kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Izzad a szemhéj, csöpörög a víz

2010.05.05. 16:47 - fehér emi

Ha úgy tartjuk, hogy az afrikaiak mind lusták, próbáljunk futni pár kilométert reggel kilenckor a koranyári hónapokban Szudánban. Vagy csak álljunk ki öt percre a napra.

A teakultúra virágzik Szudánban (Kadugli, Dél-Kordofán)

Gyönyörű sztereotípiákat lehet felsorakoztatni arról, mint ahogy azt az előző bejegyzéshez hozzászóló tömegek megtették, hogy az afrikai reménytelen egy népség: a munkát messze kerüli, naphosszat csak henyél és a vályogkunyhójából is csak akkor vonszolja ki magát, ha valaki elé tesz egy főtt babbal és kukoricadarával megrakott tálat, vagy ha éppen le kell valakit kaszabolni egy pangával.

Valóban gyakran látni Szudán-szerte is a ház előtti vaságyon fetrengő őrt, vagy egy fa árnyékában, dzsallabiában (abszolút előnytelen, többnyire fehér, hálóingszerű férfi-viselet) gubbasztó egyént, akinek pillanatnyi cselekvése vagy célja nehezen meghatározható.

Akkor érti csak meg az ember, hogy az energiák mozgáscsökkentéssel való ésszerű tartalékolása több puszta lustaságnál, amikor vattát köp, apró, fekete pöttyök tűnnek fel a látómezejében, és a kitűzött táv felénél fel kívánja adni a futást.

A téli hónapokban, értsd december és január szűk intervallumában, kellemesen lefutottam hat kilométert a Nílus mentén. Olykor még egy hosszúújjú póló is elkelt, reggel fél hétkor ugyanis borzongató tudott lenni az a húsz fok.

Azok az idők egy szebb múltat idéznek: ma már nincs különbség reggel nyolc és este tíz között, Kartúm egy non-stop katlan. A hőmérséklet negyven fok felett van, és erősebb délutánokon eléri a 49 fokot is.

Mielőtt bárki is azzal jön, hogy lám-lám a fehér kiscsajnak megint sír a szája, elárulom, hogy a szudániaké is. És egyre csak rosszabb lesz, egy-két héten belül simán ötven fölé kúszik majd a hőmérséklet.

Az ugandai párás harminc fokban egy nő egyszer megkérdezte, hogy én vajon miért nem izzadok. Rosszul hitte, csak már nem törölgetem. Attól a pillanattól, hogy reggel kilépek a zuhany alól addig, hogy beérek a szobámba (pár másodperc), csatakossá válok. A legviccesebb tapasztalás, amikor az embernek a szemhéja izzad – mi ehhez képest a szexi kis bajuszgyöngyözés!

Miket vonz magával mindez: az ember kerüli a fémtárgyak, úgyismint kilincs, megérintését. Dohog a reggeli öltözködés közben, hiszen a ruhák úgy tapadnak a frissen mosdott testére, mintha mikrohullámú sütőben melegítettük volna őket. Újra és újra az a nevetséges érzése támad mezítláb járva, mintha padlófűtésre pocsékolná az áramot.

Aludni nem bír, hisz ha megy a légkondi, taknyosan ébred másnap, ha nem megy, csatakosan hajnalban, ha visszakapcsolja, fázik a hideg verejtéktől, így a végeredmény az, hogy kifacsart citromként vergődik három-négy hónapon keresztül. Közben meg hálát ad az égnek, amikor lábát az országból kitéve szobahőmérsékletű párnán hajthatja a fejét álomra.

Ha viszont oktondi, nem iszik eleget és hülyén eszik, az izzadás által könnyen megfoszthatja szervezetét a légfontosabb ásványi sóktól. Ilyenkor figyelme húszperces időtartamokra korlátozódik és már délelőtt tízkor szunyókálna. Segíthet a hányósfosós mizériákból ismert ORS (szájon át adagolt, szappanízű cukor-só keverék), amit pár napig iszogatni kell, és erőre kap az ember.

Habub Kartúmban. Utána jó lesz

Amúgy meg csak a habubban reménykedhetünk, amely annak ellenére, hogy csökkenti a látási viszonyokat, általában pár fokos hűlést ereményez. Némi porral és forró sivatagi széllel jár ugyan, de mindennek megvan az ára.

És majd’ elfelejtettem: másfél hete megszületett a történelmi választások eredménye. Csodák-csodájára Omer el Besír maradt az ország elnöke, Dél-Szudáné pedig Salva Kiir. Innentől pedig már csak bő fél év választ el a népszavazástól, amellyel dél elszakadhat északtól. Kérem, tegyék meg tétjeiket.

Címkék: személyes szudán kartúmi gyönyörök

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr341976838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andreaoliver 2010.05.05. 19:10:29

Hat igen...48-50 fokban a napon lenni az egy erdekes elmeny...itt Gorogorszagban 2007-ben juniusban 2 hetig 45-50 fok volt...nekem az is boven eleg volt... meg ejfelkor is 38 fok volt, amikor hazamentem azt hittem kigyulladt az agy mert tuzforro volt a lepedo. Itt annyibol konnyebb, hogy mivel aludni nem lehetett lementunk a tengerpartra furdeni egyet, kerulgettuk a fott halakat, amit a viz kidobalt magatol....es aztan 2 tol reggel hatig lehetett par orat aludni... :-)

Plumper 2010.05.05. 19:13:26

Pannóniában ezek alapján mindennek virágoznia kéne, önerőből, nem pedig sírni folyton, és mindig másra kenni a bajainkat!!

efi 2010.05.05. 19:41:09

Ilyen egész testes lepedőkben nekem is melegem lenne.

kinney 2010.05.05. 19:49:03

ismerem az érzést :-))
a fene tudja mi a rosszabb, a 40 fokos párás meleg, amikor nem lehet aludni éjjel vagy a téli hónapokban az 5-6 fokos hideg, amikor az udvaron lévő nyitott zuhanyzóban kell esténként a hideg víz alá állni... utána nem tudsz elég meleg ruhát magadra húzni :-))

béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu/ 2010.05.05. 20:12:48

Itthon is van olyan hely ahol ugyanilyen a klíma. Van aki úgy nevezi, ablakos bánya, de a legtöbben úgy ismerik, hogy pékség.

Pipas 2010.05.05. 20:33:00

Ha olyan szar mér mentél oda? Ne sírjon a szád, költözz északra!

blenki 2010.05.05. 20:37:07

lofszt. vannak afrikaban gyemantbanyak minel melyebbre mesz annal melegebb van. es ott is feherek dolgoznak. nehogy megsajnaljuk mar szegenyeket mert a szervezetuk mar regen hozzaszokott a klimahoz

Thresher 2010.05.05. 20:48:12

@efi: Direkt vannak így felöltözve, mert ha 40+ fok van, akkor -hasonlóan a nagyon hideghez- szigetelned kell magad a külső hőmérséklettől.

Ha meg nem szigetelsz, akkor a kb. 35 fokos izzadságod az istennek sem fog elpárologni 45 fokban.

Ha már ezer év alatt kialakult valami, akkor nem biztos hogy nem müködik.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.05.05. 20:48:19

Számomra ez kb. a mese kategória, mert nekem már 28 foknál elmegy az életkedvem.
Norvégia az álmom :)

Thresher 2010.05.05. 20:50:26

@eloszto: Most múlt el május, de én már szenvedek...tipikusan a párától. Lenygelo-t ajánlom neked, ott nincs olyan meleg, és az éjszakák sem félévesek. :)

vero 2010.05.05. 20:57:57

egy szingapúri valaki nyilatkozta egyszer, hogy az ország felemelkedésének záloga a légkondik elhelyezése volt. :)

sourcerror 2010.05.05. 21:08:06

A feketék le tudnak égni a napon?

efi 2010.05.05. 21:31:41

@Thresher:
Az a lig-logó izé alul fél méter átmérőjű lukkal nem szigetel semmit se, alatta 10 perc alatt ugyanolyan hőmérséklet lesz, mint kívül.
(A nagykabáttal sem így szoktad szigetelni magad gondolom, hogy a tested körüli levegő továbbra is prímán érintkezzen a külsővel.)
Pont ugyanolyan melegük van így is, csak még mellette ott az a kényelmetlen érzés, hogy befüllednek alá.

limbekcs 2010.05.05. 21:38:20

ugye jól sejtem, hogy az "előnytelen" jelző itten a ruhadarabot inkább ornamentális, mint funkcionális szempontból igyekszik jellemezni?

(ill. a fehér kiccsajos rész olvasása óta kb. biztos vagyok benne... :)

Bergeroth 2010.05.05. 21:44:10

A 10 millió "mi jobban tudjuk, hogy kell öltözködni 50 fokban, mint azok akik 1000 akárhány éve ott laknak" országa vagyunk.

efi 2010.05.05. 22:13:16

Igen, meg is lehet nézni mit értek el úgy általában. Biztos, hogy jobban tudják úgy összességében, hogy hogyan is kell alkalmazkodni a nagy meleghez.
Egyébként nagyon egyszerű, elmész egy elérhető 45 fokos helyre (pl Sevilla, vagy Görögo egyes részei nyáron) és kipróbálod, hogy a 3 m2-es lepedő a jobb-e turbánnal fejkendővel, vagy a sort+trikó napszemüvel...

efi 2010.05.05. 22:13:53

Ez kérdő mondat akart lenni:
Biztos, hogy jobban tudják úgy összességében, hogy hogyan is kell alkalmazkodni a nagy meleghez. ?

Ungarsk 2010.05.05. 22:14:45

@eloszto: jelentem Norvegiaban még mindig tél van, itt Trondheimben a héten még hó esett :S Nem bánnék egy kis hőmérsékletemelkedést, de az 50 fokot sem kérem ;)

Thresher 2010.05.05. 22:21:37

@efi: Butafiú...
Télen ezért kell zártan öltözni, hogy a testhődet csapdába zárd, 40 fok fölött meg azért kell szelőssen, mert így nem a testfelületeddel érintkezik először a meleg levegő, és hogy a testhő is cirkuláljon.

De igazad van bazmeg, te biztos jobban tudod hogy hogy kell ott öltözködni. Gondolom fókára is jobban vadászol mint az eszkimók...

zala 2010.05.05. 22:28:23

hosszabb időn át dolgoztam olyan helyen, mely földrajzi szélességben Szudánhoz jóval közelebb áll, mint Magyarországhoz, sok feka, sok sápadtarcú, sok sárga és sok csokistej között.

azonos körülmények között vajon hogyan alakulhatott ki ez az "előítélet" a fekákkal szemben az összes többi rasszban?

feltűnő volt, hogy a legalibibb munkakörökben egytől-egyig fekák "dolgoznak", mikor érdeklődtem a munkáltatónál, hogy ez miért van így, megtudtam, hogy tapasztalatuk szerint úgysem csinálnak meg semmi komolyabb munkát, kár is próbálkozni. tényleg így volt, láttuk nem egyszer.

hangsúlyozom, hogy azonos körülmények között. keményen dolgoztak a sápadtarcúak, a sárgák és a csokistejek, de a fekák nem. előbbi három rassz túlnyomó többsége a jóval hidegebb klímát a melegebbre váltva sem lustult el, utóbbi pedig a melegebbet hidegebbre cserélve sem lett szorgosabb.

hozzátenném, hogy hülyeségnek tartom az olyan szintű általánosítást, miszerint a fekák mind lusták. legalább annyira, mint az efféle kéretlen és önkéntes mentegetéseket, hogy hát lehet, hogy lustábbak nálunk, de hát melegük van és ezért meg lehet érteni őket.

Bergeroth 2010.05.05. 22:40:27

Mondjuk most eszembe jutott, hogyha ők jobban tudnák hogyan kell öltözködni, akkor még mindig fehérek lennének. :P
Na de nem szemétkedek. :)

zala 2010.05.05. 22:45:23

@Bergeroth: nagyon nem örülök az ilyen rasszista megjegyzéseknek, mert felkel a család a röhögésemre >:D

Spiritmonger 2010.05.05. 23:33:02

az a baj a fekákkal, hogy nem gondolkodna
ha ezt tették volna, akkor lett volna olyan civilizációjuk, ami vetekszik az euroatlantival
de nincs
az még a baj, hogy a varázslónak hisznek, meg a papnak, a gondolkodás helyett
ha fel tudnák fogni, mit jelent felelőséggel gondolkodni, akkor családonkét lenne 1 gyerek, az tudnák etetni, taníttatni, és azok elzavarnának minden törzsi faszfejet, meg iszlamistát
de képtelenek rá...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.05. 23:43:40

Minden okoskodó, aki itt fikázza a feketéket, olvassa el Jared Diamond Háborúk, járványok, technikák című könyvét... kicsit kidolgozottabb magyarázat Európa illetve az európai eredetű civilizáció dominanciájára, mint a ti böffentéseitek.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.05.06. 00:47:38

@Spiritmonger: a gyerek a nyugdíj. Mivel nagy a halandóság, sok gyerek kell, hogy maradjon életben annyi, akik majd öreg napjaidban eltartanak. Mert szociális háló az itt nincs. A baj akkor van, ha hirtelen olyan egészségi viszonyok lesznek, amikor a sok gyerekből sok életben marad. Lesz pár évtized, amíg rengeteg a gyerek, de aztán majd kialakulnak a kisebb családok. Elég csak megnézni a hazai családszerkezetet a szegények körében az elmúlt cirka 150 évben.

@efi: Tunéziában vettem direkt olyan ruhát, amit ők hordanak nem egész testeset, hanem csak pólót/inget, de már az is sokkal jobb a nyári kánikulában, mint bármi, amit itthon ennyiért kaphatnék. Ha idén is megyünk, be fogok próbálkozni egy egész testet fedővel :)

Pipas 2010.05.06. 07:25:33

Ha a feka nem tudna futna a nagy nyári melegben, akkor már régen oroszlánszar lett volna belőle.

Ha meg nem lennének eredendően lusták, akkor már rég nem ott tartanának, ahol tartanak. És nem kell a környezettel mentegetni őket, svédországban például nem csak elálmosodnak az amberek, hanem ha nem vigyáznak, akkor meg is fagynak. Aztán mégsem ott tartanak ahol a fekák!

wing 2010.05.06. 07:27:26

Dél-Afrikában is kurvameleg van, de tudtommal az európai telepeseknek köszönheti, hogy most VB-t rendezhet. Más afrikai országban (főleg az egyenlítőtől délre) még viccnek is durva lenne a gondolat.

Persze az apartheid más tészta, az csúfság.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.05.06. 07:40:16

Dél-Afrikában nincs "kurvameleg", legalábbis a kontinens maradékához viszonyítva. Persze, OFS-ben kiveri a higany a kupakot, meg a Kalahari benyúló részét sem véletlenűl sivatagozzák, de az ország nagyobbik részén "kellemes" klíma van.

Én Delhiben találkoztam 47 fok/100% párával. Monszunszezonban másfél hete nem esett... Leültem egy fa alá az árnyékba, csak annyit éreztem, hogy egyre fáradtabb leszek - és mindenhol fáj a bőröm, ahol nem fedi ruha. Nem a leégés miatt.

Barbaar 2010.05.06. 07:45:22

Az egy dolog, hogy meleg van ott, de ez nem indok arra, hogy arra is lusták legyenek, hogy a legyeket elzavarják magukról.
Emellett, lehet hogy a blogíró nyáron egy irodában kellemesen dolgozik, de nagyon sokan bizony végigdolgozzák a napot a tűző napon (pl. ácsok), vagy egy zárt katlanban, üvegfalú csarnokban. Márpedig azt mindannyian tudjuk, hogy a magyar meleg is kegyetlen, a páratartalom, meg egyéb tényezők miatt. Egykoron még a kubai vízilabádzók is megemlítették, hogy itt meg lehet dögleni a melegtől.
Tehát lehet dolgozni a melegben, csak akarni kell. Ha pedig tényleg nem bírja valaki a meleget, az legalább a legyet ne legyen lusta elhajtani magáról.

pittiman 2010.05.06. 07:55:25

Arab szakos vagyok, és félig irigyellek Szudán miatt, félig őrültnek tartalak. Remélem van fegyvered. A poszt nagyon jó, csak az a szar, hogy ezeket az érzéseket nem lehet visszaadni. Én is ugyan ezt szoktam felhozni érvnek, hogy ezt nem lehet kibírni.
De magam is belátom, hogy ez így nem teljesen igaz. Az emirátusokban is felépülnek az épületek. És az se lehet kis meló. Vagy Szaúdi-Arábiában. Khartúm nem tudom mennyire párás, azért hoztam két példát.

2010.05.06. 08:36:17

Gondolom azért kell a fehér lepel, mert a fekete bőr sokkal hamarabb forrósodik fel, mint a fehér vászon. nem mindegy, hogy a nap a sötét bőrt, vagy a fehér ruhát égeti. Egyébként meg nem ma kezdték, csak tudják mi a jó nekik.

dekás dezső 2010.05.06. 08:49:20

@Barbaar: hát ja. volt "szerencsém" az elmúlt 3 nem túl hideg "magyar nyarat" végigdolgozni a fasza kis napos időben a saját házam építése közben - a max 38 fok volt, meg mittudomén mennyi pára. 3-4 óra húzós fizikai meló után még a legnagyobb pofájú turbómacsó haverom is szépen elhalkult. ha ez tré, akkor a 47 fok milyen lehet?

Murderface 2010.05.06. 09:04:23

A Blahán is állandóan 49 fok van ezek szerint :D

2010.05.06. 09:57:28

@bm613:

A Jared Diamond könyv vitatható és számos ún. ökológiai tévkövetkeztetéssel dolgozik.

ettől függetlenül... azt hittem a feketék jobban bírják a napsütést. a másik érdekesség, hogy valószínűleg Jáván vagy Dél-Indiában sincs sokkal hidegebb, és valahogy mégis dolgozgatnak.

efi 2010.05.06. 18:07:52

@shitgun:
A néni ruhája is olyan fehér, hogy csak hegesztőszemüvegben lehet ránézni.

vala 2010.05.13. 22:21:09

@Bergeroth:
Úgy tudom, hogy az ember őse eredetileg kb. a mai Afrika területén élt és a bőre színe valószínűleg fekete volt. Vagyis inkább a fehérek "fehéredtek ki" és nem a feketeték "feketedtek meg".

Másrészről pedig -- Észak-Afrikában legalábbis -- a leégés és a sivatagi homok elleni védekezéssel magyarázzák a lepedő-szerű, fehér, laza ruhát. A Szaharában hiába használ az ember naptejet, enélkül pár óra alatt ropogósra égne a bőre.

E D 2010.06.11. 14:03:27

Azért egy kicsit irigykedve olvastam. Hosszú évek óta élek Angliában és egy alkalomra emlékszem (2005-ben), amikor 30 fok felé kúszott a hőmérő higanyszála. Meg lehet szokni a hűvös klímát, de szeretni azért nem kell. Gondolom ugyanez vonatkozik a rekkenő hőségre is.
Nekem egyébként még mindig tetszik a blogod :)


süti beállítások módosítása