kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Népirtás, amelyet ölbetett kézzel néztünk

2009.08.26. 16:42 - fehér emi

Ruanda az ezer hegy országa és olykor Afrika gyöngyszemeként is emlegetik, bár én azokkal értek egyet, akik Ugandát nevezik így. Némi olvasgatás és ruandai ismerősökkel való konzultálás után felvázoltam egy hozzávetőleges útitervet, melynek nagy részét a zöldben és vulkanikus hegyek közti kommandózás tette ki. Sharia országból szabadságra indulván nyilván örömmel néztem a földi hívságok, úgyismint egy pohár bor elfogyasztása elé, tóparti naplemente fölött. A fővárossal kezdtük, a népirtást nem kikerülve.

Kigali egy a kelet-afrikai nagyvárosok között. Kiemelkedni azzal emelkedik ki, hogy a szemetet keresni kell. Az utcakép nagyjából megegyezik az ugandai, tanzán vagy nairobi utcaképpel: matatuk, boda bodák (motorkerékpár-taxi) tömege és pár biciklis suhan fel s alá, míg az útszélen libasorban haladnak az emberek. Főleg asszonyok és lányok, akik a csomagjukat nem a kezükben, hanem a fejükön viszik – azt hallottam, hogy ez sokkal ergonomikusabb a nyugati, háton cipelős módszernél, mert egyenletesebben oszlik el a súly.

Az útikönyvek úgy emlegetik Kigalit, mint a remek éttermek Mekkáját, és bár valóban érdemes enni egy jó kínait, mégiscsak az afrikai konyha az igazi. Vegetariánus létemre hatalmasakat nyeltem egy helyi kocsmában a brochette névre hallgató illatos kecskehús-saslik láttán, de maradtam a köretként felszolgált sült banán mellett.

Ugyanez egyébként megy hal változatban is, és hasonlóan a kenyai-tanzán konyhához, az egészben megsütött, szószban tocsogó és ugalival felszolgált hal sem utolsó választás. A kés-villát tegyük le, a jobb kezet vegyük elő.

Miután túlestünk az első szamószán, csapatin (köszönhetően az indiai bevándorlóknak) és sörön meg dél-afrikai vörösboron, komoly dolgok után néztünk. Nem hagyhatjuk el a várost az egyik dombon álló népirtás-múzeum meglátogatása nélkül. Az emlékhelyek egyébként az egész országot bepettyezik: a főutak mentén 50-60 kilométerenként feltűnik egy-egy emlékhely. Ruanda igyekszik feldolgozni a múltját, hiszen csak így képes továbblépni.

A fővárosi múzeum informatív, szívszorongató, ugyanakkor dühítő: a világ tárt karokkal nézte, amint 1994-ben egymillió embert lemászároltak 100 nap leforgása alatt. Az ENSZ nem tett semmit, noha Romeo Dallaire tábornok esdekelt párezer katonáért. Későbbi értékelés szerint akkora haderő, amely a nemzetközi személyzetet evakuálta Ruandából, meg tudta volna akadályozni a vérengzést.

Tömegsír virággal

Az emlékhely kertjébe még ma is temetnek tömegsírokból exhumált áldozatokat. Ahogy az ember a beton sírok fölött átnéz a szomszédos dombon viháncoló, szakadt ruhás gyerekekre, nem tudja kiverni a fejéből a múzeumban olvasott tényeket. Ami tizenöt éve történt, nem pusztán törzsi alapokon nyugvó ellentét volt, ahogy azt a nyugati média tálalta, hanem nagy részben a gyarmatosító országok sorozatos hibáinak eredménye.

A tutszi-hutu ellentét soha nem volt olyan erős, mint 1994-ben, bár villongások és pogromok 1959 óta zajlottak. A tutszi hagyományosan állattartó nép, amelyet a német majd belga gyarmatosítók a marháik száma alapján kategorizáltak – a törzsi kategória (tutszi, hutu vagy twa pigmeus) 1933-ban rákerült a ruandai lakosság személyi igazolványára is, ami 1994-ben erősen megkönnyítette a népirtó osztagok munkáját.

A földművelő hutuk akkor kezdtek megerősödni, amikor a belgák és a franciák támogatásával egy népszavazás eltörölte a tutszi királyságot 1961-ben. Egyre több tutszi menekült a környező országokba (Burundiba és Ugandába főként).

A puccsal elnöki székbe került Habyiarimana elnök ellenzéke főként az Ugandába menekült tutszikból alakult, ez lett a Ruandai Hazafias Front (Rwandan Patriotic Front) 1988-ban élén a jelenlegi elnökkel, Paul Kagame tábornokkal. Az első, Ugandából indított támadások után a hutu vezetés külföldi támogatást kapott, egyik napról a másikra 30.000-esre növelte a milíciája, az Interahamwe számát, amelyet bozótvágó késekkel, botokkal és néhány AK47-sel szerelt fel.

Az 1990-es években megkezdődött a komoly fegyverkezés, melynek során Franciaország többmillió dolláros hadisegélyt biztosított és Egyiptom, Boutros-Ghali (későbbi ENSZ-főtitkár) tevékeny közbenjárásával fegyvereket adott el a hutu vezetésnek. És beindították a gyűlöletrádiót, mely a csótányok kiirtására bíztatott.

Szomszéd gyilkolt szomszédot, hihetetlen hatékonysággal. Egy tutszi családapa Linda Melvern könyvében beszámolt arról, hogy végignézte, amint szomszédja egy macsete-vágással megölte a feleségét, míg a szomszédasszonya a gyerekét végezte ki, miközben maga is gyereket cipelt a hátán.

Hogy az ilyesfajta tragédiát hogyan lehet feldolgozni, nem tudom. A helyi gácsácsá népbíróságok alapját képezik a folyamatnak: a bűnösök a helyi lakosság részvételével kell, hogy beszámoljanak a tetteikről. A gácsácsá bíróságok kritikusai többek között azzal érvelnek, hogy az idő teltével az emlékek megkopnak és az ember felejt. Tesz egyáltalán bármi mást?

Címkék: afrika politika személyes emberek ruanda uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr391340103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Posztoló Péter 2009.08.26. 17:28:55

Holokauszt? Ja, hogy nem zsidók, felejthető kategória...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.08.26. 17:46:12

@Muki77:

Úgy veszem ki te szeretnéd inkább felejteni amit a, ha jól gyanítom, elbarátaid tettek a zsidókkal. Nem, nem felejthető. Semmi ilyesmi nem. És nem kell semmiféle gonoszságot látnod abban, hogy zsidók nem felejtik, hogy ki akartátok őket írtani, de csak kétharmadrészt sikerült. Úgy gondolom egészen termszetes emberi reakció. Nagyon aljas volt a megjegyzésed.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.08.26. 17:52:24

Nem értem a címet. Miért „mi”? Pusztán attól, hogy fehérek vagyunk ehhez igazán nincs közünk. A bűnösök máshol vannak. Mindenekelőtt a francia állam. Másodlagosan az ENSZ általában. Ami ezért is, és etől függetlenül is egy utolsó aljas szervezet. Még az EU-nál is sokkal nagyobb mocsok, pedig az is tud produkálni visszataszító ezt-azt. De még akkor sem „mi”, ha a tagjai vagyunk. Nem az egyszerű tagokon múlik, hanem a Biztonsági Tanácson.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.08.26. 17:58:58

Érdekes, a második észrevátelem miért nem jött le? Ez próba, hogy írjam-e újra.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.08.26. 18:04:10

Igen, eszerint elveszett az előző.

Arról írtam, hogy miért „mi”? Attól, hogy fehérek vagyunk, még semmi felelősség nem terhel az ott történtekért. Közünk hozzá nulla. Mindenekelőtt a francia államot terheli ezért a feleősség és mellette az ENSZt, am egy utolsó ajas képmutató, hazug intézmény. Nem csak emiatt, messze nem vcsak És attól hogy annak tagjai vagyunk, még mindig semmi közünk hozzá, mert az egyszerű tagállamok beleszólása az effélébé elhanyagolható súlyú. A Biztonsági Tanács az ahol eldőlnek a dolgok. Meg az ENSZ különböző piszkos bürokráéaciáiban. Még az EU-nál is sokkal nagyobb mocskok.

dr.Bernardus 2009.08.26. 18:21:30

@Muki77: ez elég féreg egy megjegyzés volt. Minden népirtásra emlékezni kell, hogy soha többet ne fordulhasson elő. Nem az a lényeg, hogy az áldozatok kik voltak.

Illéri 2009.08.26. 18:57:16

Érdemes megnézni a Hotel Rwanda című filmet, elég mellbevágó élmény. Az ENSZ békefentartokról meg egy viccesen szomorú poszter:

www.demotivatorblog.com/2009/04/18/un-peacekeepers-demotivator/


süti beállítások módosítása