kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Aztán felsírt Különválás

2011.01.17. 22:44 - fehér emi

 

Szavazók Dél-Szudán fővárosában, Jubában (Fotó: Tim McKulka)

Dél-Szudánban az elmúlt héten sokan már hajnali ötkor kint voltak a szavazóköröknél, nehogy lemaradjanak a 2005, vagyis az észak-déli békeszerződés megkötése óta várt szavazási lehetőségről. Hallani sztorikat arról, hogy a sorbanállás közben vagy jobb esetben rögtön a szavazócédula bedobása után világra jött gyermeket Népszavazás (Referendum) meg Különválás (Secession) névre keresztelték.

Múlt szombaton véget ért a népszavazás Dél-Szudán különválásáról, és azóta mindenféle megfigyelő küldöttségek gratulálnak Szudánnak a folyamat békés, átlátható és fair lebonyolításáért – az eredményt azonban csak február 7-14 között fogják kihirdetni. Nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy valószínűleg új állam születik majd a békeszerződés által garantált hat hónapos átmeneti időszak lezárultával, július 9. után.

Az eredményességhez szükséges 60 %-os részvételi arány biztosan megvan, sőt egyes szavazókörökben minden egyes választásra jogosult ember leszavazott. A minap olvastam egy 115 éves nőről, Rebeca Garangról, aki járni ugyan már nem tud, de segítséggel – és Kiválás-feliratú zászlót töpörödött kezében szorongatva – mégis elérkezett valamelyik Dél-Szudáni szavazókörbe, hogy leadja a voksát.

A megfigyelő biztottságok, így az Afrikai Unió, az IGAD, az amerikai Carter Center és az Európai Unió mind hitelesnek nyilvánították a népszavazást, bár felemlegettek néhány hiányosságot. Így például azt, hogy az elszakadásért való kampányolás hevében elsikkadt a párbeszéd arról, hogy mégis mi a fészkes fene fog történni az Új Szudán létrejötte után.

Nemcsak az állampolgárság, az erőforrások és olaj megosztása,  a munkavállaláshoz és vallásgyakorláshoz való jog (lásd északon élő déliek és délen élő észak-szudániak aggályai) az, amit nagyon sürgősen tisztázniuk kell a feleknek, hanem Abyei kérdése sem tűr halasztást.

Abyei az a határmenti, olajban gazdag terület, amelynek a békeszerződés saját népszavazást ígért 2011. január 9-re, csak ez nem történt meg. Mégpedig azért, mert a Dinka Ngok lakosság és a Misseriya nomádok egy sor kérdésben nem egyeztek meg. A tárgyalások ma is zajlanak.

Nuba táncosnő Kadugliban (Dél-Kordofán)

Hasonlóan aggasztó kérdés a Dél-Kordofáni – főként muzulmán vallású afrikai – Nuba etnikum kérdése. A Nuba törzset Leni Riefenstahl miszticizálta híres fotósorozatában, jóval azelőtt, hogy irtó kegyetlenségeket voltak kénytelenek elviselni a második szudáni polgárháborúban Kartúm hadserege és a kormány által felbérelt arab milíciák által.

A Nuba Túlélés mozgalom szerint a 2005-ös szerződés teljesen megfeledkezett a Nubákról, akik a dél-szudániakkal együtt meg kellett volna, hogy kapják az önrendelkezés jogát. Ehelyett viszont egy állítólagos kartúmi kiszivárogtatott irat szerint ők lesznek az új dél-szudániak, a semmire sem érdemes, lenézett nép, amelyet meg kell semmisíteni.

Ne így legyen.

Címkék: afrika politika népszavazás szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr982591757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.01.30. 23:18:29

Szia!

Csak egy kérdés - arról nincsenek infóid, hogy a nuereknek általában mi volt a véleményük az elszakadásról?

Tekintve, hogy ők a második legnépesebb déli törzs, a polgárháború végén pedig a nuer White Army pedig khartumi támogatással harcolt a dinkák és az SPLA ellen, részükről nemabszolút volt egyértelmű az elszakadás támogatása...

Történt valami megegyezés Kiirékkel vagy egyszerűen csak bojkottálták a szavazást?

fehér emi 2011.01.31. 21:14:28

Szia Ikaljan. Ennyire nem egyértelmű, hogy melyik törzs mit szeretne. Persze vannak olyan hangok, melyek szerint a nuerek nem fogják hagyni, hogy továbbra is többnyire dinka vezetők irányítsák Dél-Szudánt.

Azt viszont nem hiszem, hogy konkrétan a különválás ellen érveltek volna, és a hatalmas részvételi arányból ítélve egyáltalán nem bojkottálták a népszavazást. Ha lesz bármiféle megegyezés, annak az elkövetkező egy évben kellene megszületnie, de ne felejtsük el, hogy az "átmeneti időszak" (interim period) lejártáig, azaz 2011. július 9-ig, egy Szudán létezik.


süti beállítások módosítása