tüntetést szervezni, Besír nem szarozna gumilövedékekkel meg vízágyúkkal, hanem belelövetne rögtön éles lőszerrel a tömegbe. Gondolom legalábbis, amelyik vezetőhöz egy darfúri népirtás kötődik, és nyíltan dacol az ICC elfogatóparancsával, az ilyen apróságtól már nem riadna vissza. Ebben is különbözik egy felvilágosultabb Tunézia meg egy Egyiptom a mai Szudántól.

indapass90210 2011.01.30. 23:56:34

@szbszig: "nyíltan dacol az ICC elfogatóparancsával"

Ugyan már. Egy ilyen pozicíóban vagy helyzetben, amiben a csóka van, nem is értelmezhető a dacolás, mint olyan. Egészen nyilvánvaló, hogy ha ki akarnák füstölni, akkor pillanatok alatt megoldható lenne. A probléma, és ami miatt nem is történik semmi, az a nemzetközi szervezetek felépítésében rejlik. Ha teszem azt, valaki kiadja a parancsot az ürge elfogására, nyilván lenne a szervezeten belül mindjárt egy tucat jómunkásember, akiknek érdekében állna minél nagyobb zajt csapni a szükségszerűen bekövetkező halál és káosz miatt. Csak azért, hogy jobb pozícióba kerülhessenek. Ezért aztán inkább ül mindenki, kapaszkodik a székébe és imádkozik, hogy semmi különös ne történjen, mert akkor dönteni kell, felelősséget vállalni, ami aztán rövid úton a jó kis bejáratott pozíciójába kerül.

JohnHenry 2011.01.31. 00:01:40

@Dövan: "Ezért aztán inkább ül mindenki, kapaszkodik a székébe és imádkozik, hogy semmi különös ne történjen, mert akkor dönteni kell, felelősséget vállalni, ami aztán rövid úton a jó kis bejáratott pozíciójába kerül."

jól ismered a világ működését. sajnos.


süti beállítások módosítása