kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Dél-Szudán holnap szavaz az elszakadásról

2011.01.08. 15:06 - fehér emi

Egy nap van hátra a történelmi jelentőségűként emlegetett népszavazás kezdetéig, amely valószínűleg kettéosztja majd Szudánt. Az ügyben a teljes kelet-afrikai régió érintett, miközben George Clooney médiaparádét kreál egy kínos MTV-s tweet-akció és műholdas projekt keretében.

Dél-Szudániak Jubában (Fotó: Isaac Billy)

A főváros, Kartúm utcái csöndesek, de Dél-Szudánban hetek óta kampányolnak az emberek és ünneplik a népszavazás közeledtét. Talán eddig nem sokan hitték, hogy Afrika legnagyobb országa, amit a borzasztóan leegyszerűstett "muzulmán észak és keresztény-animista dél" ellentétével szokás jellemezni, valóban eljut a népszavazásig.

A vasárnap kezdődő és egy hétig tartó szavazást a 2005-ös békeszerződés írja elő, amely a rövid béke közbeékelésével negyven évig tartó és mintegy kétmillió emberéletet követelő háborút zárta.

A nemzetközi média hónapok óta azt harsogja, hogy megvan a veszélye egy újabb konfliktus kitörésének, a kartúmi kormány meg nagyjából osztja alájuk a lovat. Olyan kijelentéseket tett több politikus is az elmúlt pár hónapban, hogy ha a fél-autonóm Dél-Szudán kiválik, akkor a korábban északra menekült déliek földönfutóvá lesznek majd, és egészségügyi ellátásról ne is álmodjanak.

Érdekes módon az ország dárfúri háborús bűnökért körözött elnöke, Omar el-Besír, akit tavaly áprilisban újra megválasztottak, az utóbbi pár napban megváltoztatta kicsit a retorikáját. Az állampolgárság kérdését keményen kezelte mindeddig, sőt, december második felében befenyegetett azzal, hogy a népszavazás után csak az arab nyelv lesz a hivatalos (most az angol is az) és az iszlám Sharia törvényeket még szigorúbban veszik majd.

Az egyesült Szudán déli fővárosába, Jubába tett – valószínűleg utolsó – látogatása alkalmával viszont azt hangsúlyozta, hogy bár ő rettenetesen örülne az egységnek, el fogja fogadni az ország kettészakadását is.

A kérdés viszont az, hogy mi történik majd  Dél-Szudánnal, amely ugyan dúskál az olajban, mégis csak mintegy 50 kilométernyi utat bírtak leaszfaltozni, a nők csaknem 100%-a írástudatlan, és 2009-ben több mint kétezer ember vesztette életét törzsi ellentétek miatt.

George Clooney, aki jelenleg is Dél-Szudánban parádézik a Dárfúr megmentési kampányáról elhíresült Enough Projecttel és láthatóan fél-információkból alakít képet az országról, most fiatalokat mozgósít az MTV segítségével.


Nem elég, hogy műhold segítségével akarják lekövetni az észak-dél vitatott határán folyó csapatmozgásokat – amely rettentő arrogáns lépés az Egyesült Államok részéről –, de most az MTV-n igyekeznek "békemonitorokat" toborozni, akik majd a twitteren követik az amúgy soha-nem-hallott ország sorsát. Ugyan, George.

Kartúm, amelynek célja az olajból származó bevételek egy részének megtartása, vélhetően nem fogja lerohanni az új államot, noha novemberben odabombáztak egy határmenti államnak arra hivatkozva, hogy dárfúri lázadók táboroztak ott. Még kevésbé valószínű, hogy lovas, azaz dzsandzsavíd milíciákat fognak felbérelni az Új Szudán (tervezett nevén Kush) porrá rombolására, ahogy azt korábban tették.

Ami aggodalomra adhat okot, az a kiemelt státuszú Abyei, amely a békeszerződés óta két államhoz tartozik és Dinka Ngok származású lakóinak január 9-én saját népszavazásban kellet volna tudni részt venniük. Az abyei referendum az északhoz illetve délhez való tartozásról viszont elmaradt, mert az érintett törzsek, a kersztény Dinka és az arab, félnomád Misseriya, nem jutott dűlőre kifizetetlen vérdíj, közösen használt legelők és vízforrások kérdésében.

A népszavazás eredményét egy hónapon belül, február 15-ig fogják kihirdetni. Ez nem azt jelenti, hogy Dél-Szudán azonnal önállósodik, hanem egy hat hónapos átmeneti időszak következik majd. Dél elszakadása viszont magával hozhatja az ország teljes széthullását a nyugati, dárfúri régió elszakadásával és Kelet-Szudán önállósódásával.

Tartsuk szemmel Szudánt, ahogy a jó George is mondaná.

Címkék: politika hír népszavazás szudán besír

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr792569703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laszlol 2011.01.09. 11:20:24

Nem tudom miert kell Clooney-t igy leszolni. Az, hogy filmjeivel es politikai aktivitasaval felhivja a figyelmet a kozel keleti es az afrikai konfliktusok osszetettebb ertelmezesere, es egyaltalan temat csinal az amerikai mediaban ezekbol az ugyekbol, nagyon dicseretes, onzentlen, es nagyszeru dolog.
Nagyon jo az irasod, de kicsit erzodik rajta a magyar mentalitasra jellemzo: "minden szar", "aki cinikus, es passzivan rohog a tobbieken az cool", "aki itt megprobal ugralni es valamit cisnalni is az nevetseges". Ha te lennel George Clooney akkor valoszinuleg nagyon hasonlo dolgot csinalnal, ilyen eszkozei vannak, MTV, Twitter, fogalkozzanak vele az emberek, akkor beszelnek rola a Tv-ben es akkor csinal esetleg valamit Obama is...

FV 2011.01.09. 12:49:37

@laszlol: a probléma Clooney-val éppen az, hogy leegyszerűsíti a konfliktusokat, amúgy hollywoodi módon mint a gonosz meg a jó harcát elmesélve. Prendergast ugyanez, már az ICG-nél is érdekeseket alkotott. Ajánlom olvasmánynak pl. Alex de Waal munkáit vagy Mamdani-tól a Saviours and Survivors című könyvet, ha igazán árnyalt képet szeretnél kapni a konfliktusról. Ami pedig azt illeti, hogy a konfliktus mediatizálása segítene a konfliktus megoldásán, hát szeretnék valami bizonyítékot látni erre. A dél-szudáni konfliktus megoldásában anno 2002-2005 sokkal nagyobb szerepe volt a keresztény és afroamerikai lobbiknak Amerikában mint bármiféle médiafigyelemnek, és Clooney-ék most is az "izgalmasabb" Darfúrra koncentrálnának leginkább, s elsősorban az amerikai diplomáciai fókuszált Dél-Szudánra.
Az persze szintén érdekes kérdés, hogy mit tehet egy civil annak érdekében, hogy hozzájáruljon az ehhez hasonló konfliktusok megoldásához.

Schmidt Gergő 2011.01.09. 13:55:37

@laszlol: Egyetértek, az pedig tényleg nem egy szép indok a szerzőtől, hogy egy ,,soha-nem-hallott ország" jelzővel szólja le a színész tevékenységét.. Ha valaki nem hallott Szudánról, az az illető saját szegénységi bizonyítványa, nem pedig a segíteni akaró hibája.

segghenger 2011.01.09. 15:18:02

"mert az érintett törzsek, a kersztény Dinka és az arab, félnomád Misseriya"

Nem is tudtam hogy az arab az egy vallás

fehér emi 2011.01.09. 21:24:38

Itt nem a vallás a lényeg, hanem az életforma és a kényszer, hogy osztozniuk kell a létfontosságú természeti erőforrásokon. De nyilván, az arab nem egy vallás.


süti beállítások módosítása