kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Amikor az "elveszett fiúk" hazatérnek

2009.01.02. 22:53 - fehér emi

Koor Garang ápolónak tanul az Egyesült Államokban, és visszalátogat a dél-szudáni Akonba, ahová gyógyszereket visz és szúnyoghálót. És közben megtalálja a szüleit, akiket tizenöt éve nem látott. 

Koor Garang egyike a több mint húszezer szudáni „elveszett fiúnak”, akik éveken keresztül meneteltek a második szudáni polgárháború idején, hogy elérjenek az etiópiai és kenyai menekülttáborokba. A történetük nem ismeretlen, Emmy-díjas film is készült belőle, és néhányuk története magyarul is megjelent.

„Az elveszett fiúk meséi feltűnően egyöntetűvé váltak az évek során. Mindannyiunk történetében felbukkanak oroszlánok, hiénák és krokokodilok támadásai. Mindannyian szemtanúi voltunk a mudzsahid – a kormány által támogatott – lovas milíciák támadásainak, Antonov-bombázásoknak és rabszolgavadászatnak. De mégsem ugyanazokat a dolgokat éltük meg. A Dél-Szudánból Etiópiába tartó utunk tetőpontján talán húszezren lehettünk, és egész különböző útvonalakon haladtunk. Néhányan a szüleikkel érkeztek. Mások lázadó katonákkal. Pár ezren pedig egyedül utaztak.” Meséli Valentino Achak Deng, Az elveszett fiú önéletrajzi regény főhőse a hihetetlen útról (szabad fordításban). 

2001-ben mintegy négyezer elveszett fiút Amerikába utaztatott néhány segélyszervezet, esélyt adva nekik, hogy dolgozzanak és tanuljanak. Deng története viszont bizonyítja, hogy ott sem volt könnyű nekik: a könyv azzal az epizóddal kezdődik, hogy az Atlantában új életet kezdő fiatalt két afro-amerikai kirabolja. „Hát nem tanultad meg, Afrika, hogy idegennek sose nyiss ajtót?”

"Éheztem, vertek már bottal, vesszővel, seprűvel, dobáltak kövekkel és nyilakkal. Utaztam már öt mérföldet egy hullákkal megrakott teherautó platóján. Túl sok fiút láttam meghalni a sivatagban, néhányuk mintha csak éppen leült volna aludni, mások pedig több napnyi téboly után mentek el. (...) És mégis, ebben a pillanatban, ahogy végignyúlok a kanapén és a kezem a véremtől nedves, rájövök, hogy hiányzik Afrika. Hiányzik Szudán, és észak-nyugat Kenya üvöltően szürke sivatagja. Hiányzik az a sárga, etióp üresség."

Az elveszett fiúk egy része nem szerette ezt a megnevezést. Mert tulajdonképpen ki is az elveszett?

Címkék: afrika videó szudán menekültek

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr1854276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kdodee 2009.01.04. 14:53:18

pont most olvasom ezt a konyvet!!!! angolul What is the What.

a kovetkezo a listamon Halima Bashir szinten oneletrajzi konyve (de ezt o maga irta vs Deng). Tears of the Desert.
www.independent.co.uk/news/world/africa/the-rape-of-darfur-a-crime-that-is-shaming-the-world-427840.html


süti beállítások módosítása