kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Minden lehetséges

2012.03.01. 01:06 - fehér emi

Ma például megint egész  konkrétan azt éreztem, hogy vissza kell térnem. Van ez így néha, a sok töprengés és pro és kontra ellenére, teljesen tisztán megfogalmazódik bennem, hogy vissza kell mennem Szudánba. Pont nyolc hónapja jöttem el.

Nem is nézem vissza, hogy miket írtam azelőtt, legutóbb. Bombázások, Dél-Kordofán, aztán beindult Kék Nílus államban is a háború, nem állnak jól a dolgok Szudán és Dél-Szudán között sem, de ezeket nem ide írom meg. Elhagytam ezt a blogot, mint ahogy otthagytam a kartúmi szobámat a folyton homoklepte erkéllyel, a tízperces bokatörő sétát a lakás és a konténer-iroda között, a hajnali hatos kelést és a nílusi kocogást.

 Minden egy képben: homok, hold, Nílus a zöld mögött

Elszoktam teljesen a világ legrosszabb hangú imámjától, aki a velünk szemközti mecsetben ha rákezdett, úgy tűnt, mintha a nappaliban üvöltene. A friss kenyérszagú hajnalokat, a bársonyos, éjszakai szellőt egy ház tetőteraszán, az őrült sebességű főútat, a Share Afriqiyah-t, amin különösebb tétovázás nélkül, a vészvillogóra hagyatkozva simán leparkolnak az emberek, hogy felkapják a napi kebabjukat.

Azt szokták kérdezni, hogy milyen volt Szudán. Általában azt válaszolom, hogy hát érdekes, én nagyon megszerettem. Nem megyek bele abba, hogy mennyire megviselt az utolsó két hónap, az, hogy nem tettünk semmit. Hogy egy egész szombatot töltöttünk a barátnőmmel a tévé előtt ülve, a körmünket rágva, és a dél-kordofáni Kaduglit hívtuk telefonon. Hála az égnek, kicsöng. És Jallab, a rádiós munkatársam azt mondja, köszönöm, hogy hívtál, valahogy túléljük ezt inshallah. Vissza akar menni a táborból a városba, megnézni, mit vittek el a házából (mindent), pedig feketelistán van, ki van függesztve a neve a repülőtéren, tudom meg valaki mástól. SPLM-szimpatizáns. Nuba. Aztán elcsuklik a hangja. A bátyámat lelőtték Dillingben. Ment az utcán és lelőtték.

Tucatjával jöttek a kordofáni menekültek. Azok, akik sok pénzt tudtak fizetni egy-egy arab sofőrnek, hogy hozza őket északra. Vagy felszálltak egy buszra és reménykedtek benne, hogy nem szállítják le és lövik őket agyon, mint azokat, akiket az ENSZ-tábort övező kerítés mellett, az egyiptomi békefenntartó katonák szeme láttára.

És azt szoktam még mondani, hogy valami leírhatatlan dolog fogott meg Szudánban. Az, hogy mennyire beteg. Az összetettsége. Hogy mikor azt hiszed, hogy kezded érteni, kiderül, hogy újra és újra meg tud lepni. Egy dologban talán egyetért dél és észak, meg még talán kelet és nyugat is. "In Sudan, everything is possible." Mennyiszer hallottam ezt, és nem feltétlenül csak pozitív előjellel.

Ha visszamennék, akkor lehetne ezt a minden lehetségest egy kicsit cincálgatni. Arról nem is beszélve, hogy ihatnék hozzá egy friss mentateát. Bedún szukkar. Spóroljuk ki azt az öt teáskanálnyi cukrot.

Címkék: személyes ensz szudán összecsapás dél kordofán

Bombázás Kordofánban és Abyei mellett

2011.06.18. 12:16 - fehér emi

Szinte már meg sem lep, amikor azt hallom vagy olvasom, hogy az észak szudáni légierő megbombázta az Abyeihez közeli Agok települést, és hogy ismét bombázzák a dél-kordofáni Kaduglit.

Az agoki offenzívát hadgyakorlatként írta le a Sudan Armed Forces (SAF), és nem nagyon zavarta  őket, hogy a bomba az ENSZ-tábortól 150 méterre csapódott be. Kartúm egyértelmű megfélemlítési kampányt folytat, és bár az ENSZ békefenntartók eddig sem tettek sokat az Abyei katasztrófa és a Dél-Kordofáni etnikai tisztogatás ellen, egyre kevésbé tudnak.

Címkék: politika hír szudán menekültek abyei dél kordofán

Kambala, a núbák tánca

2011.06.12. 21:51 - fehér emi

Nuba férfiak a kambala nevű táncot járják Kadugli főutcáján, az Emberi Jogok napján (2010 december, Dél-Kordofán állam). A férfiak hatalmas bivalyszarvakat illesztenek a fejükre, pálmalevelekből szőtt szoknyát húznak és a bokájukra kaviccsal teli pálma- vagy fémcsörgőket szerelnek. A szarvak és az ütemes csilingelés a férfiasságot és erőt szimbolizálják. Hagyományosan a kambalát a fiatal fiúk beavatási szertartásakor járják.

Címkék: kultúra emberek szudán napi fotó dél kordofán

Etnikai és politikai alapú harcok Dél-Kordofánban

2011.06.11. 20:14 - fehér emi

Ami Kordofánban történik, az rémálom. A történések azért is megviselnek, mert Kordofán közel áll a szívemhez: itt tapasztaltam meg az első igazi habubot, kirándultam a Nuba-hegyekben és kezdetektől fogva úgy éreztem, hogy mind az arab nomádok, mind a nubák azonnal befogadtak.

A hely, amely még két hónapja is viszonylag békés volt – a felszín alatti feszültségtől eltekintve –, most etnikai és politikai alapú összecsapások helyszínévé vált. Szemtanúk szerint az északi hadsereg (Sudan Armed Forces, SAF) házról-házra jár Dél-Kordofán fővárosában, Kadugliban, és SPLA (Sudan People's Liberation Army)-szimpatizánsokat keres, majd letartóztatja vagy megöli őket.

Címkék: politika személyes hír szudán menekültek dél kordofán

Dél-Kordofán fővárosa össztűz alatt

2011.06.09. 07:21 - fehér emi

Kadugli menekültek az ENSZ-tábor melletti védett területen. Fotó: Tina Turyagyenda

Bekövetkezett, amitől tartottunk. Hétfő óta az észak és dél határán fekvő Dél-Kordofánban heves összetűzések alakultak ki az SPLA (Sudan People's Liberation Army) Dél-Szudánhoz kötödő, főleg núba származású fegyveresei és Észak-Szudán csapatai között.

Miközben Abyei szellemvárossá vált és a területről máig mintegy 100,000 ember menekült a szomszédos déli államokba, főként Warrap Államba, június 6-án ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy rendőrörsöt Kadugliban, Dél-Kordofán fővárosában.

Címkék: hír szudán menekültek abyei dél kordofán

Amíg még járhatóak az utak

2011.06.02. 11:05 - fehér emi

Abyei-ből elmenekült gyerekek a déli Warrap államban, segélyre várva. Fotó: Isaac Billy

A segélyszervezetek szerint eddig több, mint 76.000 ember menekült el az Abyei régióból délre, főként Warrap államba. Az élelmiszerosztás, egészségügyi elsősegély, sátorlapok osztása, családjuktól elszakadt gyerekek keresése intenzíven zajlik. Különösen amiatt kell igyekezniük a szervezeteknek, mert az esős évszak a nyakunkon van, és a legtöbb út járhatatlanná válik Dél-Szudánban, ami lehetetlenné teszi a  segítségnyújtást.

Tovább nehezíti a munkát, hogy Dél-Szudánban benzinhiány van, mivel néhány hete lezárták az észak-déli határt. Mondhatni, Észak-Szudán nem enged benzin- és élelmiszer-szállítmányokat délre. Igaz, hogy Dél-Szudán termeli az ország olajkészletének 73 százalékát, de nincs finomítójuk, sem kikötőjük, ahonnan exportálhatnának, így Kartúmra vannak utalva.

Címkék: hír emberek szudán menekültek segélyszervezet besír abyeisüti beállítások módosítása