kelet-afrika közelebbről

a habub egyfajta homokvihar, ami többek között szudánban is megfigyelhető.

Címkék

Az első lépés Szudán széthullása felé

2011.01.11. 06:27 - fehér emi

 Dél-szudáni nők egy kartúmi szavazókör előt

Míg Dél-Szudánban hatalmas sorok kígyóznak a szavazókörök előtt, Kartúm külterületein lassan csorognak be a szavazók, akik közül sokan több, mint húsz éve élnek északon. Három napja tart a népszavazás békés hangulatban és délen hatalmas ünneplés közepette, amihez a határmenti Abyeiben történő friss összecsapásoknak nem sok köze van.

Ha már négy-öt fő egymás mögé rendeződött a népszavazás második napján az északi főváros, Kartúm egyik külvárosában, amelyet nagyrészt a polgárháború elől ide menekült dél-szudániak laknak, azt sornak lehetett nevezni.

Jebel Awlia vályogtéglás iskolájában berendezett egyik szavazókörben, ahol novemberben 1035 dél-szudáni regisztrált a népszavazásra, január 10. reggeléig 189 ember szavazott.

Egy idős, szinte teljesen vak nőt a fogadott fia kísért a szavazókörbe. Ako Manyang 20 éve menekült Kartúmba Jubából, és nem tervezi, hogy visszatér oda.

Ako Manyang húsz éve él Kartúmban és marad is

Noha több tízezer dél-szudáni utazott vissza a népszavazás kezdte előtt, ezzel hatalmas terhet róva a dél-szudáni városokra, amelyek nem voltak felkészülve a fogadásukra, vannak, akik a sokkal fejlettebb északot tartják már a hazájuknak.

Egy omdurmani (Kartúm "ikervárosaként" is emlegetett régi főváros) szavazókörben egy ötven körüli nő, Mariam AlNagab például a tavaly áprilisi elnökválasztás során visszalátogatott a dél-keleti Kapoetába, de azóta minden vágya szertefoszlott. "Arabnak és dzsallabnak (északi) neveztek minket, hazatérőket," mondta, "és nem fogadtak be maguk közé az ottaniak."

Persze olyan is akad az északon szavazók között, aki az első adandó alkalomra vár, hogy távozhasson. Az északi főváros aszfaltozott útjai, ötcsillagos szállodái, az iskolák és a felszerelt kórházak nem jelentik feltétlenül azt, hogy a belső menekültek (internally displaced people) munkát találnak itt.

Vályogházak Jebel Awliában, 40 kilométerre Kartúm belvárosától

A rácsszerkezetben kialakított nyomornyegyed, Jebel Awlia egyik kisboltjánál támaszkodó Charles Wani 23 éve menekült el Jubából a háború elől. A családját már tavaly visszaküldte délre, két gyereke kivételével, akik Kartúmban járnak egyetemre, mondta.

"Nincs munkám, és nem is tetszik, ami itt folyik," mondta a hagyományos, afrikai mintás inget és napszemüveget viselő Wani, "jövő héten visszamegyek Jubába."

Az szinte biztos, hogy a népszavazással egy új állam születik. Ez pedig magával vonhatja a jelenleg Afrika legnagyobb területű államának, Szudánnak a felnegyedelődését, ahogy egy Omdurmanban szavazó férfi, Bol Deng Chol is mondta.

 A kézfogás az egységet, a feltartott kéz a különválást jelképezi

Chol, aki 25 éve él északon és jelenleg egy Kartúmi egyetem helyettes dékánja, fontosnak tartotta eljönni szavazni, hiszen élni akart ezzel a jogával. De szerinte Dél-Szudán elszakadása az ország nyugati és keleti területeit is érinteni fogja, és mindennek oka, hogy a vezetők nem tudták kiaknázni az ország etnikai sokszínűségében rejlő lehetőségeket.

A "unity in diversity", azaz egység a sokféleségben-szlogen, amelyet a 2005-ös békeszerződés óta az északi és déli kormánykoalíciónak teljes gőzzel propagálni kellett volna, megbukott. Erre hivatkozik most Dél-Szudán, mikor a különválás mellett érvel: politikusaik szerint Kartúm nem tette az egység opcióját vonzóvá a déliek szemében.

Ami még kérdéses lehet, hogy a szavazók száma eléri-e majd az összes regisztrált (3,93 millió fő) hatvan százalékát, amely a törvény szerint szükséges az ereményes népszavazáshoz. Ennek az lehet az akadálya, hogy sokan nem bírnak majd visszaérni a "bozótba", a rettentő messzi szavazókörökbe.

Eközben az olajban gazdag Abyeiben pedig újabb összecsapások történtek a dinka és misseriya törzsek között. A terület, amely jelenleg két államhoz tartozik, szintén ezen a héten kellett volna, hogy szavazzon az északhoz vagy délhez tartozásról, ám ezt a népszavazást elhalasztották. A két törzs eddig ugyanis nem tudott megegyezni egy csomó, közösen használt erőforrásokat és kifizetetlen vérdíjat illető kérdésről.

 A tegnapi összecsapásokban majdnem negyvenen meghaltak, és a legrosszabb esetben a harcok folytatódnak és a felek egymástól függetlenül deklarálják a hovatartozásukat.

Címkék: afrika politika hír népszavazás szudán menekültek

A bejegyzés trackback címe:

https://habub.blog.hu/api/trackback/id/tr372575799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HúszTíz 2011.01.11. 09:07:33

Hát ez valami kegyetlen jó :-)) Engem (bár kissé hülye példa) a soproni és környékbeli falvak körében tartott népszavazásra emlékeztet, aminek egy szavazólapja még mindig megtalálható a MNM állandó kiállításán. Ott is valami ilyesmi volt, hogy aki Magyarországhoz való csatlakozást akarta, annak a kék lapot (amire rá volt írva négy nyelven hogy Magyarország) kellett betenni egy borítékba és a mellett lévő sárgát (amire Ausztria volt írva) eltépni. Ugyanezt fordítva, csak a másik lappal - na igaz, ezekhez azért kellett tudni olvasni is :-DD

Ez a szimbolikus ábra itt a szavazólapon nagyon aranyos. Csak aztán nehogy félreértse a jónép, hogy valami tiltást jelent és a másikra szavazzon :-P

aeidennis 2011.01.11. 09:46:12

Ha majd Észak-Borsod és Dél-Baranya elszakadásakor szavaznak a helyiek, kb ugyanilyen szavazólapokat fognak ők is kapni. :(

HúszTíz 2011.01.11. 09:50:31

@aeidennis: Nincsen realitása. Tudniillik, miből élnének, ha nem lenne segély, ki támogatná őket, mint független államot, kik szerint ők egy "független" nép, nem pedig kisebbség ?

Nem kell aggódni.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.11. 10:44:43

arról kellene itthon szavazni hogy akik nem akarnak a szörnyű elnyomó orbándiktatúrában élni azok külön független szabad országot alakíthassanak.

aeidennis 2011.01.11. 11:24:37

Szudánról van egy nagyon jó összefoglaló a toriblog.blog.hu oldalon.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.11. 11:32:02

Mondjuk szerintem Afrikában teljesen esélytelen bámiféle rendet teremteni...

B. A. 2011.01.11. 11:49:43

Eélég jellemző sajnos a mostani hazai közgondolkodásra, hogy a hozzászólóknak a minket érdeklő kérdésekben csak az a lehetőség jut eszébe, hol humorból, hol kitapintható gyűlöletből, hogy hogyan eshet szét a még meglévő kis orszég. De arra, hogy esetleg az ún. Délszlovákia magyarjai (merem kimondani azt, hogy Erdélyéi stb?) arra szavazhatának, hogy attól ahova kényszerítették őket elszakadjanak és velünk egyesüljenek, még csak gondolni sem mer senki.

Viktus 2011.01.11. 11:52:47

@ColT:

Na igen pl. ezek a dinkák még kőkori szinten éledeznek csak a fabotok helyett gépkarabélyokkal szaladgálnak ...

HúszTíz 2011.01.11. 11:55:39

@B. A. : Én rendszeresen gondolok rá. Lenne realitása, de az itthoni kormány támogatása és az ottaninak hathatós fellépése nélkül sajnos csak (egyenlőre) álom marad :-/

@Rohadjatokmeg!: És azon hogyan szerepelnének a rajzok ? :-P

HúszTíz 2011.01.11. 11:57:54

@ColT: Vannak azért ott rendes, szépen fejlődő országok; de sajnos az igaz, hogy a többi az eléggé lepratelep. Nem azért mert nem lenne esélyük a felemelkedésre, hanem azért, mert rettenetesen korrupt a vezetés mindenhol.

Amúgy a cikkhez kérdezném, hogy akkor most Kongó (vagy Zaire - nem t'om most minek hívják) lesz Afrika legnagyobb ország, ha Szudán kettészakad ?

Viktus 2011.01.11. 12:00:51

@B. A. :

A dinkáknak van a csorda meg a gépkarabély a csordát akármikor bukhatják, ha a szomszédos törzs több gépkarabélyt szerez be ...
A határontúli magyarnak van, volt egzisztencia hülye lett volna rizikózni vele ... nem is írtogatták őket mostanság, mint pl. Koszovóban az albánokat így nem volt igazán belső kényszer másképpen meg ez nem megy.

HúszTíz 2011.01.11. 12:04:08

Amúgy ez a tintás megjelölési módszer nagyon ötletes; nem is tudom, hogy itthon miért nem alkalmazzák. Számos visszaélést el lehetne kerülni vele szerintem...

B. A. 2011.01.11. 12:04:45

@HúszTíz:

Még alakulhat úgy a történelem, ha nem fogynak el közben. Csak kicsit kevesebbet kellene hozzá egyrészről zászlót lengetni, másrészről az elcsatolásukat ünnepelni (jó, nem volt, csak kísérlet, de kifejez valamit) a Nemzetiben.

Egyébként nekem is eszembejutott, hogy a jelek akár trükkök is lehetnek, mert félreérthető. Főleg a kézrázás olyan „pozitívum” ami megtéveszthet. Bízzunk benne, hogy nem hülyék. Mert szerintem hulljon csak szét az elnyomó, mesterséges, tömeggyilkos Szudán.

Mindegy, húzok el.

Viktus 2011.01.11. 12:05:02

@HúszTíz:

Itt ezt a funkciót nálunk írástudó népeknél az aláírás tölti be ...

HúszTíz 2011.01.11. 12:10:09

@Viktus: Tudom, tudom. Csak ironikusan tettem fel a kérdést, hogy azt rajzzal hogyan lehetne ábrázolni.

HúszTíz 2011.01.11. 12:11:05

@Viktus: Bocsánat ezt nem neked szántam, csak már nem tudom kitörölni :-(

2011.01.11. 12:32:36

Egy Szudánról szóló hírnél 2. hozzászólásban már cigányoznak, a negyedikben meg már orbánozás megy... Azt hiszem, ez új rekord.

B. A. 2011.01.11. 12:50:52

@ 2011.01.11. 12:32:36:

Szerintem az a rekord, hogy zsidózás nem volt.

FAQlyás Menyét 2011.01.11. 13:04:59

@aeidennis: Sajnos Dél-Baranyát már 1920-ban elszakították, azóta - néhány év kivételével a 2. vh-ban - nem Magyarországhoz tartozik. Inkább újra kellene egyesíteni!

B. A. 2011.01.11. 13:23:21

@Rohadjatokmeg!:
Nem kell szavazni, ilyen ország már létezik: Izraelnek hívják.

kerdesek05 2011.01.11. 15:18:40

Szia fehér emi.
szeretnék önkéntes munkában részt venni, afrikai országokban ha tudnál pár alapvető dolgot írni megköszönném.
kerdesek kukac indamail h u

fehér emi 2011.01.11. 22:25:50

Érdekes, hogy többen megjegyeztétek, félreérthető a két szimbólum. Amikor először láttam a jeleket, hasonló benyomásom volt, vagyis, hogy a feltartott kéz inkább elutasítást, negatívumot jelent. Ha érzelmi alapon dönt valaki (a dél-szudániak nagy része), akkor ez jelentős kérdés.

@HúszTíz: Algéria jelenleg a második legnagyobb területű ország Afrikában, Kondó a harmadik.

@kerdesek05: Szívesen válaszolok konkrét kérdésekre. feheremiblog kukac gmail com


süti beállítások módosítása