kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Az is lehet, hogy elmorcosodik a hangulat

2008.10.25. 15:48 - fehér emi

Nyilván nem gondoltam, hogy szuperbiztonságos helyre jövök önkéntesnek – bár állítólag Kartúm Afrika legbiztonságosabb városa –, de belülről szemlélve azért kicsit másképp festenek az események. Július óta narancssárgább a veszélyességi jelzés az egész országban, de mivel az ICC (Nemzetközi Büntetőbíróság) még mindig nem döntött, hogy elfogatja-e az elnököt vagy nem, mindenki csak spekulál és várakozik. A héten viszont a helyi média elsikoltozta, hogy az ENSZ együttműködött Ocampo főügyésszel. A szervezet ezt pár napig tagadta, pedig hát természetes, hogy kiadna dokumentumokat a dárfúri népirtásról, ha vannak neki ilyenek, és naná, hogy vannak. Néhány napja pedig Ocampo is elismerte, hogy eljutottak hozzá beszámolók. Ha pedig a kormánynak úgy tartja a kedve, akkor azt mondhatja az összes nemzetközi szervezetnek, hogy köszönjük szépen a közreműködést, 72 órát adunk arra, hogy mindenki összecsomagoljon.

Ennek a szcenáriónak egyesek nem sok esélyt adnak. A kormány egyelőre úgy tesz, mintha tevékenyen akarna javítani a dárfúri helyzeten, elindítottak például egy „népi kezdeményezést”, amelynek egyértelműen az a célja, hogy a főnök nemzetközi megítélésén javítson. A dárfúri lázadó csoportok közül mindenesetre egy sem csatlakozott hozzá.

Vannak olyanok is azért itt helyben, akik szerint viszont hasznos, ha mindenki összekészíti azt a maximum tizenöt kilós táskát, amit szükség esetén magával vinne. Néhány héten belül az ICC állítólag eldönti, hogy forszírozza el-Besír elfogatását vagy sem. Akkor majd kiderül, hogy a narancssárga átmegy-e pirosba. Én azért szívesen találnék addig is egy albérletet, mert a konténer kezd nagyon koszos lenni, ráadásul tegnap vagy tíz szúnyogot agyoncsaptunk tizenöt perc alatt. De nem fogok kifizetni előre három hónapnyi albérleti díjat, arabbébik.

Címkék: politika hír szudán besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr48731184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kdodee 2008.10.25. 23:40:08

na ja ez nagyon durva... teljesen kiszamithatatlan mi lesz....

az el beshir miert el beshir es nem al bashir?

kippkopp 2008.10.27. 14:56:12

durva... na es persze akkor sem lesz tul rozsas a helyzet, ha ugy dont az ICC, hogy megsem fogatjak el al-bashirt...


süti beállítások módosítása