kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Zavargás kilenc dárfúri kivégzése miatt

2009.04.16. 08:10 - fehér emi

Sokat nem lehet érezni ugyan belőle a belvárosban, de az utóbbi napok ismét nem voltak felhőtlenül boldogak. Az újságok és a napi biztonsági beszámolók szerint hétfőn Kartúm déli részében tüntetők felgyújtottak néhány boltot, és meg nem erősített információk szerint délelőtt kicsit lövöldöztek is. A megmozdulások oka az volt, hogy kedden felakasztottak kilenc dárfúrit, akiket Mohamed Taha újságíró meggyilkolásával vádoltak. Az Amnesty tiltakozik, ma viszont újabb tíz embert halálra ítéltek Kartúm tavaly májusi megtámadása miatt.

Mohamed Tahát 2006-ban az út mellett találták meg lefejezve. Állítólag a meggyilkolásának indítékai közé tartozott, hogy elbagatellizálta a dárfúri nemi erőszakot az Al-Wifaq című újságjában, és méltatlan szavakkal illette a fúr törzs asszonyait.

A feltételezett gyilkosok ügyét az Amnesty International szerint nem fair perben tárgyalták, ellenben megkínozták őket. Mindenesetre mind a kilenc férfit - akik az emberi jogi szervezet szerint talán ártatlanok voltak - kivégezték, és családjuk kedden az utcán fejezte ki a haragját.

Szerdán pedig halálra ítéltek tíz JEM-tagot, akiket bűnösnek találtak a tavaly nyári Omdurman (ami Kartúm külvárosának tekinthető) elleni támadásban.

Az viszont, hogy a múlt héten a kormány bejelentette, hogy az országos választások nem idén nyáron, hanem jövő februárban lesznek, tulajdonképpen jó hír. Ha ragaszkodtak volna a 2005-ös békeszerződés, a CPA által előírt dátumhoz, az ország (40 millió ember) nagy része kimaradt volna belőle – nemcsak azért, mert fogalmuk sincs a választásokról, hanem az esős évszak miatt.

A dátum bejelentése mondjuk közel sem jelenti azt, hogy a választásokat tényleg megtartják majd.

Mindeközben pedig az Egyesült Államok teljesen új politikába kezdett Szudánt illetően. Obama szudáni különmegbízottja, Scott Gration a szankciók helyett az elfogadás és megértés politikáját hirdette szudáni útja során. És még az sem kizárt, hogy maga az amerikai elnök is idelátogat – ami egyedül a briteknek meg a franciáknak kínos, ők szóba sem állnak Besírrel, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március eleje óta el akar fogatni (de az elnök tapintatosan röhög a képükbe).

A humanitárius helyzet persze javulni nem javult, az Oxfam fellebbez a kirúgása ellen. A legújabb, de nem hivatalos adatok szerint az észak-dárfúri Zam Zam menekülttáborba március eleje óta mintegy 40 ezer új ember menekült a fegyveres milíciák és a lázadók közötti összecsapások elől.

Címkék: politika hír szudán dárfúr besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr31067793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SudHun 2009.04.29. 09:39:08

Szia! Nagy örömmel és érdeklődéssel olvasom valamennyi bejegyzésedet. Kissé személyes lenne a kérésem: Szeretnék minél több információt kapni egy esetleges júliusi utazásho. Gyakorlatilag a rokonaimat szeretném meglátogatni úgy 10-14 napra de annyira kevés információt találok, hogy sok a bizonytalansági tényező. A helyismeret és a személyes tapasztalatod miatt kérlek légy a segítségemre vagy tájékoztass, hogy kitől tudnék egyszerűnek tűnő praktikus infokat kapni.
Köszönöm. Üdvözlettel: Dr. Burrat Husam


süti beállítások módosítása