kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Vidéki valóság: küzdelem a női nemi csonkítás ellen

2008.11.23. 13:32 - fehér emi

A vörös homokos iskolaudvaron egy szamár bőgött és tizenéves forma, egyenruhás kisfiúk rugdosták a labdát és csépelték egymást a déli, észvesztő napsütésben, amikor megérkeztünk. Végre kiléptem a kartúmi buborékból, bele egy osztályterembe, ahol U-alakban, vasrácsos padon ülnek a diákok, és papírposzter emlékeztet az angol melléknévfokozásra. „The boy is fat.” „He is more fat than my brother.”

A szudáni önkéntesek által vezetett csoport két éve egy olyan, közösségi projektet folytat, amely a női nemi csonkítás, azaz az FGM/C (female genital mutilation/cutting) ellen küzd. Egy konferencia brossúrái között matatva bukkantam rájuk három-négy hete, és azonnal kapcsolatba léptem a kordinátorral. A héten végre sikerült meglátogatnom őket Omdurmantól délre egy olyan területen, ahol a ’80-as évek eleje óta több ezer dél-szudáni és dárfúri menekült (IDP) is letelepült.

Egy fiúiskolában jártunk, ahol egy kopottas, sokat látott, műanyag női alsótest segítségével magyarázták el a tizenkettő-tizennégy éves, többségében muszlim fiúknak, hogy miért kellene felhagyni a nők százezreinek iszonyatos kínokat okozó tradícióval. A huszonéves Ali – kísérőm, Aghada szerint „mára FGM-szakértő” – meglepően nyíltan beszélt szexről, vallásról, anyagiakról és szüzességről, illetve annak hiányáról.

Persze hawadzsaként azonnal a figyelem középpontjába kerültem, és voltam olyan szerencsés, hogy egy kisfiú a kezét is nyújtotta, a többiek pedig csak bámultak hatalmas kupacba gyűlve az ajtóból, miközben a kísérőm bemutatott a közösségi óra résztvevőinek.

A három szudáni asszony, akik régóta kísérik az FGM-projektet, az iskolaigazgató, és az önkéntes óraadó is rettentően barátságosak voltak. Ugyanazt tapasztaltam, mint korábban, hogy ha nem munkáról van szó, akkor a szudániak a legjobb fejek: segítőkészek, nyíltak, udvariasak és barátságosak. Az ötvenöt-hatvan éves Muna – aki nagyokat kacagott, miközben kivillant két alsó fogának hiánya – az egyik leglelkesebb résztvevője a projektnek. Mindhárom lányát megcsonkíttatta ugyan, de ma már nem tenné. Miért? „Mert rájöttem, hogy az a sok komplikáció, amiket elszenvedtem, az mind az FGM miatt van.”

A világon Szudánban esik át a legtöbb nő ezen a gyakorlaton: mintegy 70 (a projekt célterületén 94) százalékuk, általában 4-7 éves kora között. A hagyománynak számos oka van, egyrészt az iszlám hitűek arra hivatkoznak, hogy Mohammed próféta írta elő – de ezt a közösségi órán az előadó azonnal megcáfolta. „Isten tökéletes egésznek teremtett minden embert. Miért gondoljuk azt, hogy valamit is ki kellene vágni belőle vagy meg kellene másítani?” – fordította Ali szavait Aghada.

A szülők nagy része ma is elvégezteti lányán a beavatkozást, ráadásul a legdurvább, hármas formáját, amelynek során a női nemiszerv minden külső részét kivágják, majd összeöltik. A gyengébb idegzetűek kedvéért ezt nem részletezem itt, el lehet olvasni, és azt is, hogy milyen szövődmények léphetnek fel emiatt, és milyen károsodásokat okoz ez a női testben.

Megvolt az esély rá, hogy a diákok elröhögcsélik majd az órát, de ehelyett fegyelmezetten hallgatták az előadót és válaszolgattak is a kérdéseire. Például, mikor Ali megkérdezte, hogy mi lehet még az oka a hagyománynak, volt, aki a tisztaságot vetette fel. Erre Ali – aki lenyűgözően dinamikus előadó – visszakérdezett: rendben, de hogyha piszkos a kezünk, akkor miért nem vágjuk le ahelyett, hogy megmosnánk?

Felvetették a gyerekek a házasságot is, de Ali azonnal kijózanított: az FGM egyáltalán nem akadályozza meg a nőket abban, hogy házasságkötés előtt nemi életet éljenek. Aghada azzal borzolta az idegeimet, hogy közölte, a nők folyton újraöltetik magukat, mint ahogy szülés után is kénytelenek.

A legnagyobb aktivitást az váltotta ki a komoly képű diákokból, amikor az anyagiakról volt szó: mennyire sokba kerül egy beteg nő ellátása, márpedig ilyen testtel szülni nem olyan egyszerű. A fiúk buzgón helyeseltek, hogy márpedig ők nem akarják, hogy a feleségük csonkítva legyen, ha vagyonokat kell majd költeniük az orvosra.

A nyíltság, és hogy beszélnek a gyakorlatról, bíztató. De ahogy Aghada mondja, az elmúlt két évben az FGM visszaszorulása nem igazán látványos, inkább csak a legsúlyosabb fajtáról a kevésbé drasztikus beavatkozásra kezdtek áttérni. Bár Dél-Kordofan államban a héten elfogadtak egy új törvényt, amely tiltja a gyakorlatot, és Kartúmban is létezik egy hasonló törvényjavaslat, iszonyú hosszú küzdelem lesz ez. A vallási vezetők szava hatalmas, ezért a közösségi projektbe is igyekeznek bevonni őket.

A legérdekesebb azt látni, hogy a felvilágosítás mire képes: az egyik asszony szégyenkezve rázta meg a fejét, amikor megkérdeztem, hogy az ő lányai átestek-e a beavatkozáson. Igen, mondja, mindegyik. De ma már nem tenné meg velük. „Egyszerűen nem tudtam, hogy mivel jár.”

Címkék: kultúra emberek nők egészségügy szudán

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr68783683

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Női körülmetélés 2009.09.10. 09:22:33

Az Indexen olvastam, hogy Ausztrália befogadja a csonkítás elől menekülő nőket.  De mi is ez a csonkítás? A NaNE oldalon írnak erről bővebben: „A hazánkban sokszor eufemisztikusan "női körülmetélés"-ként emlegetett gyakorlat t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e · http://www.sotetkamra.blogspot.com 2008.11.23. 15:59:05

de könyörögöm, ne azért ne csinálják, mert sok többletkiadással jár, vagy mert szövődményekkel.... hanem azért mert egyszerűen ne vagdalják a nőket, ne csonkítsák őket, akkor se, ha utána semmi baja nem lesz....!
a csonkítás borzasztó beavatkozás egy emberbe, főképp olyan hülye okok miatt, hogy ne éljenek nemi életet, meg ne élvezzék... állatokkal se tesznek ilyet.

Tuszun 2008.11.23. 16:01:09

Csak egy adalek: 2006 decembereben volt egy konferencia Kairoban az FGM temakorben (Egyiptomban a nok kb 70 %-at erinti a dolog, bar a inkabb a "enyhebb" formaja divik -szinten nem reszletezem...). Az Al-Azhar fomuftija kijelentette, hogy az iszlammal osszeegyeztethetetlen ez a beavatkozas. A fomufti szava egyebkent hatalmas jelentoseggel bir a szunnita iranyzaton belul (az iszlamot kovetok kb. 80%-a), igy ez a lepes, kijelentes bizonyos szempontbol merfoldko.
Megjegyzem, a '80-as evekben meg mas volt az allaspont...

Az okok itt is inkabb a hagyomanyra visszavezethetoek; a csaladok felnek, hogy nem tudjak el/ferjhez adni a lanyukat, ha nem vegzik el a beavatkozast. Ugyanakkor ellentetben fekete Afrikaval, az araboknal a szexualitas sokkal inkabb tabu-temanak szamit.

furkósbot 2008.11.23. 16:16:21

Ólomterápia!
Összeírni az összes gyereket, doktornő megvizsgál minden lányt. Évente ellenőrzés, ha egy lányt megvágnak, akkor a szülőket a helyszínen agyonlőni.
A gumibotból és a puskatusból előbb utóbb érteni fognak, ha nem, akkor kihalnak. Kihaltak az inkák is a tömeges emberáldozataikkal egyetemben, nem kár értük. Az emberi jogok mindenkinek járnak, az emberek egyenértékűek. A kúltúrák és civilizációk viszont messze nem. Amelyik kúltúra nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és ilyen barbár, az vagy megváltozik, vagy pusztuljon ki!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.11.23. 16:18:27

Félelmetes hogy milyen elmebeteg emberek vannak a világon akik ilyet csinálnak...:(

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.11.23. 16:23:05

Amúgy el tudom képzelni hogy micsoda iszonyatosan be van ez épülve ott a tradícióba. Vénasszony, nagypapa, anyuci, apuci, vallási vezető egymást tartják sakkban... ha bárkinek más véleménye lenne... kiközösítik, gyilkolják naponta a gyűlölettel. "Sátán vagy ha el mersz gondolkodni egy tradíció értelmén!"

Hánynom kell...

furkósbot 2008.11.23. 16:26:30

A megvágott lány a rendkívül steril és magas szinten végrehajtott beavatkozás következtében vagy megmarad vagy nem. Sebláz... ugyan már kit érdekel, csak egy árucikk, akit majd férjhez lehet adni pár kecskéért, addig viszont csak fogyaszt.
Az ifjú férj a nászéjjszakán szépen fogja a nagykést, és felnyitja a lányt, majd jól tolja neki-legalább őszintén sikolt.

véleményemet lásd kissé feljebb...

Ombre 2008.11.23. 16:35:18

De még is mit vár a világ? Olyan országokban, ahol rendkívül magas az írástudatlanság még a férfiak körében is, a nőknek nincs beleszólásuk semmibe és az emberi test annyira tabu, hogy a nőket ha lehetne teljesen betakarnák majd az egészségügyi kockázatok miatt magynak fel a csonkítással?
Miért érdekelné ez az ottani férfiakat? Ha meghal a felesége majd szerez másikat.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.11.23. 16:40:31

Nem szoktam helyeselni a külföldi beavatkozást, az USA "védnökséget" és a kéretlen demokráciaexportot, de Afrikában igazán elkelne már. Kár, hogy nincs olajuk vagy egyéb értékes nyersanyaguk, mert így kisebb a motiváció. Ezzel együtt természetesen jelentős pénzt is bele kellene tenni a rendszerbe, persze megfontoltan, szigorú ellenőrző mechanizmusokkal.

Addig meg marad az éhinség, polgárháborúk, kalózkodás, lánycsonkolás...

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.23. 16:51:04

Más kultúra, el kell fogadni, ami itt ószer meg tabi ott az varrás

fehér emi 2008.11.23. 17:02:55

Még hogy nincs olaj? Abyei környékét, Szudán "Kasmírját", részben éppen ezért akarja magának észak és dél is.
www.sudantribune.com/spip.php?article26024

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.11.23. 17:04:45

e: "de könyörögöm, ne azért ne csinálják, mert sok többletkiadással jár, vagy mert szövődményekkel.... "

Te, ha azért nem csinálják, mert akkor Manitu összevonja a szemöldökét, akkor nekem az is megfelel.

Primitívség, primitívség, de nekünk, európaiaknak is vannak hasonló primitívségeink.

lady in waiting 2008.11.23. 17:06:40

klassz! remélem lesz folyt köv.

addig is nektek egy kis hazai:

szomjasoazis.blog.hu/

és még

szolidaritaszsanettel.blog.hu/

(nem világos, hogy a fenti cikketek szerzője, nő vagy férfi...

lady in waiting 2008.11.23. 17:08:54

és még ez is, itt mindenféle cikk van női orgazmustól kezdve, nyilvános szoptatáson át, mindenféle kulturális csemege...

szexmanifesto.blog.hu/

Közöd?? (törölt) 2008.11.23. 17:33:45

ugysem hagyják abba soha, ezeken a mohamedánokon már csak az atom segít, majd az Obama rájuk dobja...

Közöd?? (törölt) 2008.11.23. 18:04:05

krank ez hülyeség, sokkal különbek vagyunk. majd ha az arab világ helyén már csak egy nagy lyuk lesz akkor meglátod mennyire különbek

Közöd?? (törölt) 2008.11.23. 18:05:15

amugy a kannibáloknak is megtiltottuk a marhaságaikat joggal. megtérítettünk többmillió embert szintén joggal. nem kell beszarni csak erőt kell mutatni...

Andor 2008.11.23. 18:13:02

krank: azoknak a jelenségeknek a többsége, amit sorolsz, Európában a jóérzésű emberekből felháborodást vált ki. Nagy a különbség egy általánosan elfogadott kegyetlenség és a normaszegő kegyetlenség között - és igen nagy eredmény lenne, ha Szudánban a fejekben a kegyetlenség megszűnne normának lenni. A jelenség ettől még talán létezne még, de nem olyan mértékben, és nem magától értetődő módon.

Amúgy más kultúrákban az emberáldozat, vagy a kannibalizmus is bevett volt. Valahol kell lennie egy határnak, ahol már nem lehet hivatkozni a tradícióra.

Andor 2008.11.23. 18:14:32

Az egyik még felesleges, nem kívánt törlendő. :)

Ben Bella 2008.11.23. 18:19:41

"az állatokkal még ma is legalább olyan durván bánunk, mint az arabok a nőkkel...

Szóval hátrébb az agarakkal, amíg tulajdonképpen mi sem vagyunk különbek."

Úgy, tehát ha "mi" nem csinálunk valamit a nőkkel, csak az állatokkal, akkor ettől nem "vagyunk különbek". Csak én nem tudom követni ezt a logikát?

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.11.23. 18:23:44

Krank, nem akarod kipróbálni nemiszerved mutilációját azaza csonkítását? Mondjuk a makk rész levágását? Steril körülmények között persze! Igen ez nem körülmetélés, hanem konkrétan csonkítás! nem a klitorisz kis kalapját metszik le, hanem az egész klitoriszt... és ez még a "jobbik" eset, mert ugye van az az eset, amikor a kis és nagy ajkakat is levágják, és az egészet összevarrják....

De mielőtt belevágnál himvessződ megcsonbkításába, előtte még olvasd el az alanti cikket (lásd linket lejjebb), ha véletlenül kimaradt volna neked: a csikló alias klitorisz a nők orgazmikus (lásd: gyönyör) szerve. Akármilyen sterilek is a csonkítási viszonyok, a fájdalom (fájdalmas érzékenység) örökre ott marad, mert a csiklóban, melynek nem látható része (befele nyuló sarló) 7, 5 centi, kétszer annyi idegvégződés van, mint a himvesszőben.

Tehát túl azon, hogy a nőt megfosztjuk az orgazmustól és gyönyörszerzéstől, ezen kívül még egy életen át kiteszsük a fájdalomnak is. Minden közösülés fájdaléommal fog járni.

A nők megkinzásán kívül, és elnyomásán kívül semmi értelme.

hosszabb cikk a csiklóról, és a csikló 20. századi EURÓPAI elnyomásáról, a nők szellemi kasztrációjáról:

szexmanifesto.blog.hu/2008/09/07/noi_manifesto_a_szexrol_es_egyeb_oromokrol:

ugyan ebben a blogban még egyéb a női testet érintő cikkek (minden amit csak a nők tudnak a testükről)
szexmanifesto.blog.hu/

goat 2008.11.23. 18:24:43


"A vallás inzultus az emberi méltóságra. vannak jó emberek akik jót tesznek és vannak rossz emberek akik rosszat. de hogy jó ember rosszat tegyen arra csak a vallás képes."

Steven Weinberg

misc · http://misc.blog.hu 2008.11.23. 18:33:08

európai szemmel nézve valószínűleg ez a legembertelenebb baromság, amit ember valaha kitalált.. igazából az a megdöbbentő, hogy ennyien túlélik a csonkítást.

p. 2008.11.23. 18:34:10

Talán nem jár ilyen brutális következményekkel, de szerintem nem sokban különbözik a fiúk megcsonkítása. Az ellen is fellépnek az amcsik?

misc · http://misc.blog.hu 2008.11.23. 18:36:16

p. 2008.11.23. 18:34:10

ez tudod, hogy baromság.

marosy 2008.11.23. 18:37:51

Itt látszik meg a judeonáci kettős mérce. A fityma lemetszése hagyomány, a másik pedig barbárság.
Nem kell Szudánba menni civilizációt exportálni, elég ha a budapesti judeonácikat meggyőzitek, hogy farokmetszés barbárság.

misc · http://misc.blog.hu 2008.11.23. 18:46:14

gratulálok, hogy sikerült elkezdeni zsidózni..

kicsit gondold már át légyszives, hogy miben különbözik értelmetlen, de fájdalom- és veszélymentes fitymalemetszés attól, amikor egy éles üvegdarabbal vagy valami hasonlóan steril eszközzel megcsonkítanak valakit..

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.11.23. 18:46:50

Különbség van a farok körülmetélése és csikló megcsonkítása között. Az egyik esetben az előbőrt vágják le, a másik esetben konkrétan a csikló kiálló részét, ennek megfelelője az volna, ha a férfiak makkját vágnák le... tehát a farok elejét...

úgy látszik az itt megjelent rasszisták nem tudnak különbséget tenni az előbőr a a farok makkja között.

marosy 2008.11.23. 18:49:00

Mindkettő csonkítás és nem kérdezik meg az érintettet, hogy akarja-e. Ráadásul Magyarországon bűncselekmény.

marosy 2008.11.23. 18:51:53

"és veszélymentes fitymalemetszés attól"
SCUMM
Már volt fertőzés fitymametszés miatt.
Az pedig, hogy egyes rabbi a szájukkal választják le a lemetszett fitymát, egyenes hányingertkeltő.

furkósbot 2008.11.23. 18:55:01

Ha igazán hányingerkeltőt akarsz, akkor olvasd el mit ír a talmud olvasd a gójokkal való viselkedésről.

misc · http://misc.blog.hu 2008.11.23. 18:55:55

fröcsög belőled a demagógia, marosy.

marosy 2008.11.23. 18:59:33

Beindult Magyarországon is a judeonácik által támogatott arabellenes rasszista kampány.
Iránt vádolják atomfegyverek készítésével, akkor amikor a cionista terror állama már rendelkezik többfajta tömegpusztító fegyverrel.
Ez a csonkítás is hasonló téma. Ugyanazt művelik a judeonácik a fiúkkal mint az arabok a lányokkal, de azért a propaganda az arabok ellen írányul.
Mintha a judeonácik barbársága civilizáltabb lenne....

furkósbot 2008.11.23. 19:03:44

Elég lesz emberek, én is anticionista vagyok, de ez a blog nem izraelről szól.
Tudom tudom, az előbb én is jártattam a pofám.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.23. 19:19:59

Nyomorult nők. Ez a "tradíció" is csak azt mutatja, hogy a lányokat ott tárgyként, nem emberi lényekként kezelik, nem törődnek a fájdalmukkal, megalázásukkal, egyáltalán az életükkel. Ezt a csonkítást tuti valami megcsalt férfi találta fel anno, hogy bosszút álljon asszonyán, aztán a sok hülye sorstárs (téged is megcsalt a nőd, büntesd meg) és telebeszélhető fejű birka (te is így jársz, ha nem csinálod meg a nődnek) szépen átvette.
Az meg szerintem nem nevezhető anyának, aki lefogja a 4 éves lányát egy ilyen beavatkozásnál.

p. 2008.11.23. 19:20:40

Arabozni, zsidózni, nácizni, stb. primitív bunkó szokás.
Hogy mi a különbség a punci meg a fütyi között, azt én is tudom. A cikkben azt írják költői kérdésként, hogy ha piszkos a kezünk, akkor levágjuk, vagy megmossuk. Akkor ebbe miért nem kötsz bele, a csikló és a kéz között még nagyobb különbség van. De a fiúk és a lányok csonkítása is értelmetlen, barbár, fölösleges, és józan ésszel indokolhatalan szokás. Aki az egyiket meg tudja magyarázni, az ne harcoljon a másik ellen.

goat 2008.11.23. 19:29:19

nem ez a lényeg.

az irracionalitás és a fanatizmus.

a kérdés ez: meddig engedhetjünk egy ember cselekedeteinek ha azt állitja, hogy isten vele van?

a probléma az hogy nem a hitet vizsgáljuk hanem azt hogy az arra hivatkozás összhangban van e a morális értékrendünkkel.

aki istenre hivatkozva segit a hajléktalanokon az álszent és intellektuálisan hazug. aki meg isten nevében robbant, metél, az is.
mert a háttere ugyanaz. az igazolatlan, érvelhetetlen hit.

amig a hit tisztelete megszokás és nem emelik be a társadalmi diszkusszióba addig mindig is lesz ilyen.

kdodee 2008.11.23. 19:30:11

ajanlom mindenki figyelmebe Alice Walker Possessing The Secret of Joy cimu konyvet...

marosy 2008.11.23. 19:35:18

És még osztják az észt a keresztény-zsidó kúltúrkörről ami állítólag Európában van. No thanks, a keresztényeknél nem metszik le a fitymát.
Sokkal közelebb áll a zsidó kultúra az arabhoz, mint az európaihoz.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.11.23. 19:48:29

az előbőr levágás nem csonkítás, hanem az arab és zsidó világban éppúgy mint az USÁ-ban egészségügyi megelőző intézkedés. Nem csak a fitymaszükületről van szó, és annak megelőzéséről, hanem azokban a lakosságokban, ahol az előbőrt levágják sokkal kevesebb a MÉHNYAKRÁK a nőkben. Ugyanis a sok trutyi, a rengeteg bacilussal nem tud az előbőralatt tenyészni, és igy nem kerülnek be a nőbe.
Nemzetközi statisztikák ezt bizonyítják.

Az előbőr levágásától nem lesznek megcsonkítva a férfiak, ugyanúgy sőt jobban fognak funkcionálni, mert például hosszabban tudják tartani az erekciójukat. Usában, ha megszületik egy fiú egy kórházban akkor külön kell kérni, ha nem akarod, hogy körülmetéljék, mert a fitymalevágás közegészségügyi intézkedésnek számít, annyira bevált.

Ellenben a nők csonkításának (klitorisz kimetszésének) semmiféle egészégügyi haszna sincs, éppen ellenkezőleg, egész életre szóló nyomorékságot okoz, ha egyáltalán túlélik.

marosy 2008.11.23. 19:55:30

oázis: Mi az wazze? Nem tudod kimosni a fitymabőr alatti részt?
Ha kosz lehet ott , akkor ki kell mosni te barom és nem levágni.
Olvasd el a cikket:
"hogyha piszkos a kezünk, akkor miért nem vágjuk le ahelyett, hogy megmosnánk"

p. 2008.11.23. 20:10:07

Pontosan erről van szó. Afrikában nyilván pontosan ilyen tudományosan meg tudják indokolni a nők megcsonkítását is. Statisztikailag is, ha kell. Számomra az ilyen érvelés, a nők megcsonkítása, vagy a cscsemő lábának eltörése, hogy később jobban tudjon koldulni, egykutya. Még ha a következményei nem is ugyanolyan súlyosak.

zZz 2008.11.23. 20:18:28

oázis · szomjasoazis.blog.hu/ 2008.11.23. 19:48:29

"Az előbőr levágásától nem lesznek megcsonkítva a férfiak..."

És az a sok idegvégződés, ami a fitymával együtt eltűnik? Az smafu, le van szarva?

A fitymának semmi köze az erekcióhoz (a prosztatának és egyéb izmoknak annál inkább). Annak igen, hogy a kevesebb idegvégződés miatt kevésbé érzékeny a hímvessző és továbbtarthat a közösülés, de gondolj utána, ez érzékenységvesztéssel jár, ugyanúgy csonkítás.

Ahogy sok arab megmagyarázza, miért csonkítják a nőket, most te ugyanúgy megmagyarázod, miért csonkítják a férfiakat.
Megbújó baktériumok? Fürgyé' le! Ott van a bejegyzésben is. Nem levágom a kezemet, hanem megmosom. Ha meg egy nő egy koszos férfivel fekszik le, azért ne kezdjük már el csecsemő fiúk fitymáit levagdosni.
Amíg nem szükséges, addig ne vagdossunk már meg senkit. Ha orvosilag indokolt pl. szűkület miatt, akkor igen.

Szóval kedves oázis, te a férfi körülmetélést ugyanúgy magyaráztad meg, mint az arabok a női körülmetélést.

A csikló csonkítás természetesen más, abba ne kezdjünk el összehasonlítgatni.

marosy 2008.11.23. 21:41:39

oázis: bocs a hangnemért, innen nem látszik, hogy lány vagy:-)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.11.23. 23:43:47

Jaj, ne csináljátok giúl a fesztivált! Nem csak a zsidók és arabok valamint az USA lakossága között dívik a körülmetélés, hanem még sok már kultúrában. Ismétlem részben a fitymaszűkület megelőzése céljából, részben a gyulladások megelőzésére, mellékhaszon a női lakosság egészségének védelme.

a fityma=előbőr

BŐR, nem maga a farok, hanem BŐR, egy olyan bőr, aminek nincs funkciója.

Szemben a csikló kivágásával, melynek során egy konkrét szervet vágnak ki, illetve csonkítanak meg.

Ennek az felelne meg, ha levágnák a férfiak makkját, szóval mondjuk levágnának pár centit a farokból.

De nem ez történik és kár is úgy csinálni, mintha ezt tennék.

Az előbőr levágása mellett nagyon sok minden szól, sokféle betegséget lehet vele megelőzni, magyarul egészségmegörző szerepe van a teljes lakosságban, nemcsak a férfiaknak hasznos, de a nők között is kevesebb lesz a méhnyakrák.

Szemben a csikló kivágásával, amely életre szólóan megnyomorítja a nőt..

Ha ezek után sem értitek, akkor szándlkosan hülyéskedtek itt.

fehér emi 2008.11.24. 06:57:17

marosy, a metszettfarkúzást és az explicit zsidózást nem tűröm el, kimoderáltam és a jövőben is ki fogom.

p. 2008.11.24. 08:25:48

Mi az, hogy nem csonkítás? Levágnak valamit, ami nem csak bőr, és nem nő vissza, az csonkítás. Az önkényes belemagyarázásod nem változtat a tényeken. Ha valaki elkezdené méltatni a női körülmetélést áltudományos tényekkel és hülye belemagyarázásokkal, akkor nagyon fel lennél háborodva.
És most ne gyere azzal, hogy a kettő nem ugyanaz, mert az alapja - a magatehetetlen gyerek csonkítása valami magasabbrendűnek vélt cél érdekében - az ugyanaz.

buxa 2008.11.24. 11:32:12

P. szerintem itt mindenkinek elég magas az IQ-ja ahhoz, hogy megértse: maszatolsz és blöffölsz, és hogy oázisnak van igaza. Az előbőr elvesztésével nem veszítesz semmit a funkcióból, sőt, jobb lesz az erekciód, hosszabban tudod tartani, továbbá ami még ennél is fontoasabb megelőzől betegségeket gyulladásokat férfiban és nőben.

Ettől merőben különbözik, amikor valakiből kivágnak, megcsonkítanak egy szervet, például a klitoriszt, ezt tényleg csak ahhoz lehetne hasonlítani, ha lecvágnbának egy darabot a farkadból. Azokban a kultúrkörökben, ahol a férfiak farkát körülmetélik, sokkal magasabb a férfiak és nők életkora. Amerikában teljesen általános az előbőr levágása közegészségügyi okok miatt.

Én bevezettetném magyarországon is, csakhát itt sajnos a 2. világháborús rémtörténetek miatt már a zsidók sem metélteik körül magukat, aztán veszkődhetnek ők is a fitymaszűkülettel és fertőzésekkel, mint az általános lakosság.

Akkor mégis melyikben jobb élni?

p. 2008.11.24. 12:40:00

Na, most már az életkort is megnöveli.
Tehát, ha piszkos, nem megmossuk, levágjuk. És hogy „Isten tökéletes egésznek teremtett minden embert. Miért gondoljuk azt, hogy valamit is ki kellene vágni belőle vagy meg kellene másítani?” az sem igaz mindenkire. Úgy látom, itt kár vitatkozni, be is fejezem.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.11.24. 12:58:58

Miért érted szándékosan félre? Nem tudod mindig jól megmosni! Nem mindennap fogsz tudni alaposan fürdeni. De ha nincs ott az előbőr, akkor természetes az öntisztulás. A fityma egy extra bőrdarab, nincs funkciója, viszont közegészségügyi szempontból azok a lakosságok járnak jól, ahol közvetlenül születés után levágják.

Hát bocs, hogy nem vagyok úgy hívő, mint Te. Nem gondolom, hogy tökéletesnek teremtett minket a teremtő, sőt azt gondolom, hogy meglehetősen tökéletlennek. Sőt, még azt is gondolom (bár ez cudar messze visz minket), hogy totál magunkra hagyott, és vergődhetünk az evolució olykor meglehetősen esetleges hullámain, amelynek sok szép széles téves országútja van, és sok minden van a testünkben, a testünkön, ami evolúciós zsákutca nyoma, maradéka, satöbbi... Testünkön sok minden véletlenszerű fejlődés eredménye. A fityma valóban lehetett állati korunkban egy védelmi eszköz (bár annak nem valami hejde nagy), de mostmár ruhában járunk általában. És a civilzációnknak mások a prioritásai, pl a hosszú élet és kevesebb betegség. A fityma levágása ennek tökéletesen eleget tesz.

dock 2008.11.25. 11:12:20

A fitymának van funkciója és a levágásának van hátránya, igaz nem mindig. Az érzékeny makkot védi. Hiányában jó esetben az ott lévő idegek érzékenysége csökken. Rossz esetben állandó fájdalomal járó kidörzsölődés lesz az eredménye, ill. nem ritkán ekcéma is kialakul. Mosakodni pedig csak elhatározás kérdése, akár napjában 3x, vagy többször is lehet. Csak csínján a vágások bevezetésével Hölgyeim.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.11.25. 15:16:30

Én több hátrányát tudom, mint előnyét annak, ha valakit nem metélnek körül. Ettől függetlenül, nem fogod tudni meggyőzni a férfiakat, hogy rendszeresen és alaposan mosakodjanak ott is. Az a valószínű, hogy nem fognak, viszont vannak olyanok is akik önhibájukon kívül, egyszerűen nincs is módjuk az alapos tisztálkodásra, és kevés viz is áll rendelkezésre.

Sokáig éltem Amerikában, és teljesen mindegy, hogy ott milyen vallásal vagy háttérrel születsz, körülmetélnek a kórházban, illetve a szülő külön kérheti, hogy ne. Az ekcéma tökéletesen függetlenül is kialakulhat bárhol az emberen. Kár ezt a körülmetélésre kenni. Arányaiban annyival egészségesebb, hogy kár ezt elővenni. A női laikosságnak mindenképpen jobb, ha a férfiakat körülmetélik, alacsonyabb lesz körükben a méhnyakrák. Magyarországon rendkívül magas a méhnyakrák miatt bekövetkező elhalálozások száma, és ez nagy részt a fityma alá szorult baciknak fertőzéseknek tudható be.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.11.25. 20:08:35

Azért valamit érdemes tisztázni.
A női körülmetélés ugyan mindenképpen baromság, viszont az egyiptomi verziót egy összekeverni a Kelet-afrikaival kb. a "néha néha elszívunk egy füves cigit, és az "intravénásan lőjük a heroint" közti különbség elmosásával egyenlő.

Az egyiptomi és dél-arab verzió (ami egyébként még az ókori egyiptomi szokásokból ered) a WHO szerinti "Type Ia" besorolású, ahol a clitoris végén lévő bőrdarabot csípik le. Ez szervileg egészen pontosan a férfi körülmetéléssel megegyező dolog, bár annyival kevesebb a funkciója, hogy nem csökkenti jelentősen a bakteriális fertőzések veszélyét. Az ilyen beavatkozások kockázata kicsi, a szexuális életet nem befolyásolja.

Ahogy halad délebbre az ember, egyre durvább csonkítások vannak szokásban. Ebből a szempontból Etiópia, Szomália, Tanzánia, és Kenya a legdurvább.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.11.26. 08:14:51

Szóval az is hatalmas eredmény lenne, ha sikerülne erre a legenyhébb formára ráállítani az embereket. A körülmetélés okozta szövödmények szociális és szexuális problémák 99%-át ki lehetne zárni vele.
Aztán egy következő generáció már ezt a beavatkozást is könnyebben elhagyja.

dock 2008.11.26. 10:01:03

Mert a világon vannak helyek, ahol kevés víz van a mosakodásra, Magyarországon még nem feltétlenül kell a fitymákat levágni... Itt elegendő a víz a tisztálkodásra, esetleg a szándékkal lehet bizonyos esetekben gond.
Miért ne lehetne meggyőzni a férfiakat? Felvilágosító kampányok nemegyszer eredményesek voltak már...
Az ekcémát nem a körülmetélésre kenik. Akik érzékenyek (és nem kevesen vannak) azoknál könnyen kialakulhat a makkon a körülmetélés következményeképp.
A posthoz: azzal természetesen egyetértek, hogy a női csonkítás egy borzalom és remélem mihamarább eltűnik.


süti beállítások módosítása