kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Amiért nem szedem a maláriatablettát

2008.10.02. 19:01 - fehér emi

"A meflokin (ami egy kémiai vegyület) számos betegen pszichiátriai zavarokat okozhat, melyek a szorongástól, paranoiától és depressziótól a hallucinációig és pszichotikus viselkedésig terjedhetnek. Egyes esetekben a tünetek sokáig fennállhatnak, jóval a kezelés abbahagyása után is. Ritka esetekben öngyilkossági gondolatok és öngyilkosság is előfordult, de a gyógyszeres kezeléssel történő összefüggés nem igazolt. A Lariam megelőző kezelés alatt jelentkező pszichiátriai tüneteket, mint pl. akut szorongás, depresszió, nyugtalanság vagy zavartság úgy kell tekinteni, mint egy súlyosabb pszichiátriai zavar első jeleit. Ilyen esetben a kezelést abba kell hagyni, és más gyógyszerre kell áttérni."

Tisztában vagyok vele, hogy akár még a C-vitamin hosszan tartó szedésének is le lehet írni számos mellékhatását (mint amilyen a vesekő kialakulásának lehetősége). De egy csomó személyes történetet hallottam külföldi önkéntesektől rémálmokról, hajhullásról meg hallucinációkról, és nem hiszem, hogy pont ez fog hiányozni. Olvastam egy fickóról, aki be akarta járni Afrikát, ezt tekintette élete utazásának, csakhogy a Lariam mellékhatásai már az elején kiütötték, és mivel senki nem ismerte fel, hogy mellékhatásoktól, nem valami rejtélyes betegségtől szenved, egy teljes évébe került, mire egy kicsit jobban lett.

Szóval maradok a szúnyogirtónál és a moszkítóhálónál, és valószínűleg 35 fokban is hosszúujjúban fogok aludni. Mellesleg az oltóorvos is ezt javasolta annak ismeretében, hogy hosszú hónapokra tervezem a szudáni tartózkodást. A kolera elleni szer első adagját egyébként megittam (a másikat jövő héten kell), és a napnál is világosabb, hogy nem remekül működik együtt az Unicummal. Vagy legalábbis volt mire fogni az arcomon hirtelen, meghatározhatatlan alakzatban feltűnő piros foltokat.

Címkék: egészségügy indulás előtt

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr70692974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

massziv 2008.10.13. 20:01:38

Malarone-t kellett volna kerned.Igaz dragabb de kevesebb mellekhatas.En 2 honapot szedtem gond nelkul.

szabóZ · http://comment.blog.hu 2008.10.14. 01:00:28

Konkretan nincs pszcihes mellekhatasa. Kicsit draga, de megeri, viszont nem keverendo ossze a Malarine-nal, ami Azsiaban es Afrikaban hasznalt, az EU altal tamogatott gyogyszer, es hatoanyagaban megegyezik a Lariammal.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.10.14. 17:17:53

Üdv!

Jobb ha vigyázol azért arra felé a maláriával! Nekem van ismerősom, aki 20 év után kapta meg évenként 1-2 hónapos rendszeres szudáni tartózkodással. Aki megkapta, hidd el nem élvezi a 2-3 havonta rendszeres lázrohamokat.

E D 2008.10.16. 15:01:37

Egyetertek abban, hogy a Malarone valoban az egyik legkevesebb mellekhatassal rendelkezo malaria elleni tabletta (es tenyleg draga), viszont nem minden teruletre alkalmas. A malarianak eleg sok fajtaja van (akarcsak egy influenzanak), igy mindig a regiotol fugg, hogy melyik gyogyszer jo ra.


süti beállítások módosítása