kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Say peacekeeping?

2008.10.13. 16:56 - fehér emi

Mielőtt még belemennék az utazás és megérkezés gyönyörűségeibe, meg kell említenem az első nap fénypontját. Talán nem is adekvát fénypontnak nevezni, hiszen egy pont az nem ölelhet fel tetemes időmennyiséget. A helyi bankszámlánk megnyitása ezzel szemben kerek 5 öt ÖT órát igényelt. Ennek az időnek az eltöltése pedig többnyire a balról a jobb lábra való testsúly-áthelyezéssel telt, illetve a nigériai rendőrség kontingensével való ismerkedéssel. Ők Dárfúrba indulnak a héten, ígyhát nekik is kell egy bankszámla, mert anélkül nincs fizetés. Közben pedig megosztották velünk a véleményüket a szudáni konyháról – „rizs reggelire, rizs ebédre, rizs vacsorára, keményítő, keményítő, keményítő, nekem viszont táplálék kell!” – és a biafrai háborúról, ami némelyük szerint pusztán felfújt konfliktus volt egy kisebbség elégedetlensége miatt. Küldetésemnek fogom tekinteni, hogy ittlétem alatt találjak egyet a többszáz ezer lemészárolt biafrai rokonai közül, aztán leírjam, hogy ő miképp vélekedik.

Szerencsére teljesen nem ment el az eszünk a várakozástól, ígyhát kopogó szemmel kaja után néztünk, a haverok meg tartották a helyünket a sorban. A mi egyébként jómagamat és egy olasz önkéntest jelenti, akivel egy napon érkeztünk az országba tegnap, és azóta osztozunk jón és rosszon, így a kissé lepattant, de elviselhető panziószobán is. Délután három óra körül a szervezet területén levő bankból átsétáltunk az ebédlőbe, ami viszont már zárva volt. De olyan meggyőzőek voltunk, hogy mertek nekünk egy-egy adagot a – valószínűleg vacsorára szánt – kínálatból. A rizs mellé adagolt marha helyett a phool, azaz lóbab iránt érdeklődtem, és ezen a konyhai dolgozó kissé meg is lepődött: „ismeri a phoolt?”. Végül azt nem, viszont lencselevest, valami padlizsános, csípős curry-s feltétet, paradicsom-paprika szeletekből álló natúrsalátát és egy narancsot kaptam 15 szudáni fontért, ami kb. 1500 forint.

Úgy tűnik, hogy egyelőre Kartúm lesz az állomáshelyem, bár később áthelyezhetnek a „section”-ökbe, amire kezdettől fogva úgy hivatkoztak, mintha a napnál is világosabb volna, hogy ez a misszió különféle területeit jelenti. A repülőgépen találkoztam egy etiópiai alkalmazottal, aki utalt arra, hogy szerinte nem Szudán, és különösen nem Kartúm a legkellemesebb hely az önkéntességgel ismerkedni. Mert túl nagy és kevéssé emberarcú a szervezet, viszont sok a konfliktus. Délen ellenben, Jubában legalább együtt frizbiznek az arcok. Közös kávézgatás itt is folyik, mégpedig a vízpermettel behintett, bambusznádas teraszon. Eközben, és a többtucat papírformula ismételt kitöltése közben újabb és újabb (e helyütt nem linkelt) mozaikszavakat ismer meg az ember a különféle alegységekről, funkcióikról és funkcionáriusaikról. Ha pedig mindehhez nem mosolyog eleget, előfordul, hogy a koordinátora egy jól ismert parancsszót parafrazeálva vicceskedik: „say peacekeeping!”. Ne lenne negyven fok, az ilyentől azonnal kirázna a hideg.

Címkék: afrika személyes szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr96711794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

passion fruit 2008.10.13. 17:23:15

Ejha, nem olcso ez a Szudan!
Haha, aki Hummus Bar-os kajan el, meg szep, hogy ismeri a phool-t!
Ugye majd azert belemesz az utazas es megerkezes gyonyorusegeibe is?
Hajra hajra!a

TexasRanger · http://www.cadillacdesert.blogspot.com 2008.10.13. 22:41:43

jaj nem tudtam elköszönni :( de akkor ezúton is hajráhajrá!
xoxo

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.10.14. 07:57:19

Sok sikert az úthoz!

Ps: Ha biafrai leszármazottat keresel, akkor javaslom, hogy a nigériai katonák között igbokat keress. Bár Nigériában azt láttam, hogy a biafrai időszakkal kapcsolatban egyfajta kollektív amnézia alakult ki, illetve akik Nigériában ma valamilyen éllel emlegetik, azok általában a következő népirtás előkészítésén fáradoznak. Azért sok sikert ehhez is...

MSafiri 2008.10.14. 08:54:58

Hali,

Volt szerencsem 1 evet lehuzni Khartoumban. Amarat-ban, a 33. utcaban, a voroskereszt irodajaval szembeni kis boltnal volt az iroda. A Pandaba jartam kinait enni, Mr. Wong-hoz piaert, Ozonba repatortaert, pizzazni az Olaszhoz, es hasonlok.

UN? Peacekeeping? bocs, csak okulasul. Rengeteget kellett dolgozni, napi 14 ora, heti 6 nap, az egyik kollegam beteg lett, de rendesen, mar a lepcson sem birt felmenni. Probaltunk neki orvost keresni, hat felhivtuk a UN-t, ahol megadtak egy orvos szamat. Felhivtuk, egy birka volt, es amikor kiderult, hogy mi egyszeru proletarok vagyunk, es nem NGO alkalmazottak, bejelentettek, hogy "sajnos nem tudunk segiteni".

A UN leanykak, hatramaradt hippi cuccokban fagyiznak az Ozone teraszan, elvezik az eletet, 40 000 USD-s Toyota Land Cruiser autot hajtanak, amit a Golden Arrows 3 evente lecserel, csak HF-SSB radio bele 10 000 USD-be kerul. KHT-ba minek? mert az tuti, hogy ok soha nem mennek olyan helyre ahol ilyen auto kell, mert, hogy meg vezeteni sem tudjak. Ne haragudj, de abbol amit ott lattam, hogy az NGO-ok hogyan mukodnek, abbol nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak. Nem segiteni vannak ott, tisztelet a kivetelnek, hanem elokesziteni a terepet...

Remelem minden ok lesz. Ha a Grand Holiday Inn fele jarsz, gondolj Almassy grof-ra, O is jart ott.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.10.14. 17:25:36

Kartúm, mármint a belváros az egyik legjobb közbiztonságú hely, csak rettenetesen nincs mit benne csinálni.

MSafiri!

Én nekem is hasonló benyomásaim voltak, kivétel talán egy Medicin sans Frontieres ismerőseim, akik valóban húzós munkát végeztek el-Geninában.


süti beállítások módosítása