kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Uganda: mezítláb menekülök a remek özönvízből

2008.12.04. 07:00 - fehér emi

Ugandai érkezésemet özönvíz övezte. Amikor a tizenkét emberrel teletömött minibusz begurult a kampalai “új taxiállomásra”, elkezdett esni, aztán már dőlt is az égből a víz úgy húsz percen keresztül. Bár a kartúmi csontszárazság után ez üdítően hatott, azért megnehezítette a hostelbe való eljutásomat. Észre sem vettem, és már térdig ért a víz, és egyre csak gyűltek az emberek a piac ponyvái alatt. Itt kezdődött meg a muzunguzás, amin igazából csak vigyorogni tudok, de egy idő után majdnem kijött a számon, hogy muzungu az anyád.

Ha a szudániakról azt mondtam, hogy kedvesek és barátságosak, akkor az ugandaiakról ezt az első nap után hatványozottan állíthatom. Az özönvízből egy harmincöt-negyven körüli nő mentett meg, akiből szerintem előrántottam az anyai ösztönt. Miután negyed órán keresztül tömörültünk a ponyva alatt úgy tízen, és közben tudakoltam az utat, az eső csillapodásával a hóna alá csapta a karomat és elvezetett a megfelelő minibuszhoz.

Előtte viszont még lekaptam a cipőmet és a zoknimat, így volt min nevetgélniük a helyieknek: a muzungu, azaz fehérember, mezítláb gázol a vízben. Néha majdnem pofára vágódtam a húszkilós hátizsákkal, mert nem érzékeltem, hogy hol húzódik a víz alatt a járdaszegély, de a mama megmentett.

Uganda csodás, így első látásra. Csupa zöld, ami Kartúm teljes ellentéte, kapunk a Viktória tóból és van még ezer másik. Az utcákon mondjuk millió az ember, a minibuszok és a boda bodák, azaz motoros taxik. Délutáni csavargásom után igénybe vettem egyet, és meg kellett állapítanom, hogy a kartúmi közlekedés ehhez képest kutya fasza. Direkt megkértem a sofőrt, hogy ne hajtson túl gyorsan, de ez még nem akadályozta meg abban, hogy ne vágjon be a kocsik és a gyalogosok elé, vagy ne menjen a forgalommal szemben. Mégis hazaértem.

Kicsit körül akarok nézni az országban, ahol szintén zajlik a politika: az elmúlt hétvégén úgy volt, hogy a pszichopata lázadóvezér, Joseph Kony, az LRA feje aláírja a békeszerződést, amire több kísérlet is volt az elmúlt évben, de ő a végén sosem jelent meg. Hiába mentek utána a bozótba a törzsi vezetők ez alkalommal is, végül most sem tűnt fel. Azt követelte, hogy előtte garantálják, az ICC nem fogja perbe háborús és emberiség ellen elkövetett bűnökért.

Szudán után Uganda végre tényleg Afrika, imánivaló. A tervezett tíz nap alatt talán ahhoz is hozzászokom valamennyire, hogy boldog-boldogtalan megjegyzéseket tesz a színemre utalva: “nice skin”. A Kampala Roadon a földön ülő, tenyerét felfelé tartó kétéves látványa viszont szívbe markol, és attól még, hogy neki adom az import müzliszeletemet, nem lesz neki sokkal jobb. De amikor két perc múlva visszanézek, és azt látom, hogy majszolja, azért örülök. Legalább nem teszi el valaki más a sápot.

Címkék: afrika személyes emberek icc uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr75802287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérnűsző Barom 2008.12.04. 07:48:21

Mennyiben rosszabb, ha a másik gyerek él még egy napot? A müzlinek mindegy...

vilnius 2008.12.04. 20:13:18

Kegyetlen lehet szembesülni a (rövid távon legalábbis) menthetetlen nyomorral... A nyomor persze itthon is létezik, csak nem ennyire szembetűnő

Egyszer én is azt gondoltam, hogy jót teszek egy kolduló cigány kislánnyal, akinek zsömlét adtam. Csak ő ahelyett, hogy megette volna, pár méterről hozzávágta a hátamhoz

TC 2008.12.04. 20:17:22

kutya fasza?? Ejnye muzungu :)

TC 2008.12.04. 20:24:01

Bakker, kezd idegesiteni ez világhelyzet. mi az hogy Afrikaval nem tudnak mit csinalni. 21. szazadban elunk, mindenki nagy kiraly, iPhone, cybersex, űrkaja, ott meg tömegben döglenek az emberek. Egy brutalisan nagy kontinens, hatalmas kincsekkel, es ki van zsakmanyolva, nyomor olyan doglog, mintha filmeket toltok a netrol. Ra is fer a vilagra 100 vilagvalsag is, ha ilyen allapotok uralkodnak.

TC 2008.12.04. 20:25:28

istencsapast a vilagra, amig az emberek nem hozzak rendben a szullofoldot, AFRIKAT !!!

Suleikha 2008.12.06. 20:43:52

Erdekes, ahogy irod, hogy Uganda vegre tenyleg Afrika, mert hat szerintem nincs igazi meg nem igazi Afrika. Minden ami van, maga Afrika. Es az meg egy szomoru teny, hogy a media agyonmanipulalta az egeszet es mindig fekete ehezo tomegeket mutat, sok ritmussal meg kivillano fogsorral. Hiszen mindent amit te is latsz meg tapasztalsz, az maga Afrika. Az ellentmondasaival, a muzungukkal, a bevasarlokozpontokkal es IDP-kel, az ezer torzsevel meg millio szokassal.

Es ha megengedsz egy jogaszkodos kotekedest: emberiseg es nem emberiesseg elleni bunok. :)

Irjal sokat, kivancsiak vagyunk az ugandai tortenesekre!


süti beállítások módosítása